Taksiala on koronan suurimpia kärsijöitä

Taksiala on ollut yksi koronan suurimmista kärsijöistä. Yli 500 000 kyytiä vuodessa välittävän valtakunnallisen taksintilauspalvelun keräämästä datasta näkyy, että pahimmillaan koronarajoitusten aikana tilausten määrä laski koko maassa jopa 60-70 % normaalista määristä. Myös Nordean keräämä maksukorttidata osoittaa taksinkäytön puolittuneen viime vuodesta.

Yli 500 000 taksikyytiä vuodessa välittävän taksintilauspalvelun 02 Taksin asiakaspalvelijat ja taksiyhtiöiden kuljettajat näkevät pikkujoulukauden lähietäisyydeltä. Pikkujoulukausi on taksinkuljettajille perinteisesti yksi vuoden kiireisimmistä ajoista. Takseja tilataan pikkujouluaikana lähes kaksinkertainen määrä verrattuna muihin aikoihin. Perinteinen pikkujouluaika alkaa marraskuun viimeisestä viikonlopusta ja jatkuu kolme seuraavaa viikonloppua.

Tänä vuonna pikkujouluaikaa on taksikyytien näkökulmasta vaikea ennustaa muuttuvan koronatilanteen ja muuttuvien aukiolorajoitusten vuoksi. Satakunnan Aito Taksin kuljettaja Reijo Kevvai arvelee pikkujouluajan olevan aiempia vuosia hiljainen.

– Luulen, ettei ole mitään yksittäisiä isoja pikkujouluviikonloppuja kuten aiempina vuosina, vaan kyydit hajaantuvat. Itse toivoisin, että asiakkaat alkaisivat enemmän hyödyntää sovellustilauksia. Silloin ei tarvitse kävellä tolpalle, vaan voi tilata kyydin suoraan sinne, missä on. On vähän sellainen urbaani legenda, että taksilla on kallista kulkea. Kyllä se on melko edullista, kun saa laadukasta palvelua suoraan ovelta ovelle.

Kevvain mukaan pikkujouluasiakkaat eroavat siinä, että normaalina viikonloppuna ihmiset kulkevat taksilla yhden tai kahden hengen porukassa, mutta pikkujouluaikaan auto tulee täyteen. Myös tilauspalvelusta vastaavat asiakaspalvelijat kertovat, että taksiasiakkaat ovat pikkujouluaikaan hyvässä juhlatunnelmassa ja tilatakseja tilataan paljon. Joskus pikkujouluaikaan sattuu myös erikoisia tilanteita. Kerran asiakas tilasi taksin juhlapaikalta kotiin, jotta pääsee vaihtamaan mukavammat kengät jalkaan ennen jatkopaikkaan siirtymistä, kertoo asiakaspalvelija.

Pahoinvointi saattaa yllättää ja tavarat unohtua

Pahoinvoivat asiakkaat saattavat tuoda taksinkuljettajan työvuoroon ylimääräisen jännitystä. Kevvai kehuu pikkujouluasiakkaiden fiksuutta.

– Ei ole koskaan sattunut mitään isompaa vahinkoa. Minulla on autossa aina oksennuspusseja mukana, ja asiakas osaa kyllä yllättävän hyvin kertoa, jos hänellä on huono olo.

Asiakaspalvelijat kertovat asiakkaiden kyselevän takkien, kukkaroiden, silmälasien tai pankkikorttien perään taksimatkan jälkeen. Autossa maksettaessa kannattaa ottaa kuitti mukaan, jolloin saa kuljettajan yhteystiedot ja voi kysellä mahdollisia unohtuneita tavaroita jälkikäteen.

Taksinkuljettajan ajatellaan tietävän kaiken

Voisi kuvitella taksinkuljettajien kuulevan kaikenlaisia asioita maan ja taivaan väliltä, mutta näin ei ole. Yleensä asiakkaat kysyvät samoja asioita. Vähistä keskustelunaiheista huolimatta taksinkuljettajien oletetaan tietävän kaikki asiat sääennusteista ja kaupungissa tapahtuvista tietöistä lähtien.

– Ensimmäinen kysymys on, että onko ollut paljon ajoa tänään. Sitä kysytään aina, vaikka kello olisi seitsemän illalla ja olisin vasta aloittanut vuoroni. Toinen kysymys on, mihin olen vienyt tänään porukkaa. Kysymys on siinä mielessä hassu, että vaikka olisin vienyt jonkun yhden ihmisen johonkin tiettyyn baariin, niin eihän se silti kerro mitään sen baarin tilanteesta. Sitä kaikki myös aina kysyvät, olenko isäntä vai renki. – Kyllä ihmiset esimerkiksi olettavat, että jos kello on 20, niin minä tiedän, paljonko porukkaa on jossain pienessä laitabaarissa. Jos en tiedä, niin todetaan, että kyllä minun pitäisi tietää, nauraa Kevvai.

Taksilain muutos on aiheuttanut asiakkaissa epäluottamusta taksialaa kohtaan. Kevvai toteaakin luotettavuuden olevan taksinkuljettajan tärkein ominaisuus.

– Mitään sellaista tilannetta ei pitäisi koskaan olla, että asiakas joutuu jännittämään, mitä tapahtuu. Asiakkaalle pitää päinvastoin tulla olo, että nyt hän on turvassa!

Katso myös

Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x