Uutisotsikot

Palvelusetelien kokeilu päättyy syksyllä 2019

Valinnanvapautta palvelusetelin avulla on kokeiltu vuodesta 2017 alkaen. Kokeiluja on käynnissä kymmenellä alueella ja ne päättyvät suunnitellusti lokakuussa.

Kokeilualueiden asukkaat ovat voineet vaihtaa palvelusetelin avulla kunnan terveyskeskuksen yksityiseen terveysasemaan tai valita yksityisen suun terveydenhuollon yksikön eli hammashoitolan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on rahoittanut alueellisia kokeiluja vuodesta 2017 alkaen. Rahoitus päättyy aiempien linjausten mukaisesti lokakuussa 2019.

Päättyminen tarkoittaa, että yksityiselle vaihtaneet asiakkaat palaavat takaisin julkiselle käyttämään oman kunnan tarjoamia palveluja.

Kokeilut päättyvät vaiheittain ja tarkka aikataulu vaihtelee alueesta riippuen. Osa mukana olevista kunnista ja kuntayhtymistä pohtii, miten palveluseteliä voitaisiin hyödyntää monipuolisesti myös jatkossa.

Kokeilut on toteutettu nykyisen palvelusetelilain mukaisesti ja niissä on yhdistetty erilaisia valinnanvapauden elementtejä.

Valinnanvapauden vaikutuksia on selvitetty sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Lisäksi on havainnoitu, miten yksityisen palvelutuotannon rooli ja palvelujen hinnoittelumallit vaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaiskustannuksiin.

Tuloksia on arvioitu säännöllisesti ja päättymisen jälkeen julkaistaan yhteenveto kaikista palveluseteli kokemuksista ja opeista.

Katso myös

Jyrsijämyrkky voi olla vaaraksi lemmikille

Jyrsijöiden torjunta on taas ajankohtaista niiden pyrkiessä sisälle rakennuksiin. Jyrsijämyrkyt voivat aiheuttaa vahinkoa kotieläimille ja …