Kaikkia tuttuja ruokia ei voi antaa koirille

Jotkut ruoka-aineet ovat koirille erittäin myrkyllisiä, vaikka ne sopivat ihmisille normaalina ravintona. Erityisvaarassa on pennut, koska ne ovat uteliaita ja erityisen herkkiä.

Koiralla myrkytyksen oireita ovat mm. huonovointisuus, oksentaminen, ripuli, uneliaisuus, hoipertelu, huojuminen ja tärinä. Joidenkin myrkytysten kohdalla oireet eivät ilmene heti, joten vaara havaitaan usein liian myöhään. Esimerkiksi oksentamiseen ei tule koskaan suhtautua välinpitämättömästi. Epäillyssä myrkytystapauksessa on otettava yhteyttä asiantuntijaan ja ohjeiden saamimeksi.

Suklaa ja kofeiinipitoiset juomat

Suklaa, kahvi ja tee sisältävät teobromiinia, karvaalta maistuvaa ainetta, jota saadaan muun muassa kaakaopavusta. Teobromiini on vaarallinen aine koiralle – se vaikuttaa hermostoon ja voi johtaa hengitysvaikeuksiin ja palpitaatioon eli sydämentykytykseen.

Koiran koosta riippuen jo pieni annos voi olla kohtalokas. Jos koira syö yli kaksi grammaa puhdasta suklaata painokiloaan kohden, on jo toimittava. Esimerkiksi viisi kiloa painavan chihuahuan olisi erittäin vaarallista syödä kymmenen gramman suklaapatukka.

Tumma suklaa sisältää eniten teobromiinia ja on siksi vaarallisinta. Maitosuklaan kohdalla annos on hieman isompi, johtuen alhaisemmasta kaakaopitoisuudesta. Valkosuklaa on lähes harmitonta. Myös teepussit ja kofeiinitabletit on syytä pitää poissa koiran ulottuvilta.

Viinirypäleet ja rusinat

Vielä ei täysin tiedetä, mikä viinirypäleiden ja rusinoiden sisältämä myrkyllinen aine voi aiheuttaa vakavia vaurioita koiran munuaisille. Koska niiden syömisestä aiheutuvat oireet ilmenevät hitaasti, havaitaan vaara usein liian myöhään. Vaurioituneet munuaiset eivät toivu, mutta lisävahingot voi estää.

Valkosipuli

Valkosipulia käytetään usein luontaislääkkeenä kirppujen karkottajana. Sen tehoa ei kuitenkaan ole täysin tieteellisesti todistettu, ja valkosipuli voi olla myrkyllistä koirille suurina määrinä. Isoina annoksina valkosipuli tuhoaa punasoluja, mikä voi johtaa anemiaan. Sama pätee purjoon ja sipuliin. Oireet ilmenevät vasta muutama päivä yliannostuksen jälkeen, joten nopea reagointi on tärkeää.

Pähkinät

Mantelit, pekaanipähkinät, saksanpähkinät ja erityisesti macadamiapähkinät sisältävät suuria määriä öljyjä ja rasvaa. Ne voivat saada koiran vatsan sekaisin ja aiheuttaa haimatulehduksen.

Makeutusaineet

Makeutusaineet, kuten ksylitoli ja aspartaami, voivat koiralla johtaa hengenvaaralliseen sokeriarvojen romahtamiseen. Makeutusaineita sisältävät muun muassa sokerittomat makeiset ja kahvin kanssa käytettävät sokerin korvikkeet.

Katso myös

Pörssisähkön hinta perjantaina 5. tammikuuta jopa 20-kertainen

Pörssisähkön hinta nousee perjantaina 5.1.2024 poikkeuksellisen korkealle. Sähkön tuntihinnat ovat klo 6–21 välillä halvimmillaankin arvonlisäveroineen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x