Veroprosenttisi voi olla väärä

Verohallinnon arvion mukaan noin 886 000 henkilöllä on verokortillaan liian pieni veroprosentti. Jos tulot ylittävät verokortin tulorajan, loppuvuonna tuloja verotetaan perusveroprosenttia korkeammalla lisäprosentilla.  

Lisäprosentti tarkoittaa sitä, että palkansaajalle jää kuukaudessa palkasta vähemmän käteen, selittää Verohallinnon menettelypäällikkö Päivi Ylitalo.

− Verokortille on merkitty arvio koko vuoden tuloista. Jos henkilö tienaakin enemmän kuin tulorajaksi on arvioitu, yli menevä osuus verotetaan lisäprosentilla, joka on korkeintaan 60 prosenttia. Ero perusprosenttiin voi siis olla merkittävä, Ylitalo sanoo.

Verohallinto arvioi, että jopa 886 000 henkilöllä verokortin tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta tuloja samaan tahtiin kuin tammi−elokuun aikana.

Tarkista tuloraja ja tee tarvittaessa uusi verokortti

Päivi Ylitalo kehottaa tarkistamaan verokortille merkityn tulorajan etenkin, jos tuloissa on vuoden aikana tapahtunut muutosta.

− Jos tulot ovat muuttuneet alkuvuodesta merkittävästi, kannattaa tarkistaa, mikä tuloraja verokortille on merkitty ja verrata sitä arvioon loppuvuoden tuloista. Jos näyttää siltä, että koko vuoden tulot menevät tulorajan yli, kannattaa tehdä uusi verokortti loppuvuodeksi. Kun uuden verokortin tekee nyt, isommat tulot ja mahdollisesti korkeampi veroprosentti ehditään huomioida tasaisesti loppuvuoden mittaan, Ylitalo sanoo.

Verokortin tuloraja on helppo tarkistaa itse. Tuloraja näkyy sekä OmaVerossa, verokortilla että verokortin mukana toimitettavalla ennakkoperinnän päätöksellä.

Tekstiviesti Verohallinnolta

Verohallinto on jo useana vuonna lähettänyt tekstiviestin sellaisille asiakkaille, joiden verokortin tuloraja uhkaa ylittyä Verohallinnon tietojen mukaan. Tekstiviestissä muistutetaan asiakasta tarkistamaan tulorajansa ja tekemään tarvittaessa uusi verokortti OmaVerossa.

Tekstiviestejä lähetetään tänä syksynä yhteensä noin 8 000 asiakkaalle, joista noin 4 000 sai tekstiviestin syyskuun puolivälissä. Tänä vuonna asiakkailta kysytään myös palautetta muistutusviesteistä.

− Verohallinnon tekstiviesteissä lähettäjänä näkyy Vero Skatt. Niissä ei ole linkkejä mihinkään eikä niissä pyydetä asiakkailta tietoja, vaan ohjataan toimimaan tarvittaessa OmaVerossa, Tavoiteemme on muistuttaa asiakkaita toimimaan ajoissa, jottei loppuvuonna tiedossa ole ikävää yllätystä, Päivi Ylitalo sanoo.

Katso myös

Varo uusia tekstiviestihuijauksia

Uudentyyppisessä huijauksessa henkilö saa tekstiviestin, jossa on puhelinnumero. Henkilöä pyydetään olemaan yhteydessä numeroon. Puhelinnumero vaikuttaa …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x