Hampaiden kunto liittyy yleisterveyteen

Suun tulehdustilat ja sairaudet vaikuttavat ihmisen koko yleisterveyteen, siksi on hyvä puhua terveystarkastuksesta. Tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti, vaikka ei olisi mitään vaivoja.

Ientulehdus kuin reiätkin voivat olla oireettomia pitkän aikaa. Suun tarkastus kannattaa tehdä säännöllisesti, jotta mahdollisiin ongelmiin voidaan tarttua nopeasti ja hyvissä ajoin.

Ientulehduksen merkki on verenvuoto. Vuodon lisäksi ikenet voivat punoittaa, olla turvonneet tai suussasi voi olla paha maku tai haju. Kun harjaat hampaitasi tai puhdistat hammasvälejä ja huomaat verenvuotoa tai arkuutta ikenissä, älä pelästy ja peräänny vaan jatka pesemistä. Se hammasväli on juuri se, jota nyt kannattaakin puhdistaa.

Fluori toimii kariesta vastaan. Hampaat tulee pestä fluorihammastahnaa käyttäen kaksi kertaa päivässä, ennen aamupalaa ja illalla nukkumaan mennessä. Fluori pysäyttää bakteerien etenemisen ja voi korjata jo syntyneitä vaurioita. Varsinaista kariesvauriota se ei korjaa.

Happohyökkäykset voi minimoida. Happohyökkäys iskee ruoan ja juoman mukana tulevien bakteerien vuoksi, jotka ovat karieksen ravintoa. Fluorin ohella sylki korjaa happohyökkäysten haittoja noin 5-6 kertaa päivässä. Happohyökkäyksen voi katkaista aterian jälkeen ksylitolipastillilla tai -purukumilla tai kalsiumilla eli esimerkiksi palalla kovaa juustoa tai kulauksella maitoa.

Katso myös

Väsymys töiden jälkeen on yhteydessä vähäisempään liikuntaan

Väsymys töiden jälkeen vaikuttaisi tuoreen tutkimuksen perusteella olevan yksi syy vapaa-ajan liikunnan ja arkiliikunnan puutteeseen. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x