Aivoissa tapahtuu jännittäviä asioita unessa ollessa

Tiede ei osaa kertoa täsmällistä syytä sille, miksi ihmiset ja eläimet nukkuvat. Melko hyvin kuitenkin tiedetään mitä unen aikana aivoissamme tapahtuu.

Aivot käyttävät päivän aikana paljon energiaa. Tämän energiankäytön seurauksena aivoihin kertyy jätettä. Väsymys on aivojen tapa kertoa, että ne ovat täynnä jätettä. Unen aikana aivosi puhdistuvat jätteistä.

– Unen aikana aivojen viemärijärjestelmä huuhtelee jätteet. Illalla unipaine syntyy, kun aivoihin on kertynyt tarpeeksi jätettä. Silloin järjestelmä ikään kuin ilmoittaa, että kovalevy on täynnä ja kaipaa puhdistusta, jolloin ihminen tuntee itsensä väsyneeksi, kertoo Turun Terveystalon uniyksikön vastaava lääkäri Miia Aro.

Väsymyksen aikaikkuna on valitettavasti vain noin 15 minuuttia.

– Sen aikana on hyvä mennä nukkumaan, sillä koskaan ei tiedä, milloin seuraava väsymyksen aikaikkuna tulee, Miia Aro jatkaa.

Unessa aivot käsittelevät päivän ärsykkeitä

Unen aikana aivot myös järjestelevät hermoyhteyksiä. Käytännössä aivot valitsevat, mitkä päivällä tapahtuneet asiat ovat tärkeitä muistaa ja mitkä voi unohtaa.

– Yhden päivän aikana kertyy loputon määrä aistiärsykkeitä, joista suurta osaa emme edes huomaa. Ei ole mitään järkeä painaa muistiin esimerkiksi, että iltapäivällä viereisessä autossa oli vilkku päällä, Miia Aro kommentoi.

Pitkäaikaismuistiin siirtyminen on monimutkainen mekanismi, mutta arvellaan, että se perustuu hermosolujen välisiin impulsseihin.

– Jos jotain väliä on käytetty usein eli ajateltu paljon, se säästetään. Vastaavasti jos jossain on vain käväisty, se poistetaan. Tämä on tarpeellista, jotta olemme aamulla virkeitä ottamaan vastaan uusia asioita.

Unen eri vaiheissa aivoissa tapahtuu eri asioita

Uni jaetaan eri vaiheisiin eli unisykleihin. Yhdessä unisyklissä kevyt uni, syvä uni ja REM-uni vaihtelevat ja niiden aikana tapahtuu eri asioita.

–  Yksi sykli kestää noin muutaman tunnin ja käynnistyy sen jälkeen uudelleen. Syvä uni ajoittuu enimmäkseen alkuyölle, ja aivojen huuhtelu tapahtuu pääosin sen aikana. REM-uni taas näyttää unikäyrässä enemmän valveelta ja sen aikana tapahtuu enemmän muistettavien asioiden käsittelyä, Miia Aro kuvailee.

Aivot pitävät säännöllisestä nukkumaanmenoajasta

Aivojen kannalta on tärkeää pitää unisykli hyvänä. Se onnistuu pitämällä nukkumaanmenoajat mahdollisimman säännöllisinä.

– Ihmisen kehossa on olemassa mekanismi, jonka avulla tilanteessa, jossa syvä uni jää vähäiseksi, sitä otetaan takaisin seuraavana yönä. Pidemmän päälle tämä ei kuitenkaan toimi, ja siksi kannattaa mennä aina suunnilleen samaan aikaan nukkumaan, Miia Aro päättää.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x