Monet korkean riskin opioidikäyttäjät eivät hakeudu hoitoon, vaikka yleisin syy opioidien käyttöön on pyrkimys lääkitä vieroitusoireita. Tulosten perusteella Suomessa tarvitaan …
Lue lisää »Terveys & hyvinvointi
Huono suuhygienia voi altistaa diabetekselle
Suunterveydellä on tutkitusti merkittävä vaikutus diabeteksen hoitotasapainoon. Koska huono suunterveys voi myös nostaa riskiä sairastua diabetekseen, etenkin riskiryhmässä olevien on …
Lue lisää »Koronarokoteen avulla saa kestävän suojan vakavaa COVID-19-tautia vastaan
Koronarokote antaa kestävän suojan koronavirusmuunnosten aiheuttamalta vakavalta taudilta T-solujen avulla, osoittaa Turun yliopistossa tehty väitöskirjatutkimus. COVID-19-pandemia on ensimmäinen tunnettu koronaviruksen …
Lue lisää »Elinajanodotteet ovat laskeneet
Vastasyntyneiden poikien elinajanodote oli 78,6 vuotta ja tyttöjen 83,8 vuotta Suomessa vuonna 2022. Poikien elinajanodote lyheni vuoteen 2021 verrattuna 0,53 …
Lue lisää »Suunterveys vaikuttaa koko kehoon
Säännöllisistä suunterveyden tarkastuksista hammaslääkärillä on hyötyä myös kokonaisterveydelle. Suunterveydellä on yhteys muun muassa diabetekseen, refluksiin ja toistuviin poskiontelotulehduksiin, minkä lisäksi …
Lue lisää »Mitkä keinot tehoavat flunssaan
Taas on se aika vuodesta – flunssa iskee juuri silloin, kun vähiten pitäisi. Flunssalta ei voi suojautua rokotteella kuten influenssalta. …
Lue lisää »Suomi on kirurgian ”Villi Pohjola”
Suomen Plastiikkakirurgiyhdistys on vuosien ajan ilmaissut huolensa esteettisen kirurgian ja esteettisten pistoshoitojen potilasturvallisuudesta ja palveluiden laadusta. Nykyinen laki antaa mahdollisuuden …
Lue lisää »Sauvakävelijä käyttää myös ylävartalon lihaksia
Sauvakävely kehittää sekä kestävyys- että lihaskuntoa monipuolisesti, koska siinä käytetään koko kehon lihaksistoa. Käsien käyttö nostaa sykettä ja tehostaa hapen ja energiankulutusta kävelyä enemmän. Sauvakävely lisää ylävartalon …
Lue lisää »Hampaiden kunto liittyy yleisterveyteen
Suun tulehdustilat ja sairaudet vaikuttavat ihmisen koko yleisterveyteen, siksi on hyvä puhua terveystarkastuksesta. Tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti, vaikka ei olisi …
Lue lisää »Kuntosalit ovat tarpeettomia – Kehonpainoharjoittelua voi tehdä kaikkialla
Leuanvetoa bussipysäkillä, dippejä kaiteissa ja punnerruksia jalkakäytävällä. Street workoutin eli vapaasti suomennettuna katuharjoittelun idea on, että kaikki harjoitukset tehdään ilman apuvälineitä, …
Lue lisää »Krooniselle kivulle löytyi riskitekijöitä
Oulun yliopiston ja kanadalaisen McGillin yliopiston tutkijat ovat julkaisseet laajan, tekoälypohjaisen tutkimuksen kroonista kipua ennustavista biopsykososiaalisista riskitekijöistä. Pitkittäisanalyyseissä oli mukana …
Lue lisää »Pitkän loman jälkeen työhön paluu vaatii totuttelua
Hyvän loman aikana mieli lepää, mutta useat kokevat alakuloa arkeen palattuaan, ja pitkältä lomalta palaaminen työhön on vaikeaa. Suomessa on …
Lue lisää »Asumistilojen lämpötila ei saa lain mukaan ylittää 30 astetta
Asumisterveysasetuksen mukaan myös palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa huoneilman lämpötilan pitää olla alle + 30 °C. Haittojen ennaltaehkäisyn ja …
Lue lisää »Kohonnut verenpaine ei oirehdi aina
Kohonnut verenpaine on salakavalasti oireeton, joten verenpaineen säännöllisellä mittaamisella on merkitystä. Kohonneella verenpaineella on yhteys aivoverenkiertohäiriöihin. Noin puolella aivoverenkiertohäiriöpotilaista on ollut …
Lue lisää »Automatkailija vältä veritulppa
Laskimotukos eli veritulppa on pitkään paikoillaan istuvan lomalaisen riesa. Jos suunnitelmissa on kesäinen automatka halki Suomen, kannattaa selvittää oma sairastumisriski …
Lue lisää »Diabeteksen tehoton hoito uhkaa johtaa lisäsairauksien yleistymiseen
