Pakkaaminen on taitolaji

Moni on varannut jo matkan, joten pakkaaminen on pian ajankohtaista. Pakkaamisen etukäteissuunnittelu on järkevää. Muistilista toimii hyvänä apuvälineenä. Myös kaikki säädökset käsimatkatavaroista lentokoneessa on syytä ottaa huomioon pakkaamista suunnitellessa.

Ennen matkaa voidaan sopia vaikkapa yksi hylly tai huoneen nurkka, johon kaikki mukaan tulevat tavarat laitetaan. Kun kaikki on koossa, vasta sitten pakataan. Perheessä voidaan sopia, että yksi henkilö vastaa laukkujen täyttämisestä.

Muistilistan tekemisen voi aloittaa jo aiemman matkan jälkeen, mitä unohtui, mitä oli liikaa. Matkakohteesta tietenkin riippuu tarvitaanko mukaan aurinkovaatetusta, vaellusvarusteita vai molempia. Mieti myös mitä sinä ja perheesi meinaatte oikeasti tehdä. Kohteissa on tarjolla kymmeniä harrastus- ja ajanviettomahdollisuuksia, mutta kukaan ei ehdi kaikkea. Ei kannata ottaa mukaan lainelautaa, golfbägiä ja laskettelusuksia, vaikka joissakin kohteissa kaikki nuokin on mahdollisia.

Vaatteet ovat ikuisuuskysymys

Mieti montako vaatekertaa oikeasti tarvitset. Joka ilta ei tarvita erilaista vaatekertaa. Puseroilla ja asusteilla saa vaihtelua. Viikon matkalle riittävät yhdet juhlakengät. Suurikokoisia vaatteita, kuten paksuja froteekylpytakkeja, on turha raahata mukana. Ohuet ja lycraa sisältävät materiaalit sopivat matkalle. Ne rypistyvät  vähän ja tuntuvat iholla miellyttäviltä, eikä silitysrautaa tarvita. Vanha hyvä vinkki on ripustaa ne yöksi hotellin kylpyhuoneeseen kuuman höyryn yläpuolelle. Useimmissa kohteissa on myös ostettavissa t-paidat, pyyhkeet ja muu perusvaatetus, joten kannattaako niitä ottaa ollenkaan mukaan.

matkalaukku
Joskus tulee otettua jotakin turhaa mukaan.

Shampoot ja muut hygieniatarvikkeet voidaan pakata pienempiin pulloihin. Niidenkin kuljettaminen maasta toiseen on usein turhaa. Paikanpäällä voi ostaa tarvittavat tarvikkeet. Saatavilla on myös matkakokoja. Helposti vuotavat pullot voi varmistaa laittamalla ne muovipusseihin. Mikään ei ole ikävämpää kuin matkalaukkuun levinnyt suihkusaippua. Lääkkeiden määrä kannattaa mitoittaa matkan keston mukaan. Reseptit tai niiden kopiot on syytä varata mukaan. Tulli voi kysellä mitä pillereita kanniskelet.

Teknisten välineiden kunto on tarkistettava sekä varattava paristoja tai virtajohto. Muista myös adapteri etenkin kaukokohteissa.  Omaan käyttöön tarkoitetun kulutuselektroniikan kuten kellot, taskulaskimet, kamerat, puhelimet ja tietokoneet saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Arvokkaat ja tärkeät esineet kannattaa pakata käsimatkatavaraan. Varaparistojen tai -akkujen kuljetus on sallittua vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna. Litiumparistoista ja -akuista on annettu tarkempia pakkausohjeita.

Kun olet saanut kaiken pakattavan kokoon, katso röykkiötä kriittisesti. Paljon matkustavat sanovat, että vähennä vielä kaksi kertaa. Jos parit paidat ja alushousut jäävät puuttumaan, ne eivät maksa missään liikaa. Ilmaston ja sään suhteen kannattaa olla realistinen. Keskellä talvea etelään vaikkapa Kanarialle lähtevät, saavat varautua viileisiin iltoihin ja mahdollisesti sadekuuroihin. Useissa hotelleissa ei ole lämmitystä ja yöllä voi olla viileää. Thaimaassa ei tarvita villatakkia koskaan.

Mitä mukaan lentokoneeseen

Käsimatkatavara ei saa ylittää lentoyhtiön määräämää painoa ja kokoa. Arvokorut ja helposti särkyvät tuotteet, esimerkiksi kamera, on hyvä pitää mukana koneessa. Tärkeimmät tavarat ovat tietysti passi, mahdollinen viisumi ja rahat.

Kaikki matkustamoon vietävä nestemäinen on näytettävä turvatarkastuksessa. Poikkeuksena ovat vauvan ruoka ja juoma sekä myös nestemäinen lääke tai muu lääkärin määräämä neste, joka pitää nauttia matkan aikana. Näistä on esitettävä reseptit.

Muut nesteet, kuten hammastahnat, hiusgeelit, juomat, hajuvedet, partavaahdot, aerosolit ja muut vastaavat aineet on pakattava maksimissaan yhden desilitran vetoisiin pakkauksiin. Lisäksi nämä kaikki pitää mahtua yhden litran läpinäkyvään ja suljettavaan pussiin. Pussi on näytettävä turvatarkastuksessa. Jokainen matkustaja, myös sylilapsi saa ottaa mukaan yhden tällaisen litran pussin. Yli 500 millilitran kokoista hiuskiinnettä ei saa lainkaan  viedä lentokoneeseen. Sitä ei siis saa pakata käsimatkatavaraan eikä ruumaan menevään matkatavaraan.

Koneeseen ei saa viedä teräviä esineitä. Sakset, veitset, monitoimityökalut, viinipulloavaajat, metalliset neulepuikot jne. on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Pienet kynsisakset, joiden terän enimmäispituus on kuusi senttimetriä, sekä puiset ja muoviset neulepuikot voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana.

Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jonka saat kuljettaa vain taskussasi. Niitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä.

Sähkösavukkeet, sähköpiiput, sähkösikarit ja muut vastaavat hengityshöyryjä tuottavat laitteet on kuljetettava käsimatkatavaroissa, taskussa tai käsilaukussa. Niitä ei saa pakata ruumamatkatavaraan.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x