Talon ostajalle vakuutusturvaa

Moni asia saattaa mennä pieleen, kun ostaa talon tai kesämökin. Uusi vakuutus suojaa ostajaa näiltä talon ostoon liittyviltä riskeiltä. Vakuutus suojaa ostajaa erityisesti virheiltä ja vaurioilta joita saattaa löytyä kaupan jälkeen.

Viime vuonna lanseerattu asunto- ja kiinteistökaupassa myyjälle piilovirhetilanteissa turvaa tuova vakuutus saa jatkon, kun markkinoille tulee vakuutus joka tuo ostajalle taloudellista turvaa piilevien virheiden varalta.

Vakuutuksen tuovat markkinoille Raksystems ja maailman suurin vakuuttaja Lloyds. Raksystems on ainoa ISO sertifioitu kuntotarkastaja Suomessa ja on Lloydsin partneri vakuutusten saamiseen edellytettävissä kuntotarkastuksissa.

Talon ostaminen on riskialtista

Talon ostaminen näyttää vaikeutuvan Suomessa koko ajan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tietoisuus homeongelmista ja talojen huonosta kunnosta on lisääntynyt. Suomessa vallitseva erityisen vaihteleva ilmasto kylmine talvineen ja lämpimine kesineen tuo rakennusten kestävyyteen haasteita. Mikä oli kymmenen vuotta siten merkityksettömän tuntuinen haju ja musta pilkku seinässä, saattaa tänään olla hometalo, joka tuhoaa omistajansa talouden ja käyttäjänsä terveyden. Taloudellinen riski ja huoli on se, minkä turvaksi vakuutukset on luotu.

Mikä aiemmin sovittiin hyvässä hengessä kaupan tehneiden välillä, johtaa tänä päivänä yhä useammin pitkiin vuosikausia kestäviin kalliisiin oikeuskäsittelyihin ja riitoihin. On hyvin yleistä, että lakimiesten palkkiot ja oikeudenkäyntikulut ovat korkeammat kuin itse vaurion korjaaminen. Monesti tämä johtuu siitä, että osapuolet eivät saa kunnollista teknistä tai lainopillista neuvontaa siihen, miten Maakaarta on tulkittava. Monesti ei tiedetä ostajan ja myyjän vastuita.

Mitä vakuutus korvaa ja maksaa?

Ostajan vakuutus kattaa myyjän vastuulle kuuluvat piilevät ja salaiset virheet, joista ostajalla on lain mukaan oikeus saada hinnanalennusta tai korvausta piilovirheiden johdosta aiheutuneista korjauskuluista myyjältä. Vakuutus sopii omakotitalojen ja loma-asuntojen piilovirheiden vakuuttamiseen. Vakuutus maksaa 1.350 € kahden vuoden vakuutuskaudelle. Maksimikorvaus on 75.000 €.

Vakuutuksen saamisen edellytyksenä on Raksystemsin suorittama kuntotarkastus RS3. Kuntotarkastus perustuu Rakennustieto Oy:n julkaisemaan Suoritusohjeeseen KH 90-00394 Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä. Ohjekortissa määritellään tarkastuksen tavoitteet, sisältö, laajuus, tarkastuksessa tehtävät mittaukset, raportointi ja kuntotarkastajan vastuu.

Kuntotarkastuksesta huolimatta kaikkia piilovirheitä ei asunnon myyntivaiheessa ole mahdollista aina havaita. Vakuutus kattaa myyjän vastuuseen kuuluvat piilovirheet.

– Molemmilla asuntokaupan osapuolilla on mahdollisuus turvata itsensä vakuutuksella piilevien virheiden aiheuttamien taloudellisten tappioiden varalle, iloitsee Raksystemsin toimitusjohtaja Marko Malmivaara.

–  Enää ostajan ei tarvitse huolehtia myyjän maksukyvystä eikä mahdollisista väärinkäsityksistä, jos ostajalla on lain mukaan piilovirheeseen perustuva oikeus hinnanalennukseen tai korvaukseen aiheutuneista korjauskuluista, niin vakuutusyhtiö maksaa korvauksen vakuutusmäärään saakka, kertoo Malmivaara.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x