Puutarhanhoito jatkaa suosiotaan

Kiinnostus puutarhaharrastamiseen kasvaa edelleen. Harrastuksena puutarha on yksi yleisimmistä ja suosituimmista. Yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhaa tai parvekeviljelyä ja noin puolelle se on tärkeä harrastus. Yli 35-vuotiaat naiset kuluttavat eniten rahaa puutarhaharrastukseen.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna puutarhatuotteisiin taloutta kohden keskimäärin 292 euroa. Puolet summasta meni kasveihin, multaan ja lannoitteisiin. Toinen puoli sisältää puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot. Kokonaisuudessaan puutarhakaupan arvo oli viime vuonna 556 miljoonaa euroa.

Nuorten kiinnostus kasvaa

Eniten kiinnostus puutarhaviljelyyn on kasvanut alle 35-vuotiailla. Vielä vuonna 2013 puolet alle 25-vuotiaista ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta ja nyt vastaava luku on enää 15 prosenttia. Erityisesti nuoret ovat kiinnostuneita syötävien kasvien viljelystä niin kaupungeissa kuin maallakin. Suhteessa kiinnostus kasvoi viime vuonna eniten miesten parissa. Heistä jopa 45 prosenttia oli kiinnostuneita puutarhanhoidosta.

Viime vuoden kuuma kesä vaikutti siihen, että mullan ja kesäkukkien suosio kasvoi. Näiden tuotteiden hankinnat lisääntyivät ja esimerkiksi puutarhan kasveihin käytettiin jopa kahdeksan miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna. Sen sijaan puutarhan kalusteisiin ja koneisiin kulutettiin yli 10 miljoonaa euroa vähemmän. Suosion säilyttivät erilaiset kasvatuslaatikot ja kasvihuoneet, joita hankittiin edellisten vuosien tapaan. Kompostorit ja kastelulaitteet olivat lähes ainoita teknisiä tuotteita, joiden myynti kasvoi.

Helle hyydytti viime vuonna

Kaksi edellistä kasvukautta ovat olleet poikkeuksellisia, mikä on vaikuttanut puutarhakauppaan. Vuoden 2017 sateinen ja viileä kesä heikensi tasaisesti kaikkea myyntiä. Seuraavan vuoden päinvastainen ”välimerenkesä” sai ihmiset ostamaan taimia, mutta kuuma kuivuus kesän aikana vähensi halukkuutta puutarhaharrastamiseen. Ruohonleikkurit ja muutkin koneet kävivät huonosti kaupaksi sadettimien kustannuksella.

Vuoden 2019 kaudesta toivotaan kahden hyvin erilaisen kesän jälkeen normaalia suomalaista kesää. Harrastamisinto on kasvussa ja kauppa odottaa, että myös hyvän talouskehityksen myötä pihoihin ja puutarhoihin panostetaan entistä enemmän. Ilmastonmuutoksen hidastaminen, puutarhaharrastamisen hyvät terveysvaikutukset, huoli hyönteiskadosta ja kiinnostus lähituotteisiin ovat kaikki tekijöitä, jotka innostavat puutarhatöihin ja vaikuttavat myös hankintoihin.

Luonnonmukaisuus kiinnostaa

Tulevan kevään trendi on luonnonmukaisuus. Kiinnostusta on kierrätys- ja luonnonmukaisiin tuotteisiin sekä ympäristöä vaaliviin ratkaisuihin muun muassa kasvinsuojelussa. Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi-sekä kasvuhuoneita sekä tekniikkaa. Puutarhoissa leikitellään valoilla, siellä hyrräävät robottileikkurit ja kastelujärjestelmät. Parvekeviljelyn toivotaan myös lisääntyvän. Moni arvostaa itsekasvatettuja tuotteita -näin erityisesti kaupunkilaisnuoret. Toisaalta parveke voi olla täynnä viidakkomaisesti kukkivia kasveja tai kuuman lasitetun parvekkeen voi sisustaa kuivaa sietävillä aavikkokasveilla.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x