Näin onnistut joulukukkien hoidossa

Joulun ajan kukkia ostetaan jo, mutta joulua kohti kukkasesonki kiihtyy. Tänäkin jouluna kukkia ostetaan itselle ja annetaan lahjaksi. Suosituimmat joulukukat ovat joulutähti, ritarinkukka ja hyasintti. Oikealla hoidolla joulukukista riittää iloa pitkään.

Joulukukkien suosikkilistan kärjessä on joulutähti, ritarinkukka ja hyasintti. Myös joulukaktus, jouluruusu ja huonekuusi ovat vakiinnuttaneet paikkansa joulukukkasuosikkien joukossa.

Joulukukista voi yhdistellä viherkasvien kanssa näyttäviä asetelmia. Puutarhan kuivat heinät, perennojen varret ja siemenkodat sopivat asetelmien koristeeksi. Joulukukista saa myös kauniita leikkokukkakimppuja. Hyasintti ja ritarinkukka kestävät hyvin maljakossa ja ensimmäiset leikkotulppaanitkin saadaan myyntiin jouluksi.

− Joulutähti kestää myös leikkokukkana! Kun leikkaat joulutähden varren maljakkoon, niin kasta se nopeasti kiehuvaan veteen. Näin valkoinen maitiaisneste ei valu ulos, ja oksat kestävät maljakossa jopa pari viikkoa, opastaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Vältä joulukukka-asetelmissa hedelmien käyttöä koristeena, koska hedelmien erittämä etyleeni voi saada kukat lakastumaan ennen aikojaan.

Älä hävitä joulukukkia loppiaisena

Joulukukkia ei tarvitse heittää loppiaisena pois, vaan niiden kasvatusta voi jatkaa ruukkukasveina. Jouluasetelmissa käytetyt kasvit kannattaa istuttaa omiin ruukkuihinsa, jotta kastelu olisi helpompaa. Joulukukkia säästetäänkin vuosi vuodelta yhä enemmän. Osan joulukukista voi istuttaa keväällä puutarhaan. Hyasintin sipulit kannattaa säästää ja myös sypressin ja atsalean voi istuttaa ulos. Kaikkein varmimmin joulukukista puutarhassa viihtyy jouluruusu.

− Joulukukista voi tehdä myös jäätaidetta. Esimerkiksi leikkotulppaanit ja auenneet hyasintin kukat voi hyödyntää jäälyhtyjen koristeena. Täysin auenneet hyasintin kukinnot jäätyvät kauniisti ja säilyvät ulkona niin kauan kuin pakkasta riittää, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Joulukukkien hoito

Joulutähti sijoitetaan kotona valoisaan ja vedottomaan paikkaan. Joulutähteä kastellaan huoneenlämpöisellä vedellä usein, mutta pieninä annoksina, niin ettei multa pääse koskaan täysin kuivumaan. Koska joulutähti on erittäin kylmänarka, se pakataan aina huolellisesti kuljetusta varten eikä sitä saa jättää pitkäksi aikaa kylmään.

Hyasintti kannattaa hankkia mahdollisimman nuppuisena. Se viihtyy viileässä ja sen kukinta kestää pidempään, jos se siirretään yöksi viileään. Hyasinttia ei myöskään kannata laittaa lähelle takkaa tai patteria. Kastele hyasinttia hyvin niukasti, muuten sen kukkavarsi venyy ja kaatuu. Kukkavarren voi leikata myös maljakkoon. Leudolla säällä hyasintti viihtyy myös lasitetulla parvekkeella tai verannalla.

Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta se ei ole arka vedolle tai lämpötilanavaihteluille. Ritarinkukan varsi venähtää helposti lämpimässä ja runsaan kastelun seurauksena. Siksi kastelu saa olla hyvin niukkaa. Pitkän kukkavarren voi tukea kepillä tai sen voi leikata maljakkoon. Kuminauhan kietominen leikatun varren tyveen estää onttoa vartta kihartumasta. Ritarinkukka viihtyy valoisassa, mutta ei ole arka vedolle tai lämpötilan vaihteluille.

Jouluruusu tykkää tasaisesta kosteudesta. Kastelun helpottamiseksi vaihda kasvi kotona isompaan ruukkuun tai laita ruukun alle reilunkokoinen aluslautanen, johon kasteluvettä voi kaataa. Jouluruusu viihtyy parhaiten viileässä, mutta kukkii pitkään myös huoneenlämmössä.

Joulukaktus voi pudottaa nuppunsa, jos se kuljetetaan liian kylmässä tai on liian kauan paketissa. Kukinnan ajan joulukaktusta kastellaan säännöllisesti, mutta pintamullan annetaan kuitenkin kuivahtaa välillä. Kukinnan jälkeen kastelua voi vähentää.

Huonekuusi on hoidoltaan haastavin joulukukka. Sitä kastellaan usein, mutta vähän kerrallaan. Huonekuusi viihtyy parhaiten hieman huoneenlämpöä viileämmässä. Normaalissa huoneenlämmössä se hyötyy sumuttelusta ja myös lisävalosta.

 

Katso myös

Verenpaine kannattaa mitata myös seisoma-asennossa

Kohonnut verenpaine on yksi tärkeimmistä sydän- ja verisuonitapahtumien riskitekijöistä. On arvioitu, että kohonnut verenpaine aiheuttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x