Diabetesta sairastavien hoitoa pitäisi kiireesti tehostaa muun muassa veren rasva-arvojen eli kolesterolin osalta. Diabetesta sairastavien hoitotuloksissa on alueellista ja potilasryhmäkohtaista …
Lue lisää »Liikkumisen edistäminen edellyttää monia samanaikaisia vaikuttavia toimia
Suomalaisten fyysisen kunnon vuosikymmeniä jatkunut heikentyminen johtaa yleistyvään sairastavuuteen tarttumattomiin tauteihin, kuten tyypin 2 diabetes, masennus, monet sydän- ja verisuonisairaudet, …
Lue lisää »Juomien kalorimääriä arvioidaan väärin
Virvoitusjuomia pidetään kaikkein kaloripitoisimpana juomana, vaikka jopa appelsiinimehussa on enemmän kaloreita kuin sokeripitoisessa virvoitusjuomassa jogurttijuomista puhumattakaan, jotka ovat lähes kaikki …
Lue lisää »Liiallinen ruutuaika vaikeuttaa lasten tunne- ja itsesäätelytaitoja
Entistä pienemmät lapset viettävät aikaa digilaitteiden äärellä jo suuria osia päivästä. Jatkuva ruudun käyttö vie aikaa pois kasvamisen ja hyvinvoinnin …
Lue lisää »Paikkaus ei paranna kariesta
Paikkaaminen ei ole kariessairauden hoitoa, vaan vaurioiden korjaamista, muistuttaa päivitetty hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus. Noin 60 prosenttia hampaiden paikkaustoimenpiteistä …
Lue lisää »Aivoissa tapahtuu jännittäviä asioita unessa ollessa
Tiede ei osaa kertoa täsmällistä syytä sille, miksi ihmiset ja eläimet nukkuvat. Melko hyvin kuitenkin tiedetään mitä unen aikana aivoissamme …
Lue lisää »Perusterveydenhuollon hoitotakuu tiukkenee kahteen viikkoon syyskuussa
Hoitoon pääsyn enimmäisajat perusterveydenhuollossa tiukentuvat vaiheittain. 1.9.2023 alkaen hoitotakuu on perusterveydenhuollon avosairaanhoidossa 14 vuorokautta ja suun terveydenhuollossa neljä kuukautta. Hoitotakuu …
Lue lisää »Hoitovirhe – henkilökohtainen katastrofi vai koko työyhteisön oppimismahdollisuus?
Hoitovirheet, niiden epäilyt ja muut haittatapahtumat kuormittavat terveydenhuollon ammattilaisia, eivätkä kaikki tiedä, mistä apua voisi saada. Potilasvahingot voivat johtaa jopa …
Lue lisää »Aloita kuntoilu turvallisesti ja rauhallisesti
Vuodenvaihteen jälkeen kuntosaleilla on tavallista enemmän asiakkaita, kun monet aloittavat uuden liikuntaharrastuksen. Liian tarmokas kuntoilun tehostartti voi aiheuttaa vammoja, joista …
Lue lisää »Yleisin kuolinsyy on verenkiertoelinten sairaudet
Verenkiertoelinten sairauksiin menehtyi lähes 19 000 ihmistä, mikä on liki 300 enemmän kuin vuonna 2020. Verenkiertoelinten sairaudet pysyivät suomalaisten yleisimpänä …
Lue lisää »Mitä sydämen syke kertoo terveydestäsi?
Miten sydän vanhenee, kannattaako omaa sykettä seurata ja onko korkea leposyke aina merkki huonosta kunnosta? Kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavonen vastaa …
Lue lisää »Influenssa, korona – vai tavallinen flunssa?
Influenssan, flunssan ja koronaviruksen aiheuttamat oireet voivat muistuttaa paljon toisiaan. Onneksi myös influenssaa vastaan voi suojautua rokotteella. Influenssa on tavallista …
Lue lisää »Päätös potilaan kuljettamatta jättämisestä vähentää päivystyksen ruuhkia
Ensihoitajan tekemä hoidon tarpeen arvio ja päätös potilaan kuljettamatta jättämisestä vähentää päivystysten ruuhkautumista. Ensihoitajien tekemä arvio potilaan kuljetustarpeesta on potilasturvallista …
Lue lisää »Neljä tapaa palautua treenistä
Jotta treeni olisi laadukasta ja kehittävää, täytyy kehon ja mielen saada palautua harjoittelujen välissä. Yleislääkäri ja ravitsemustieteen maisteri Veli-Matti Lappi …
Lue lisää »Psykoosisairaudet ovat yhteydessä epävakaisiin työuriin
Skitsofreniaa ja muita psykooseja sairastavat henkilöt sijoittuvat selvästi keskimääräistä useammin työttömyyttä ja osa-aikatöitä sisältäville urapoluille, selviää Oulun yliopiston tutkimuksesta, jossa …
Lue lisää »