Aikuinen lutikka.

Lutikka voi kulkeutua kirpputoritavaroissa kotiisi

Lutikat ovat yksi yleisimmistä asuntojen tuhohyönteisistä Suomessa. Ne kulkeutuvat koteihin esimerkiksi käytettyjen huonekalujen mukana. Kirpputoreilta hankitut tavarat kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen niiden ostamista, eikä huonekalujen ottamista roskalavoilta voi suositella.

Lutikat ovat tällä hetkellä todella iso ongelma sekä määrällisesti että taloudellisten ja terveydellisten vaikutusten ja torjunnan vaikeuksien vuoksi.

Tuholaistorjuntayritysten kaikista hyönteisten torjuntakäynneistä lähes puolet liittyy lutikoiden torjuntaan. Lutikoiden torjunta on myös vaikeampaa kuin muiden hyönteisten torjunta. Torjunta vaatii joskus jopa kymmenenkin käyntiä, kun joidenkin muiden hyönteisten torjunta saatetaan hoitaa yhdellä tai kahdella käynnillä.

Miten tunnistat lutikan tai sen jättämät jäljet

Lutikka eli seinälude on syöpäläinen, joka käyttää ravinnokseen ihmisen tai eläimen verta. Lutikka on muodoltaan leveä ja ovaalinmuotoinen ja pituudeltaan noin 2–8 millimetrin mittainen. Aikuinen lutikka on väriltään rusehtava.

Tyypillisiä lutikoiden jättämiä merkkejä ovat mustat pienet ulostejäljet ja veritahrat lakanoissa. Iholla voi esiintyä öiden jälkeen puremajälkiä.

Lutikat voivat piileskellä makuuhuoneissa esim. sängyn rakenteissa ja listojen alla, mistä ne öisin ryömivät ruokailemaan. Ne viettävät suurimman osan ajastaan piilossa ja imevät yleensä verta ihmisen nukkuessa. Lutikat saattavat siirtyä asunnosta toiseen talon rakenteita pitkin.

Tarkista käytetty huonekalu ennen kotiin viemistä

Lutikat voivat levitä käytetyn huonekalun, tavallisimmin sängyn tai sohvan, mukana. Käytetty huonekalu kannattaakin ennen kotiin viemistä käydä tarkkaan läpi ja tutkia, näkyykö siinä merkkejä lutikoista.

Roskalavalle, jätetilaan tai rappukäytävään hylättyjä huonekaluja ei kannata poimia mukaan.

– Pois heitetyt huonekalut voivat olla peräisin asunnosta, jossa on ollut lutikoita. Vaikka tekisi huolellisen tarkistuksen, voi huonekaluissa silti olla sellaisia paikkoja, joihin ei näe. Lisäksi lutikan munien ja nymfien havaitseminen voi olla hyvin vaikeaa, kertoo ylitarkastaja Oskari Hanninen Tukesista.

Ilmoita lutikkaongelma isännöitsijälle

Jos huomaat kodissasi lutikoita, ota heti yhteyttä isännöitsijään ja tuholaistorjuntayritykseen. Jätä lutikoiden hävittäminen torjunta-alan ammattilaisille. Lutikoiden torjunta kotikonstein on vaikeaa. Pahimmassa tapauksessa ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin asuntoihin.

– Ei pidä häpeillä sitä, että kotiin on tullut lutikoita. Mitä nopeammin ongelmaan tartutaan, sitä helpommin lutikat saadaan torjuttua, sanoo Hanninen.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x