Uutisotsikot

Kesäpaikan palovaroittimet ja kaasulaitteet

Paloturvallisuusasiat kannattaa käydä systemaattisesti läpi heti mökkikauden alussa. Toimivat palovaroittimet, poistumisreitit ja taito käyttää alkusammutusvälineitä ovat vapaa-ajan asunnollakin avainasemassa.

Tarkista palovaroittimen toiminta heti mökille tullessasi. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Jatkossa tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökillä kuukausittain.

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen. Liian nopea lämmittäminen saattaa aiheuttaa halkeamia tulisijaan tai hormeihin. Pienellä määrällä palavaa paperia tarkastetaan, että hormi vetää. Alussa tulisijaa lämmitetään pienillä puilla vähän kerrallaan.

Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita sammutusvälineitä.

Kaasulaitteiden mökkikäyttö

Kaasu on varteenotettava ja joskus jopa ainut mökkikäyttöön sopiva energianlähde. Kaasulaitteet tarvitsevat samalla tavalla huoltoa kuin sähkölaitteetkin. Säännöllinen kunnossapito ja ennakkotarkastukset estävät vikojen syntymisen ja varmistavat huolettoman käytön.

Kaasukäyttöinen jääkaappi on yksi yleisimmistä kaasulaitteista kesämökeillä. Niihin liittyvät myös kaasulaitteiden yleisimmät viat kesäasunnoilla. Jääkaapin kylmenemisessä tai sytyttämisessä saattaa olla ongelmia. Syynä on usein ilman ja kaasun väärä suhde. Vika voi olla myös rikkoutuneessa sytyttimessä. Samoin huonetilan kosteus ja pöly voivat vaikuttaa siihen, että kaasulaitteissa oleva piazo-sytytin saattaa antaa palokipinän väärään paikkaan, jolloin laite ei toimi.

Vaikka nestekaasuna käytettävän propaanin höyrystymislämpötila on niinkin alhainen kuin -42 °C, nestekaasulla toimivan kylmälaitteen toiminnassa voi esiintyä häiriöitä, jos ympäristön lämpötila on alle -20 °C.  Piazo-sytytyksessä voi esiintyä ongelmia jo alle +5 °C:sen lämpötiloissa, koska sytytyskipinä ei mene oikeaan paikkaan vaan ohjautuu maihin.

Vanhat kaasulaitteet tulisi vaihtaa uusiin

Nykyisissä nestekaasulla toimivissa liesissä, jääkaapeissa ja lämmittimissä on liekinvarmistin, joka on ollut pakollinen varuste myynnissä olevissa kaasulaitteissa yli 30 vuotta. Liekinvarmistin sulkee kaasun tulon laitteeseen, jos liekki sammuu polttimessa. Samoin nykyaikaisissa asuintiloihin tarkoitetuissa kaasulämmittimissä on hiilidioksidivarmistin. Se estää lämmittimen toiminnan, jos poltin ei saa tarpeeksi happea. Näin estetään häkäkaasun muodostuminen sisätiloihin.

Saippualiuos paljastaa kaasuletkun vuotokohdan

Yleisimmät riskitekijät, jotka liittyvät kaasulaitteiden asennukseen ja sijoitukseen, ovat määräystenvastaiset asennukset ja sijoittelut. Ilmanvaihto voi olla myös riittämätön kaasun oikean palamisen kannalta.  Polttimeen kerääntynyt pöly voi estää kaasun tai palamisilman virtaamisen polttimelle, minkä vuoksi erityisesti kaasujääkaapit ja kaasulämmittimet tarvitsevat säännöllistä puhdistusta.

Kaasuletkua taivuttelemalla voi tarkistaa siinä mahdollisesti olevat murtumat. Kaasuletkun voi vaihtaa itse. Tarkistuksen yhteydessä avaa pulloventtiili, mutta pidä kaasulaitteen sulkuventtiili kiinni. Letku- ja putkistotiiviyden voi tarkistaa sivelemällä saippualiuosta mahdollisiin vuotokohtiin. Vuototapauksessa liitokseen ilmaantuu kuplia. Tämän jälkeen sulje kaasupullo, kiristä liitokset ja tee vuototarkastus uudelleen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä johtoja. Älä käytä viallisia laitteita, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle; jos näet halkeamia, vaihda letku uuteen. Liitosten tiiviyden voi tarkistaa sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset pitää kiristää.

Katso myös

Laki rakennusperinnön suojelemisesta muuttuu

Vuoden 2021 alussa tulee voimaan muutoksia rakennusperinnön suojelemisesta annettuun lakiin. Rakennuksen suojelua voi esittää yhä …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *