Black Friday on Älä osta mitään -päivä

Älä osta mitään -päivä haastaa Black Friday -ilmiön kulutusjuhlan ja herättelee todellisuuteen. Ylikuluttaminen johtaa luonnon köyhtymiseen, sen monimuotoisuuden vähenemiseen sekä luonnonvaraisten lajien elintilan kaventumiseen.

Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993, mutta se on valitettavasti yhä ajankohtainen. Vaikka elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin 22.8. – yli kolme viikkoa myöhemmin kuin vuonna 2019. Pandemiakriisi on osoittanut, että kulutuksen muuttaminen on mahdollista lyhyessäkin ajassa, kun on pakko. Johdonmukaiset poliittiset päätökset ja kansalaisten oma toiminta ovat kuitenkin kriisiä toivottavampia ratkaisuja ympäristöongelmiin.

– Vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia. Kuluttamiseen perustuva kulttuurimme on kestämätöntä ja sen vaikutukset ympäristölle ja luonnolle katastrofaalisia. Kuluttaminen ei tee meistä myöskään onnellisia, päinvastoin. Nyt olisi hyvä aika pysähtyä ja kysyä, millaisen tulevaisuuden haluamme lapsillemme? Kasvatammeko heidät osaksi kulutuskulttuuria vai kohti kestävämpiä arvoja, Älä osta mitään -päivän koordinaattori Riina Pippuri sanoo.

”Vuoden halvimpana” ostospäivänä hinnat myös nousevat

Hintavertailupalvelu Hintaoppaan data osoittaa, että viime vuonna Black Fridayn keskimääräinen alennus oli 4,5 prosenttia mikä tekee siitä kokonaisuutena vuoden halvimman ostospäivän. Tuotteista 15 prosentilla hinnat nousivat. Alennuksia luodaan myös keinotekoisesti. Viime vuonna lähes joka kymmenennen tuotteen hintaa nostettiin Black Fridayn alla ja laskettiin sen jälkeen isompien alennusprosenttien saavuttamiseksi. Odotukset ovat korkealla, sillä kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset kuluttajat odottavat alennusten olevan keskimäärin jopa 35 prosenttia.

– Suomalaiset odottavat huomattavasti suurempia alennuksia kuin kaupat tarjoavat. Tämä voi johtua siitä, että kaupoilla on tapana mainostaa suuria alennuksia, jotka ovat harvoin kovin totuudenmukaisia. Monissa kaupoissa alennuksia verrataan niin sanottuihin normaalihintoihin, jotka on usein määritetty korkeiksi, jotta alennukset vaikuttaisivat suuremmilta. Yksittäisiä tuotteita voi toki saada aidostikin korkealla alennuksella, Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett täsmentää.

Suurten alennuspäivien alla on tyypillistä, että kaupat ensin jopa nostavat hintoja ja sitten laskevat niitä saadakseen alennusprosentit näyttämään suurilta. Hintaoppaan viime vuoden hintadatan mukaan Suomessa 8,5 prosentilla tuotteista hinnat nousivat 1. lokakuuta ja 24. marraskuuta välisenä aikana, minkä jälkeen niitä alennettiin Black Fridayksi 29. marraskuuta.

Kuluttajatutkimuksen vastaajat suhtautuvat alennuksiin jo epäilevästi. Yli puolet vastaajista (57 %) ei juurikaan tai lainkaan luota Black Fridayn tarjouksiin ja alennuksiin.

Katso myös

Lomakausina alkoholiongelmat näkyvät ja korostuvat

Kesälomilla monia mietityttää oma tai läheisen alkoholinkäyttö. Lomalla alkoholijuomia kuluu helposti enemmän kuin muulloin ja …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x