Ryhtyisinkö motoristiksi

Lahden Moottoripyörämessuilla tarjotaan täydellinen ”eväsreppu” moottoripyöräilystä haaveilevalle. Aloitteleville motoristeille suunnatulla Tie motoristiksi –konseptialueella on tarjolla tietoa ajokorteista, tutkinnoista, ajokoulutuksesta, pyöristä, varusteista, rahoituksesta, vakuutuksista ja kerhotoiminnasta. Matka alkaa valitsemalla omaan tyyliin sopiva pyörä ja varusteet mallikokonaisuuksista, jonka pohjalta lähdetään etenemään tiellä motoristiksi. Alueen läpi kuljettuaan asiakkaalla on konkreettisesti tiedossa kaikki tarvittavat toimenpiteet ja kustannukset harrastuksen aloittamiselle. Suunnitelmissa on, että innokkaimmat pääsisivät jo messuilla koulunpenkille suorittamaan ensimmäiset teoriatuntinsa.

Messut järjestetään Lahden Messukeskuksessa 23.-24. toukokuuta. Tapahtumassa pääosaa näyttelevät moottoripyörät ja varusteet, harrasteeseen liittyvän rennon lifestylen ja monipuolisen ohjelman värittäessä tapahtumaa. Osana Lahden Moottoripyörämessuja toteutetaan suuri Test Ride -koeajotapahtuma katu- ja offroad -pyörille.Katupyörillä pääsee ajamaan reitin luonnonkauniissa Vesijärven rantamaisemissa. Motocross-, enduro- sekä trialpyörien Test Ride Offroad -koeajoalue sijaitsee messukeskuksen vieressä.

Tapahtuman keväinen ajankohta tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa messuvierailu kaksipyöräisellä, ajokauden aloitushengessä. Messuviikonlopuksi on motoristeille järjestetty runsaasti oheisohjelmaa luonnonkauniilla Lahden seudulla.

Autoilija ei huomioi motoristia

Etenkin kolmion takaa ja vastakkaiselta kaistalta eteen kääntyvät autot huolestuttivat motoristeja. Omaa liikenneturvallisuuttaan motoristit parantavat ennakoinnilla ja turvallisella ajoasenteella. Moottoripyöräilijöiden ylivoimaisesti suurimmat huolenaiheet liittyivät autoilijoiden kykyyn huomioida motoristit liikenteessä sekä autoilijoiden ajokuntoon. Liikenneturvallisuuden uskottiin kohenevan eniten teiden kuntoa parantamalla sekä opettamalla ja muistuttamalla autoilijoita huomioimaan motoristit paremmin.

Autoilijoiden tekemät virheet, mm. huomiovirheet korostuivat motoristien listatessa liikenteen riskejä. Suurimmat riskit koettiin tilanteissa, joissa auto kääntyi eteen kolmion takaa (92%) tai vastaantulevalta kaistalta (91%). Erityistä huolta kannettiin myös vaaratilanteista, joissa autoilija ei näe motoristia (87%). Myös autoilijoiden heikko ajokunto, rattijuopumus ja väsymys olivat yleisiä huolenaiheita.

– Moottoripyöräilijällä ei ole ympärillään auton suojaavaa koria. Siksi autoilijoilla on suuri vastuu motoristien ja muiden liikkujien turvallisuuden takaajana, sanoo koulutusohjaaja Toni Vuoristo Liikenneturvasta.

Omat valinnat tärkeitä motoristin turvallisuudelle

Moottoripyöräilijät pohtivat myös omia heikkouksia ja vahvuuksiaan liikenteessä. Yleisimmin omana vahvuutena pidettiin riskien välttämistä ja ennakoivaa ajotapaa. Joka viides vastaaja kuitenkin kertoi, tuskastuvansa hitaasti ajavien takana ja piti tilanteesta hermostumistaan omana heikkoutenaan. Omat valinnat ovatkin tärkeä osa motoristin turvallisuutta. Moottoripyöräilyyn liittyvästä vaaran tunteesta kertoi myös se, että vastanneista 7/10 piti moottoripyöräilyä vaarallisempana kuin henkilöautolla liikkumista.

– Tiedä mitä teet, huomioi muut tiellä liikkujat ja riskit. Ennakoi, neuvoo Suomen Motoristien puheenjohtaja Marja Kuosmanen.

Liikenneturvan ja Suomen Motoristit ry:n (SMOTO) kysely kerättiin verkossa tammi-helmikuun aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 2714 motoristia.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x