Työpaikan menetys lisää kuolemanriskiä

Työpaikan menettäminen toimipaikan lakkauttamisen vuoksi lisää merkittävästi irtisanotun ja hänen puolisonsa kuolemanriskiä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa, jossa seurattiin 1990-laman aikana työpaikkansa menettäneitä ja heidän perheitään.

1990-luvun laman aikaisilla toimipaikan lakkauttamisesta johtuvilla irtisanomisilla oli pitkäkestoisia vaikutuksia irtisanottujen henkilöiden perheiden tuloihin ja irtisanottujen kuolleisuuteen, selviää Kristiina Huttusen, Christina Gathmannin, Laura Jernströmin, Lauri Sääksvuoren ja Robin Stitzingin tuoreesta tutkimuksesta. Työpaikan menettäneiden ansiotulot eivät palaudu vertailuryhmän tasolle myöhemmän työuran aikana mahdollisesta uudelleentyöllistymisestä huolimatta. Irtisanominen lisää irtisanotun sekä hänen puolisonsa kuolemanriskiä merkittävästi. Irtisanomisen vaikutus kuolleisuuteen on nähtävissä koko 20-vuotisen seuranta-ajan.

– Irtisanomisten kustannuksia ei mitata vain rahassa, vaan jopa ihmishengissä, sanoo tutkimusprofessori Kristiina Huttunen.

Vaikutus on suuri erityisesti kun irtisanottu on mies. Tutkimuksen mukaan kuolleisuus kasvaa 27 henkilöllä viidessä vuodessa jokaista 10 000 irtisanottua miestä kohden, kun huomioidaan sekä irtisanottujen että heidän puolisoidensa kuolemanriskin kasvu. Kahdessakymmenessä vuodessa näitä irtisanomisista johtuvia ylimääräisiä kuolemia lasketaan olevan 115 jokaista 10 000 irtisanottua kohti.

Tutkimusraportti: Job Loss and Health Spillovers in the Family.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x