Uudenlainen kotimainen liikkumisen väline hyväksytty tieliikennekäyttöön

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tyyppihyväksynyt tieliikennekäyttöön sähkökäyttöisen, kotimaisen ja kaksipaikkaisen ajoneuvon. Sillä voi ajaa pyöräilyn liikennesäännöillä. Kuskilla ei tarvitse olla ajokorttia, mutta liikennevakuutus on hankittava.

Scouter on ensimmäinen sähkökäyttöinen L-luokan ajoneuvo, joka on saanut Suomessa EU-tyyppihyväksynnän. Ajoneuvoluokka L1e-A, mihin Scouterkin kuuluu, on harvinainen, joten sen tekniset vaatimukset ovat etenkin 4-pyöräiselle ajoneuvolle vaatineet uuden soveltamista.

– Tieliikenteestä puuttui kevyt ratkaisu, joka on suunniteltu lyhyiden matkojen tekemiseen tavaroiden ja matkustajan kanssa, kertoo Scouterin idean synnystä Scouter Mobility Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Petri Pitkänen. – Päästöttömyyden ohella yksinkertaisuus, turvallisuus ja hauskuus ovat olleet keskeisiä suunnittelukriteereitämme. Kun ensimmäisenä tekee jotain sellaista, mitä kukaan ei ole tullut ajatelleeksi, on matka väistämättä jännittävä. Tavanomaisesta poikkeavat ratkaisut haastavat vanhaan ajatteluun pohjaavan maailman. Kaupunkien ja lomakeskusten hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan Scouterin tyyppisiä ratkaisuja, jotta liikenteen päästöt vähenevät, Pitkänen jatkaa.

– On hienoa, että suomalaiset tutkimuslaitokset ottivat tämän haasteen vastaan, ja lähtivät aktiivisesti kehittämään omaa osaamistaan ja edellytyksiä testauksille. Erityisen hienoa tässä on se, että nyt tällaisen uudenlaisen liikkumisvälineen tyyppihyväksynnän hankkiminen kotimaisin voimin on mahdollista myös muille toimijoille, toteaa Traficomin asiantuntija Jukka Juhola.

Päävastuu Scouterin hyväksyntätestauksessa on ollut suomalaisella Testmillillä.

– Me Testmillillä haluamme palvella suomalaista ajoneuvoteollisuutta levein hartein niin, että ajoneuvojen hyväksynnöissä tarvittavat testauspalvelut ovat mahdollisimman laajasti saatavilla Suomesta. Kun suomalainen ajoneuvoteollisuus tuottaa uudenlaisia tuotteita, täytyy myös meidän pystyä tuottamaan niiden tarvitsemia testauspalveluita. Tätä johtoajatusta olemme toteuttaneet koko yrityksemme historian ajan ja olimme alusta saakka innolla mukana myös Scouterin hankkeessa. Toivotamme Scouterille menestystä matkallaan!, sanoo Testmillin toimitusjohtaja Teemu Lindfors.

VTT teki ajoneuvoon sähköiseen voimansiirtoon liittyvät testit.

– Jotta testit saatiin toteutettua, vaati se VTT:ltä erityistä innovatiivisuutta Espoon ajoneuvotestauslaitteistonsa muokkauksen suhteen, koska kyseessä ei ole aivan tavanomainen mittausjärjestely. VTT laati Scouterin tapaisille uusille kevyille ajoneuvotyypeille kokonaan uuden mittausmenetelmän, jolle FINAS myönsi akkreditoinnin tämän vuoden alkupuolella. Muutos fossiilisista polttoaineista sähköön tuo markkinoille voimalinjaltaan täysin uudenlaisia ajoneuvoja. Meillä VTT:llä on vahvaa osaamista tähän muutokseen liittyen, taustoittaa VTT:n erikoistutkija Jenni Pippuri-Mäkeläinen.

Katso myös

Suomen ja Viron välisen merirahdin vienti kasvoi viime vuonna

Viron merkitys Suomen viennille on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin muun muassa Venäjä-kaupan vähentymisen ja pohjois-etelä-suunnan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x