Automatisoitu pysäköinti sai hyväksynnän Saksassa

Viranomaisilta on saatu lupa automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle Mercedes-Benzin museossa Stuttgartissa. Pysäköintipalvelua käytetään älypuhelinsovelluksella eikä se vaadi turvakuljettajaa. Kyseessä on ensimmäinen ilman kuljettajaa toimiva pysäköintijärjestelmä, joka on hyväksytty virallisesti jokapäiväiseen käyttöön.

Ajamisen automaatioastetta kuvaavalla SAE-asteikolla järjestelmä on tasolla neljä, eli ajoneuvo voi liikkua ilman kuljettajaa maantieteellisesti rajatulla alueella. (SAE, Society of Automotive Engineers).

Automatisoidulle ajamiselle ei ole ollut virallista hyväksymisprosessia, joten paikalliset viranomaiset ovat valvoneet projektia yhdessä saksalaisen sertifiointilaitoksen TÜV:n kanssa. Tavoitteena oli arvioida pysäköintihallissa käytettävän teknologian käytön turvallisuutta.

Tuloksena on syntynyt kattava turvallisuuskonsepti, jonka testaus- ja hyväksyntäkriteerejä voidaan hyödyntää myöhemmin. Kehittäjät muun muassa määrittelivät, miten automatisoitu ajoneuvo havaitsee jalankulkijat ja autot kulkureitillään ja pysähtyy luotettavasti kohdatessaan esteen.

Teknologia automatisoidun ajamisen taustalla

Automatisoitu pysäköintipalvelu toimii ilman kuljettajaa. Auto ajetaan pysäköintihalliin ja pysäköintitoiminto aktivoidaan älypuhelimen käskyllä. Kuljettajan poistuttua pysäköintihallista auto pysäköi itsensä määrätylle paikalle. Autoa haettaessa se palaa lähtöpaikkaan uudella älypuhelimitse annetulla käskyllä.

Prosessi pohjautuu Boschin pysäköintihalli-infran ja Mercedes-Benzin autoteknologian yhteispeliin. Boschin sensorit valvovat ajoväylää ja sen ympäristöä sekä tuottavat tiedon, jota ajoneuvon ohjaaminen vaatii. Autossa oleva teknologia muuttaa infrastruktuurin antamat käskyt ajotoimenpiteiksi. Näin autot voivat ajaa itsenäisesti pysäköintihallissa ja kerrosten välisiä ramppeja. Jos sensorit havaitsevat esteen, ajoneuvo pysähtyy välittömästi.

Huipennus vuosien työlle

Bosch ja Daimler ryhtyivät kehittämään automatisoitua pysäköintiä vuonna 2015. Tämän tuloksena kesällä 2017 pilottiratkaisu esiteltiin Mercedes-Benzin museon pysäköintihallissa Stuttgartissa yleisölle. Sitä seurasi intensiivinen testausvaihe. Vuodesta 2018 lähtien museon kävijät ovat voineet käyttää pysäköintipalvelua koulutetun turvallisuushenkilön ohjeistamana.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x