Nasta- vai kitkarenkaat

Millainen on hyvä talvirengas ja paras juuri sinulle. Talvirengaskauden kynnyksellä kannattaisikin tutkia vanhoja renkaitaan tarkalla silmällä.

Rengas on tullut tiensä päähän, jos urasyvyys on kulunut alle kolmen millin. Se on talvirenkaan uran sakkoraja, mutta renkaat kannattaa joidenkin mielestä turvallisuussyistä uusia jo aiemmin. Nastapoikkeama renkaiden välillä ei myöskään saisi olla yli 25 prosenttia. Eli jos jostain renkaasta puuttuu tätä enemmän nastoja suhteessa muihin renkaisiin, on aika uusia rengaita.

Renkaiden kumi kovettuu aikaa myöten, joten myöskään monta vuotta vanhojen renkaiden ominaisuudet eivät ole uuden veroiset, vaikka urasyvyyttä olisikin jäljellä. Myös halkeamat ja mahdolliset kudosvauriot on syytä tarkistaa.

Turvallisuustekijöitä arvostetaan ylivoimaisesti eniten uusia talvirenkaita ostettaessa. Tärkeintä on, että renkaat pitävät ja pysähtyvät täsmällisesti talvisella tiellä. Renkaiden turvallinen ja hyvä käsittelytuntuma myös ääritilanteissa on tärkeää.

Renkaita valitessa on hyvä miettiä, millainen ajaja on, missä olosuhteissa pääsääntöisesti ajaa ja mitä ominaisuuksia itse arvostaa. Haluaako satsata renkaiden pitoon, hiljaiseen ajoääneen, mahdollisimman pieneen polttoaineen kulutukseen vai esimerkiksi tiettyyn rengaskokoon.

Nastattoman talvirenkaan eli kitkarenkaan etuja nastarenkaaseen verrattuna ovat pienempi ajomelu ja säästö polttoaineen kulutuksessa, sekä joustava vaihtoaikataulu.
Nastattoman talvirenkaan eli kitkarenkaan etuja nastarenkaaseen verrattuna ovat pienempi ajomelu ja säästö polttoaineen kulutuksessa, sekä joustava vaihtoaikataulu.

Nastat vai kitkat?

Sekin pitäisi päättää, laittaako menopelinsä alle nastat vai kitkat. Suomen vaihteleviin talviolosuhteisiin nastarenkaat ovatkin monen mielestä kitkoja turvallisempi valinta, sillä renkaiden on annettava pitoa niin märällä jäällä, lumisella maantiellä kuin loskaisella asfaltilla. Kitkarenkaita suositaan etenkin kaupungeissa

Suomen talvessa pito-olosuhteet voivat muuttua päivän aikana liukkaasta jäästä sohjoiseen tienpintaan. Jos autosta vielä puuttuu viimeisin turvatekniikka ja kokenut kuljettaja, niin nastarengas on varmin valinta.

Kitkarenkaan etuja nastoihin verrattuna ovat pienempi ajomelu ja säästö polttoaineen kulutuksessa. Lisäetuja kitkarenkaalle tuo joustava vaihtoaikataulu. Kitkat voi vaihtaa alle jo hyvissä ajoin ennen talvikelejä, eikä kesärenkaiden vaihdolla ole keväällä kiirettä.

Kitkarenkaan ostajan tulee valita pohjoisen oloihin suunnitellut nastattomat talvirenkaat. Keski-Euroopan leutoihin talviin suunnitellut kitkat eivät toimi jää- ja lumipidoltaan.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x