Valeyrittäjyys yleistynyt

Työsuojeluviranomainen valvoi viime vuonna ulkomaista työvoimaa käyttäviä yrityksiä yli 1 700 tarkastuksella. Niin sanottua valeyrittäjyyttä havaittiin aiempaa enemmän. Viranomaisyhteistyö on tehostunut, mutta sujuvalle tiedonvaihdolle on edelleen esteitä. Nämä tiedot selviävät työsuojeluviranomaisen tuoreesta raportista Ulkomaisen työvoiman käytön valvonta vuonna 2024.

Ulkomaisen työvoiman valvonnassa havaittiin vuonna 2024 aiempaa enemmän tapauksia, joissa työsuhde koitettiin naamioida yrittäjyydeksi. Työsuhteen ja yrittäjyyden välistä oikeussuhteen luonnetta arvioitiin yhteensä 185 henkilön kohdalla. Heistä 168 todettiin työsuhteisiksi. Heidän kohdallaan tarkastaja arvioi, että työsopimuslain työsuhteen tunnusmerkistö täyttyy, jolloin kyseessä on työsuhde eikä yrittäjyys.

Useissa tapauksissa työn toteuttamisesta oli sovittu toimeksiantosopimuksella, mutta käytännössä töitä johdettiin kuten työsuhteessa. Työsuhde oli voitu muuttaa toimeksiantosopimukseksi työntekijän ymmärtämättä. Usein toimeksiantosopimuksen ehdot vaikuttavat työsopimuksen ehdoilta. Ilmiö on yleistynyt ja näkyy erityisesti rakennusalalla, mutta myös teollisuudessa, siivousalalla, autokorjaamoissa ja -pesuloissa ja kausityössä.

Jos työntekijän työsuhde naamioidaan yrittäjyydeksi, niin henkilö jää työlainsäädännön tarjoaman suojan ulkopuolelle muun muassa palkkauksen, vakuuttamisen ja työturvallisuuslain osalta. Havaintojen perusteella vale- ja pakkoyrittäjyydestä on tullut osa työperäistä hyväksikäyttöä.

Palkkauksessa oli puutteita lähes joka toisella tarkastuksella. Ulkomaisen työvoiman käytön valvonnassa keskityttiin työsuhteen vähimmäisehtojen ja työnteko-oikeuden valvontaan. Näiden osalta valvonnan havainnot olivat samansuuntaisia kuin edeltävinä vuosina. Palkkauksessa havaittiin puutteita lähes puolessa niistä tarkastuksista, joilla asiaa arvioitiin.

Tiedonvaihdon esteet haittaavat valvontaa

Viranomaisten yhteistyö tehostaa ulkomaisen työvoiman käytön valvontaa ja harmaan talouden torjuntaa. Viranomaisten yhteistarkastukset lisääntyivät lähes puolella vuonna 2024.

Työsuojeluviranomaisen tiedonsaantioikeudet ovat viime vuosina parantuneet. Valvonnassa hyödynnetään etenkin ulkomaalaisrekisteriä ja tulorekisteriä. Kun tarkastuksella kohdattujen työntekijöiden tietoja verrataan tulorekisterin tietoihin, voidaan havaita mahdollinen pimeä palkanmaksu. Tulorekisteriä käytetään myös luvattoman työskentelyn keston selvittämiseen.

Tiedonvaihdossa on kuitenkin vielä kehitettävää. Esimerkiksi Verohallinto saa vain erittäin rajatuissa tilanteissa antaa työsuojeluviranomaiselle tietoa havaitsemistaan väärinkäytöksistä, jotka kuuluvat työsuojeluviranomaisen toimivaltaan. Viranomaisten välistä tiedonvaihtoa rajoittaa myös valvontalain 10 §:n mukainen ilmoittajan tietojen salassapito. Työsuojeluviranomaiselle ilmoitetaan usein epäkohdista, jotka eivät vaadi työsuojeluvalvontaa, mutta salassapitosäännös voi estää tiedon luovuttamisen toimivaltaiselle viranomaiselle.

Katso myös

Suden suojelu alennetaan tiukasti suojellusta suojelluksi lajiksi

Suden suojelustatuksen muutoksen luontodirektiivissä sinetöi Euroopan parlamentin tämänpäiväinen äänestys. Asia etenee vielä jäsenmaiden vahvistettavaksi. Suojellun …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *