15-kertainen Grammy-voittaja, näyttelijä, laulaja ja tuottaja Alicia Keys sekä kuusinkertainen F1-sarjan maailmanmestari Lewis Hamilton ovat uuden S-sarjan markkinointikampanjan tähdet.

Mercedes investoi Saksassa tehtaaseen 730 miljoonaa

Mercedes-Benzin uusi S-sarja valmistetaan Sindelfingenissä uudessa tuotantolaitoksessa, joka kaikilla mittapuilla on maailman edistyksellisin autotehdas. Factory 56 -nimen saanut tehdas on rakennettu joustavaksi ja muunneltavaksi. Alkuvaiheessa tehtaassa valmistetaan S-sarjan normaali- ja pitkäakseliväliset versiot, myöhemmin myös uudet Mercedes-Maybach S -autot sekä täyssähköinen EQS.

Tuotantojärjestelmä on suunniteltu niin, että linjoille voidaan muutaman päivän varoitusajalla integroida mikä tahansa Mercedes-malli – olipa se sitten kompaktikokoluokan auto, hybridi tai täyssähkömalli. Joustavan tuotannon takaavat kaksi niin sanottua TecLine-tuotantolinjaa, jotka pitkälti korvaavat autonvalmistuksen kiinteät asennuspisteet. Lisäksi osa- ja komponenttikuljetuksissa hyödynnetään ilman kuljettajaa liikkuvia AGV-automaattiajoneuvoja, joita tehtaassa on noin 400 kappaletta. Auton valmistusprosessin keskeinen osa, jossa valmis alusta liitetään yhteen moottorin ja voimansiirron kanssa, koostuu useista moduuliasemista. Niiden avulla vältetään prosessin pitkät odotusajat ja tuotantokatkokset. Tuotannonohjaus perustuu digitaaliseen MO360-ekosysteemiin, joka integroi yhteen reaaliajassa yli 30 Mercedes-Benzin tuotantolaitosta ympäri maailmaa. Factory 56:ssa hyödynnetään lisäksi tiedonsiirrossa WLAN- ja 5G-teknologioita sekä Teollisuus 4.0-sovelluksia. Tehdas on kokonaan paperiton. Näiden ratkaisujen ansiosta valmistuksen teho ja tuottavuus ovat kasvaneet 25 prosenttia edeltävän S-sarjan valmistukseen verrattuna.

Tuotannonohjaus perustuu digitaaliseen MO360-ekosysteemiin, joka integroi yhteen reaaliajassa yli 30 Mercedes-Benzin tuotantolaitosta ympäri maailmaa. Factory 56 on lisäksi kokonaan paperiton.

Energiaa aurinkovoimasta ja kierrätetyistä akuista

Daimlerin Ambition 2039-toimintaohjelman mukaisesti tehdas on rakennettu nollapäästöiseksi eli CO2-neutraaliksi ja energiaa säästäväksi. Energian kokonaistarve on noin neljänneksen alhaisempi kuin perinteisissä autotehtaissa. Tehtaan katolla on aurinkopaneelijärjestelmä, joka tuottaa noin 30 prosenttia Factory 56:n vuotuisesta sähköntarpeesta. Osa paneelien tuottamasta sähköstä ohjataan tehtaan sisäiseen sähköjärjestelmään, joka vastaa teknisten järjestelmien kuten ilmanvaihdon toiminnasta.

Sähköä varastoidaan myös kiinteään, 1400 kWh:n akkujärjestelmään, joka on rakennettu kierrätysakuista. Se toimii energiapankkina tilanteisiin, joissa aurinkosähkön tuotto laskee. Tuotantotilat on valaistu kokonaan led-valaisimilla, joiden lisäksi valaistuksessa hyödynnetään suurista kattoikkunoista sisään pääsevää päivänvaloa. Noin 40 prosenttia katon pinta-alasta on kasvipeitteistä, ja kasvit suodattavat sadevettä tehtaan vesijärjestelmän täydennykseksi. Julkisivu on rakennettu kierrätetystä betonista.

Investoinnin arvo 730 miljoonaa euroa

Factory 56:n rakentaminen Sindelfingeniin edustaa Daimlerille 730 miljoonan euron investointia alueelle, jossa Daimlerin autotuotanto alkoi vuonna 1915 eli yli 100 vuotta sitten. Kaikkiaan Daimler on investoinut vuoden 2014 jälkeen tärkeimpään tuotantokeskittymäänsä yhteensä tähän mennessä 2,1 miljardia euroa. Daimlerilla työskentelee koko Sindelfingenin alueella 35 000 ihmistä, joista uusi tehdas tulee työllistämään 1500 henkeä kahdessa vuorossa. Heidän ergonomiaansa ja työssä viihtymiseensä on kiinnitetty erityistä huomiota. Esimerkiksi työskentelyalustat ovat liikkuvia ja kaikkien työasemien korkeutta voidaan säätää. Tehtaan pohjapinta-ala on noin 220 000 neliömetriä, mikä vastaa 30 jalkapallokentän suuruista alaa.

– Factory 56:ssa olemme onnistuneet yhdistämään joustavuuden, tehon, digitalisaation ja ekologisen kestävyyden. Siitä hyötyvät omat työntekijämme, koko yhtiö ja tietenkin myös asiakkaamme. Tehdas näyttää suunnan Mercedes-Benzin tulevaisuuden autontuotannolle, joka on resurssi- ja energiatehokasta, verkottunutta ja joustavaa. Toimialamme tulee muuttumaan kokonaisuudessaan ja se heijastuu myös tuotteisiimme ja koko valmistuksen arvoketjuun, Daimlerin pääjohtaja Ola Källenius toteaa.

Alicia Keys ja Lewis Hamilton S-sarjan markkinointikampanjan päätähtinä

Uusi S-sarja lanseerataan markkinoille joulukuussa, ja julkistusta vauhdittavat todelliset maailmantähdet: 15-kertainen Grammy-voittaja, näyttelijä, laulaja ja tuottaja Alicia Keys sekä kuusinkertainen F1-sarjan maailmanmestari Lewis Hamilton.

Alkuvaiheessa tehtaassa valmistetaan S-sarjan normaali- ja pitkäakseliväliset versiot, myöhemmin myös uudet Mercedes-Maybach S -autot sekä täyssähköinen EQS. Tuotantojärjestelmä on kuitenkin suunniteltu niin, että linjoille voidaan muutaman päivän varoitusajalla integroida mikä tahansa Mercedes-Benz -malli.

Katso myös

Sähköautojen julkisessa latausinfrassa näkyy kehitystä

Sähkökäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja palveleva latausinfrastruktuuri laajenee jatkuvasti. Raskaille ajoneuvoille soveltuvan latausinfrastruktuurin ja myös vetytankkausasemien …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x