Ruoan aiheuttamat terveysongelmat johtuvat valinnoista

Ruokaan ja ravitsemukseen liittyvät riskit ovat Suomessa suurimpia terveyteen vaikuttavia tekijöitä. Ruoassa on biologisia, kemiallisia, fysikaalisia ja ravitsemuksellisia tekijöitä, joiden vuoksi voidaan menettää terveitä elinvuosia.

Elintarvikkeiden kemialliseen ja biologiseen turvallisuuteen liittyvä tautitaakka on pienentynyt merkittävästi viranomaisvalvonnan ja yritysten omavalvonnan ansiosta, ja siten näiden tekijöiden aiheuttama kokonaishaitta on nykyään suhteellisen vähäinen.

Ruokaviraston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa tarkasteltiin ruokaturvallisuutta ensimmäistä kertaa kokonaisvaltaisesti sekä terveydellisestä että taloudellisesta näkökulmasta.

– Kuluttajan ravitsemuksellisten valintojen, etenkin hedelmien ja kasvisten liian vähäisen käytön sekä tyydyttyneen rasvan ja suolan liiallisen saannin arvioidaan aiheuttavan kymmenien tuhansien haittapainotettujen elinvuosien menetyksen, toteaa tutkimushanketta johtanut yksikönjohtaja, dosentti Pirkko Tuominen Ruokavirastosta.

Haittapainotettu elinvuosi mittaa eri sairauksien ja riskitekijöiden merkitystä koko väestölle aiheutuvan haitan kannalta. Siihen sisältyvät sekä ennenaikaisten kuolemien takia menetetyt että sairauden takia vajaakuntoisena eletyt elinvuodet.

Sydänmerkki-aterioita enemmän ja veroja vähemmän

Toteutumiskelpoisimmiksi keinoiksi kansanterveyden ja kustannusten kannalta katsottiin arvonlisäveron poisto tuoreilta hedelmiltä ja kasviksilta, henkilöstöravintola-aterioiden korvaaminen Sydänmerkki-vaatimukset täyttävillä aterioilla sekä sianruhoista tehtävän trikinellaloisten valvonnan rajaaminen sianlihaa vieviin yrityksiin.

Arvonlisäveron poiston oletettiin arviossa siirtyvän täysimääräisesti hintoihin ja lisäävän kulutusta hinnanalennusta vastaavan määrän, minkä seurauksena sydän- ja verisuonitaudeista sekä syöpätaudeista aiheutuva tautitaakka pienenisi.

Henkilöstöravintoloiden Sydänmerkki-aterioiden vaikutus koskisi vain noin viittä prosenttia suomalaisista. Trikinellavalvonnan vähentämiselllä ei olisi juurikaan vaikutusta kansanterveyteen, mutta valvontakustannusten arvioitiin vähenevän noin 40 prosenttia, mikäli sianruhoista tarkastettaisiin vain puolet. Elintarvikkeiden muun valvonnan vähentämisellä voisi olla haitallisia vaikutuksia elintarvikevientiin.

Ruokajärjestelmän kansanterveydellisten vaikutusten kustannukset ja riskinarviointi -raportti

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x