Kaasulaitteet kannattaa tarkistaa keväisin

Kaasu on varteenotettava ja joskus jopa ainut ulko- tai mökkikäyttöön sopiva energialähde. Kaasulaitteiden säännöllinen kunnossapito ja ennakkotarkastukset estävät vikojen syntymisen ja varmistavat laitteiden huolettoman käytön.

Kaasukäyttöinen jääkaappi on yksi yleisimmistä kaasulaitteista kesämökeillä. Niihin liittyvät myös kaasulaitteiden yleisimmät viat kesäasunnoilla. Jääkaapin kylmenemisessä tai sytyttämisessä saattaa olla ongelmia. Syynä on usein ilman ja kaasun väärä suhde. Vika voi olla myös rikkoutuneessa sytyttimessä. Huonetilan kosteus ja pöly voivat vaikuttaa siihen, että kaasulaitteissa oleva piazo-sytytin antaa palokipinän väärään paikkaan, jolloin laite ei toimi.

Vaikka nestekaasuna käytettävän propaanin höyrystymislämpötila on niinkin alhainen kuin -42 °C, nestekaasulla toimivan kylmälaitteen toiminnassa voi esiintyä häiriöitä, jos ympäristön lämpötila on alle -20 °C.  Piazo-sytytyksessä voi esiintyä ongelmia jo alle +5 °C:sen lämpötiloissa, koska sytytyskipinä ei mene oikeaan paikkaan vaan ohjautuu maihin.

Vanhat kaasulaitteet tulisi vaihtaa uusiin

Nykyisissä nestekaasulla toimivissa liesissä, jääkaapeissa ja lämmittimissä on liekinvarmistin, joka on ollut pakollinen varuste myynnissä olevissa kaasulaitteissa yli 30 vuotta. Liekinvarmistin sulkee kaasun tulon laitteeseen, jos liekki sammuu polttimessa. Samoin nykyaikaisissa asuintiloihin tarkoitetuissa kaasulämmittimissä on hiilidioksidivarmistin. Se estää lämmittimen toiminnan, jos poltin ei saa tarpeeksi happea. Näin estetään häkäkaasun muodostuminen sisätiloihin.

Saippualiuos paljastaa kaasuletkun vuotokohdan

Yleisimmät riskitekijät, jotka liittyvät kaasulaitteiden asennukseen ja sijoitukseen, ovat määräystenvastaiset asennukset ja sijoittelut. Ilmanvaihto voi olla myös riittämätön kaasun oikean palamisen kannalta.  Polttimeen kerääntynyt pöly voi estää kaasun tai palamisilman virtaamisen polttimelle, minkä vuoksi erityisesti kaasujääkaapit ja kaasulämmittimet tarvitsevat säännöllistä puhdistusta.

Kaasuletkua taivuttelemalla voi tarkistaa siinä mahdollisesti olevat murtumat. Tarkistuksen yhteydessä avaa pulloventtiili, mutta pidä kaasulaitteen sulkuventtiili kiinni ja sivele saippualiuosta mahdollisiin vuotokohtiin. Vuototapauksessa liitokseen ilmaantuu kuplia.

Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja, tai hiiret ovat voineet jyrsiä letkuja. Älä käytä viallisia laitteita, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuodot ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo.

Toimivat palovaroittimet, poistumisreitit ja taito käyttää alkusammutusvälineitä ovat vapaa-ajan asunnollakin avainasemassa. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon kylmässä ja kosteassa. Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet ja kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite, käsisammutin ja perinteinen valmiiksi täytetty sankoruisku ovat tehokkaita välineitä.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x