Tiede ei osaa kertoa täsmällistä syytä sille, miksi ihmiset ja eläimet nukkuvat. Melko hyvin kuitenkin tiedetään mitä unen aikana aivoissamme …
Lue lisää »Terveys & hyvinvointi
Perusterveydenhuollon hoitotakuu tiukkenee kahteen viikkoon syyskuussa
Hoitoon pääsyn enimmäisajat perusterveydenhuollossa tiukentuvat vaiheittain. 1.9.2023 alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. Hoitotakuu …
Lue lisää »Hoitovirhe – henkilökohtainen katastrofi vai koko työyhteisön oppimismahdollisuus?
Hoitovirheet, niiden epäilyt ja muut haittatapahtumat kuormittavat terveydenhuollon ammattilaisia, eivätkä kaikki tiedä, mistä apua voisi saada. Potilasvahingot voivat johtaa jopa …
Lue lisää »Aloita kuntoilu turvallisesti ja rauhallisesti
Vuodenvaihteen jälkeen kuntosaleilla on tavallista enemmän asiakkaita, kun monet aloittavat uuden liikuntaharrastuksen. Liian tarmokas kuntoilun tehostartti voi aiheuttaa vammoja, joista …
Lue lisää »Yleisin kuolinsyy on verenkiertoelinten sairaudet
Verenkiertoelinten sairauksiin menehtyi lähes 19 000 ihmistä, mikä on liki 300 enemmän kuin vuonna 2020. Verenkiertoelinten sairaudet pysyivät suomalaisten yleisimpänä …
Lue lisää »Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?
Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen vastaa …
Lue lisää »Influenssa, korona – vai tavallinen flunssa?
Influenssan, flunssan ja koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Onneksi myös influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella. Influenssa on tavallista …
Lue lisää »Päätös potilaan kuljettamatta jättämisestä vähentää päivystyksen ruuhkia
Ensihoitajan tekemä hoidon tarpeen arvio ja päätös potilaan kuljettamatta jättämisestä vähentää päivystysten ruuhkautumista. Ensihoitajien tekemä arvio potilaan kuljetustarpeesta on potilasturvallista …
Lue lisää »Neljä tapaa palautua treenistä
Jotta treeni olisi laadukasta ja kehittävää, täytyy kehon ja mielen saada palautua harjoittelujen välissä. Yleislääkäri ja ravitsemustieteen maisteri Veli-Matti Lappi …
Lue lisää »Pitkän loman jälkeen työhön paluu vaatii totuttelua
Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen työhön on vaikeaa. Suomessa on …
Lue lisää »Psykoosisairaudet ovat yhteydessä epävakaisiin työuriin
Skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavat henkilöt sijoittuvat selvästi keskimääräistä useammin työttömyyttä ja osa-aikatöitä sisältäville urapoluille, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta, jossa …
Lue lisää »Asumistilojen lämpötila ei saa lain mukaan ylittää 30 astetta
Asumisterveysasetuksen mukaan myös palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa huoneilman lämpötilan pitää olla alle + 30 °C. Haittojen ennaltaehkäisyn ja …
Lue lisää »Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa
Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu, mutta lääkeaine hajoaa …
Lue lisää »Juomien kalorimääriä arvioidaan väärin
Virvoitusjuomia pidetään kaikkein kaloripitoisimpana juomana, vaikka jopa appelsiinimehussa on enemmän kaloreita kuin sokeripitoisessa virvoitusjuomassa jogurttijuomista puhumattakaan, jotka ovat lähes kaikki …
Lue lisää »Viisi asiaa, jotka on hyvä tietää unen mittaamisesta älylaitteilla
Moni mittaa unta erilaisten digitaalisten mittareiden avulla, joita löytyy esimerkiksi älykelloista ja sormuksista. Terveystalon digiterveyden ylilääkäri Tuomo Oikarainen kertoo viisi …
Lue lisää »Puhelimessa tehtävä arviointi vähentää ensihoidon kiireettömiä tehtäviä
Puhelimessa tehty hoidon tarpeen arviointi vähensi ensihoidon kiireettömiä tehtäviä peräti kolmanneksella, ja myös potilaat olivat tyytyväisiä saamaansa palveluun. Kiireettömien tehtävien …
