torstai , tammikuu 23 2020
Uutisotsikot

Auringonpaiste ja kuumuus heikentävät lääkkeiden säilyvyyttä

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu lainkaan, mutta lääkeaine hajoaa nopeammin ja sen teho heikentyy. Iholle annosteltavien voiteiden ja geelien rakenteesta näkee melko nopeasti, onko tuote säilytetty liian kuumassa.

Lyhytaikainen altistus korkeille lämpötiloille ei yleensä pilaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita, mutta viikkoja jatkuvat helteet voivat vaikuttaa joidenkin valmisteiden tehoon.

Viileässä säilytettävien valmisteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Jos kuumassa joutuu olemaan useamman tunnin, niin tuotteet kannattaa pakata kylmälaukkuun. Erityisen herkkiä lyhyillekin lämpötilanvaihteluille ovat insuliinit. Insuliinin teho alkaa heikentyä lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Kuumaan autoon tunniksi unohtuneet insuliinit ovat jo melko varmasti menettäneet tehonsa. Yli 50 asteen lämpötila, kuten myös jäätyminen, tuhoaa insuliinin välittömästi.

– Moni ratkaisee säilytysongelman laittamalla ne jääkaappiin. Näin ei tule kuitenkaan tehdä, ellei lääkettä ole tarkoitus pitää jääkaapissa. Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi, Apteekkariliiton viestintäproviisori Puumalainen painottaa.

Kylmyys voi vaikuttaa huoneenlämmössä säilytettävien valmisteiden koostumukseen ja säilyvyyteen haitallisesti, aivan kuten kuumuuskin. Jääkaapin kosteus on huomattavasti normaalia huoneilmaa korkeampi, mikä myös vaikuttaa valmisteiden säilyvyyteen. Erityisen herkkiä kosteudelle ovat poretabletit, suussa liukenevat tabletit sekä kapselit.

Valmisteiden säilyvyys taataan alkuperäispakkauksessa. Kun tabletti irrotetaan läpipainopakkauksesta, se altistuu helposti esimerkiksi juuri kosteudelle. Pariksi viikoksi dosettiin jaetut lääkkeet kyllä säilyvät, mutta turhaan tabletteja ei kannata ottaa pois pakkauksistaan.

Katso myös

Masennus voi lievittyä jo muutamalla hoitotapaamisella

Masennuksesta kärsivä potilas voi hyötyä merkittävästi jo ensimmäisistä psykologisista hoitotapaamisista. Hyvin aikaisessa vaiheessa hoitoa tapahtuvaa …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *