Tietosi tallennetaan uuteen luottotietorekisteriin

Positiivinen luottotietorekisteri tulee kokoamaan yhteen tiedot yksityishenkilöiden luotoista. Rekisteri otetaan käyttöön keväällä 2024.

Verohallinnon Tulorekisteriyksikössä rekisterin toteutustyö on jo alkanut. Rekisteriin rakennetaan sähköinen asiointipalvelu, josta yksityishenkilö näkee kootusti tiedot omista luotoistaan. Rekisterin odotetaan tarjoavan uusia mahdollisuuksia hallita paremmin omaa talouttaan.

Vapaaehtoinen luottokielto

Sähköisessä asiointipalvelussa henkilö voi ilmaiseksi asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon joko toistaiseksi tai määräajaksi. Vapaaehtoinen luottokielto voi olla turvaksi tilanteissa, joissa henkilö pelkää joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi. Vapaaehtoisen luottokiellon voi poistaa milloin tahansa. Luottokielto ei estä luoton saamista, mutta se on tehokas keino viestiä luotonantajille, että luotonhakijan henkilöllisyys on hyvä tarkistaa erityisen tarkasti.

Pankit saavat tiedot rekisteristä

Yksityishenkilön ei välttämättä tarvitse rekisterin käyttöönoton jälkeen enää kerätä ja toimittaa maksukykyynsä liittyviä tietoja pankille, sillä luotonantaja saa luottotietorekisteriotteelta tiedot tuloista ja luotoista rekisteristä henkilön hakiessa luottoa. Luotonantajalla on kuitenkin jatkossakin mahdollisuus pyytää tositteita hakijalta.

Luotonantajat ilmoittavat tiedot rekisteriin

Kun rekisterin käyttö huhtikuussa 2024 käynnistyy, luotonantajat ilmoittavat sinne kaikki kuluttajaluotot. Rekisteriin tulevat tiedot esimerkiksi yksityishenkilöille myönnetyistä asunto- ja autolainoista, kulutusluotoista, luottokorteista, opintolainoista ja osamaksurahoituksista. Luotonantajat ilmoittavat rekisteriin luottojen pääoman suuruuden, niihin liittyvät maksutapahtumat sekä lyhennyksiin liittyvät yli 60 päivän mittaiset maksuviiveet.

Luottotietorekisteriote luottopäätöksen tueksi

Luotonantajilla on velvollisuus hakea rekisteristä luottotietorekisteriote silloin, kun yksityishenkilö hakee uutta luottoa tai muutosta olemassa olevan luoton ehtoihin. Luottotietorekisteriotteelta luotonantaja saa tiedot henkilön olemassa olevista luotoista sekä tulorekisteristä saatavat tulotiedot palkoista, eläkkeistä ja etuuksista. Näin luotonantaja pystyy tekemään luottopäätöksen, joka perustuu ajantasaiseen tietoon, ja arvioimaan paremmin henkilön maksukykyä. Rekisterin tietojen käyttö on luotonantajille maksullista.

Rekisteristä luovutetaan luottojen tietoja vain sellaisille tahoille, joilla lain mukaan on oikeus käyttää niitä eli luottolaitoksille ja tietyille viranomaisille. Sähköisessä asiointipalvelussa henkilö voi tarkistaa, mitkä luotonantajat ovat hänen tietojaan kysyneet ja mihin tarkoitukseen.

Rekisteri otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa: 1.4.2024 alkaen rekisteriin kootaan tiedot kuluttajaluotoista ja niihin rinnastettavista muista yksityishenkilöille myönnettävistä luotoista. Näitä ovat esimerkiksi asunto- ja opintolainat sekä kulutus- ja luottokorttiluotot. 1.4.2026 alkaen rekisteriin tulevat tiedot muista yksityishenkilöille myönnetyistä luotoista, kuten elinkeinotoimintaa tai maataloutta varten myönnetyistä luotoista.

Rekisteri tarjoaa viranomaisille luotettavaa tietoa luottomarkkinoista ja helpottaa luottomarkkinoiden seurantaa ja valvontaa.

Katso myös

Kotien tulipalot alkavat yleensä keittiöstä

Yleisin syy keittiössä alkaviin tulipaloihin on se, että liedellä tai sen lähellä on esineitä, jotka …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x