Lue lisää »Selkäkipuihin liittyy usein myyttejä
Monipuolinen ja säännöllinen liikunta ehkäisee selkävaivoja. Selkä tarvitsee liikettä pysyäkseen toimintakuntoisena ja terveenä. Fysiatrian erikoislääkäri Lotta Kuusinen otti kantaa selkäkivuista …
Lue lisää »Aurinkolasit suojaksi keväthangille
Kirkkaat keväthanget houkuttelevat laduille ja laskettelurinteisiin. Heijastavista hangista voi kuitenkin olla myös haittaa, sillä silmät saattavat häikäistyä tai kärsiä lumisokeudesta. …
Lue lisää »Nettiapteekki ei ole aina laillinen vaihtoehto
Tullin haaviin jää jatkuvasti laittomasti tilattuja lääkkeitä. Usein lääkkeitä on tilattu nettiapteekeista, joita on luultu suomalaisiksi. Tilaamisen laittomuus tulee usealle …
Lue lisää »Seitsemän päivän hoitotakuu ei ole realistinen
Hallituksen valmistelema esitys perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristämisestä nykyisestä 90 päivästä seitsemään päivään ei ole nykymuodossaan realistinen, arvioi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. VATT:n …
Lue lisää »Oma painoihanne on usein pielessä
Omat painoihanteet eivät auta laihtumaan. Valtaosa nuorista naisista ja melkein puolet nuorista miehistä haluaisi noin 25-vuotiaana painaa nykyistä vähemmän. Kymmenen …
Lue lisää »Maltilla pysyviä elintapamuutoksia
Elintavan muutoksia tehdessä kannattaa pitää maltti mielessä. Muutoksesta kannattaa tehdä tarpeeksi pieni, jolloin sen toteuttaminen on helpompaa. Terveellisten elintapojen pohdinta …
Lue lisää »Ovatko alkoholin terveysmyytit totta vai tarua?
Alkoholiin liittyy paljon myyttejä. Miten tissuttelu vaikuttaa todellisuudessa? Väitteitä kommentoi päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki. Ulkomaan reissulla naukku terävää viinaa aamuisin …
Lue lisää »Hoivatyön digitalisaatiosta ei ole aina hyötyä
Hoivapalveluita käyttävät ikääntyneet ja alalla työskentelevät ammattilaiset eivät koe hyötyvänsä kaikista digitalisaation tarjoamista innovaatioista. Jyväskylän yliopiston Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksessa …
Lue lisää »55 000 henkilöä kuoli – koronan aiheuttamana 558
Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 eniten kuolemia aiheuttivat edelleen verenkiertoelinten sairaudet, kasvaimet ja muistisairaudet. Näihin tauteihin menehtyi kolme neljäsosaa kuolleista …
Lue lisää »Perinnöllisten geenivirheiden korjaus voi onnistua viikoissa
Helsingin yliopiston ja HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla ihmisen geenivirheet voidaan korjata nopeasti laboratoriossa viljellyissä soluissa. …
Lue lisää »Hoivakotien asiakassuhteen kolmas pyörä – vai asiakas?
Hoivakodin ovelle saapuu uusi asukas. Häntä saattamassa on puoliso ja aikuinen lapsi. Kuka tai ketkä heistä ovat hoivakodin tulevia asiakkaita? …
Lue lisää »Huono suuhygienia voi altistaa diabetekselle
Suunterveydellä on tutkitusti merkittävä vaikutus diabeteksen hoitotasapainoon. Koska huono suunterveys voi myös nostaa riskiä sairastua diabetekseen, etenkin riskiryhmässä olevien on …
Lue lisää »Matala-asteinen tulehdus edeltää usein yleisiä kansantauteja
Elimistön matala-asteinen tulehdustila yhdistää yleisimpiä kansantautejamme kuten lihavuutta, tyypin 2 diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Lihavuus, tyypin 2 diabetes sekä …
Lue lisää »Monipuolinen ruokavalio tukee aktiivista arkea
Syksyä vauhdittavat usein innostus liikuntaan ja pyrkimys terveellisempään elämään. Hyvän tuen aktiiviseen arkeen tarjoaa monipuolinen ruokavalio. Muutosten vaarana on lipsahtaa …
Lue lisää »