Akun toimintakyky heikkenee kylmässä

Talvisäiden saapuessa on hyvä tarkastaa auton akun kunto, jotta auto ei jonain aamuna jätä yllättäen käynnistymättä tai hyydy kesken matkan. Kylmä ulkolämpötila vaikuttaa erityisesti huonokuntoisen akun toimivuuteen nopeasti.

Kylmällä säällä kuitenkin erityisesti auton käynnistäminen ja esimerkiksi polttoainekäyttöisen lisälämmittimen käyttö kuluttavat paljon energiaa. Jos ajomatkat jäävät lyhyiksi, akku ei ehdi niiden aikana latautua tarpeeksi. Käyttöikänsä päässä oleva akku menettää varaus- ja virranantokykynsä nopeasti ulkolämpötilan laskiessa.

Akkutesterillä akun testaaminen on nopeaa ja luotettavaa, ja autoilija saa tiedon esimerkiksi akun varauskyvystä ja kylmäkäynnistysvirran antokyvystä. Monet liikkeet tarkastavat akun kunnon veloituksetta.

– Akun virranantokyky riippuu kahdesta arvosta. Ampeeritunnit kertovat akun nimelliskapasiteetista, ja CCA-arvo puolestaan on merkitsevin, kun mietitään auton käynnistyvyyttä kylmissä olosuhteissa, kertoo autonhuollon päällikkö Pekka Alanko.

Uudemmat autot kuluttavat reippaasti virtaa kaikilla keleillä. Kylmillä ilmoilla virrankulutus on vielä korkeampi esimerkiksi penkin- ja lasinlämmittimien käytön vuoksi. Kylmä akku ottaa myös huonommin virtaa vastaan kuin lämmin.

Jotta akku pysyy toimintakykyisenä, se tulee pitää mahdollisimman täyteen ladattuna ja varmistaa, että sen navat ovat puhtaat. Talvella akku vähitellen tyhjenee pätkäajossa, ja lopulta auto ei enää käynnisty.

– Pakkassäällä autolla tulisi käynnistyksen jälkeen ajaa noin 20 minuuttia, jotta akku ehtii latautua. Jos käytössä on ollut polttoainekäyttöinen lisälämmitin, akun latautumiseksi tarvitaan vielä pidempi ajo. Nyrkkisääntönä voi pitää kaavaa “niin kauan kuin lämmität, niin kauan ajat”, sanoo Alanko.

Akun valitseminen

Ajoneuvon käyttöohjeista voi tarkistaa alkuperäisakun suositukset. Kannattaa tarkistaa ainakin akun koko ulkomitoiltaan, jotta se sopii parhaiten ajoneuvoon. Moniin autoihin voidaan asentaa eri kokoisia akkuja. Valinnnassa on huomioitavaa kylmäkäynnistysvirta (CCA), joka on virtamäärä (A) jonka akku voi luovuttaa -17,8 °C:ssa 30 sekunnin ajan alittamatta käyttökelpoista jänniterajaa. Valintaan vaikuttaa myös varakapasiteetti arvo (RC), joka ylläpitää ajoneuvon sähköjärjestelmää, jos laturi ei toimi. Varakapasiteetti ilmoittaa kuinka monen minuutin ajan akku pystyy luovuttamaan auton tarvitseman energian, ennen kuin sen jännite putoaa liian alhaiseksi. Mitä korkeampi on kylmäkäynnistysvirran ja varakapasiteetin arvo, sitä parempi.

Akun turvallinen varaaminen

  • Varaa akku mahdollisimman pian purkautumisen jälkeen
  • Varmista laturin soveltuvuus akulle
  • Älä käytä akkulaturia, jossa ei ole automaattikatkaisinta
  • Suositeltavaa on käyttää elektronista jänniteohjattua akkulaturia
  • Latauksessa on vältettävä hapon kerrostumista (ei AGM-akuissa)
  • Kun ero on 0/1 V per 12,7/12,8 V, akkua tulisi varata aina tunnin ajan
  • Älä lataa jäätynyttä akkua, eikä akkua jonka lämpötila on yli 45 astetta
  • Kytke akun plusnapa laturin plusjohtimeen ja akun miinusnapa laturin miinusjohtimeen.
  • Älä laita laturia päälle, ennen kuin akku on kytketty laturiin kunnolla
  • Kun varaaminen on päättynyt, katkaise virta ensin laturista, irroita johdoy sen jälkeen
  • Lopeta varaaminen, jos akku kuumenee tai se vuotaa
  • Huolehdi varaamisen aikana hyvästä ilmanvaihdosta

Katso myös

Poliisi valvoo ensi viikolla suojatiesääntöjen noudattamista ja sähköpotkulautailijoita

Poliisi valvoo tehostetusti suojateillä maanantaista perjantaihin viikolla 17. Poliisi valvoo myös miten sähköpotkulautailijat ja pyöräilijät …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x