Ajonvakautus 25 vuotta – ESP oli turvallisuuden läpimurto

Vuonna 1995 Bosch ja Daimler-Benz lanseerasivat S-luokan Mersuissa käänteentekevän ESP®-ajonvakautusjärjestelmän. Boschin onnettomuustutkijat ovat arvioineet järjestelmän ansiosta säästyneen noin 15 000 henkeä EU:n alueella. Järjestelmä auttaa pitämään auton hallinnassa eri tilanteissa.

Turvavöiden ja turvatyynyn kanssa ESP® on yksi tärkeimmistä ajoneuvon turvallisuusvarusteista. Vaikka innovaatio on 25 vuoden takaa, se ei ole vanhentunut. Ajonvakausjärjestelmää on jatkuvasti parannettu ja niitä on valmistettu noin 250 miljoonaa kappaletta.

Nykyaikaisia autoja on vaikea kuvitella ilman elektronista suojelusenkeliä. Maailmanlaajuisesti jo 82 prosenttia uusista autoista varustetaan ESP®:llä. Kasvu on ollut edelleen voimakasta, esimerkiksi vuonna 2017 vastaava luku oli vain 64 prosenttia.

– Elektronisen ajonvakautusjärjestelmän kehitys oli tärkeä etappi matkalla kohti tiekuolemien nollavisiota, sanoo Boschin hallituksen jäsen Harald Kroeger.

Järjestelmä voi estää merkittävästi tieltä suistumisia

Ajoneuvo voi suistua helposti etenkin märältä ja liukkaalta tieltä, jos kuljettaja joutuu äkisti väistämään esimerkiksi tielle hyppäävää eläintä. Tällaisissa tilanteissa elektroninen ajonvakautusjärjestelmä on tarpeen. Järjestelmä voi estää jopa 80 prosenttia tieltä suistumisista. Ajonvakautusjärjestelmä (ESP Electronic Stability Program) yhdistää lukkiutumattomat jarrut (ABS Anti-lock Braking System) ja luistoneston (TCS Traction Control System). Järjestelmät seuraavat ajoneuvon liikkeitä ja reagoivat niihin aktiivisesti.

Ajonvakausjärjestelmä seuraa kulkeeko auto kuljettajan ohjaamaan suuntaan, jos ei niin ESP korjaa suuntaa. Yksinkertaiselta kuulostava asia on monimutkainen prosessi, jossa sensorit vertaavat ohjauskulmaa ajoneuvon liikerataan 25 kertaa sekunnissa. Niiden eron ollessa riittävä ESP vähentää moottorin vääntöä ja jarruttaa renkaita yksilöllisesti, joka korjaa ajoneuvon suuntaa ja auttaa kuljettajaa pitämään auton hallinnassa.

Innovaatiosta tuli lakisääteinen

Bosch ja Daimler-Benz pohtivat kumpikin tahoillaan jo 1980-luvulla, miten ajoneuvot saataisiin vakaammiksi. Yritykset yhdistivät lopulta voimansa vuonna 1992 ja ensimmäinen ESP®-versio syntyi kolmen vuoden yhteistyön tuloksena. Vuonna 1997 ESP®-järjestelmästä tuli Mercedes-Benzille vakiovaruste, jonka jälkeen useat muutkin autonvalmistajat ottivat sen käyttöönsä.

Ajonvakautusjärjestelmä on tullut pakolliseksi varusteeksi useissa maissa. EU:ssa järjestelmä tuli pakolliseksi vuonna 2014 kaikkiin uusiin henkilö- ja kuorma-autoihin. Kokemukset Euroopassa osoittivat, että ajonvakautusjärjestelmällä varustettujen autojen osuuden kasvaessa onnettomuuksien määrä laski. Havainto on vaikuttanut järjestelmän yleistymiseen kaikkialla.

Katso myös

Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x