Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. (kuva: Laura Kotila, valtioneuvoston kanslia).

Suomen antama humanitaarinen apu kasvaa 46 %

Suomi antaa vuonna 2020 humanitaarista apua 115 miljoonaa euroa. Avussa painotetaan koulutusta, kouluruokailua, naisten ja tyttöjen oikeuksia, vammaisten henkilöiden aseman parantamista, kriisien ennaltaehkäisyä sekä myös suoraa tukea koronakriisin hoitoon.

– Hallitus on sitoutunut nostamaan humanitaarisen avun tasoa. Loppuvuonna myönnetyn merkittävän lisärahoituksen myötä Suomen humanitaarinen apu nostetaan kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksia edeltävälle tasolle ja jopa sen yli. Näin Suomi kantaa vastuunsa myös näinä poikkeuksellisina aikoina, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi ottaa aiempaa vahvemman roolin koulutuksessa ryhtymällä rahoittamaan Unicefin hallinnoimaa Education Cannot Wait -rahastoa (6 miljoonaa €), jonka tavoitteena on varmistaa lasten oikeus koulutukseen myös kriisitilanteissa. Suomi tukee lasten koulunkäyntiä myös YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWA:n kautta (2 miljoonaa €), joka tarjoaa pakolaisille muun muassa perusopetusta ja terveyspalveluita.

Koronaviruspandemian myötä akuutista aliravitsemuksesta kärsivien ihmisten määrä on kasvanut merkittävästi. Suomen rahoituksella YK:n ruokaohjelma WFP (World Food Programme) tukee kouluruokailua Sahelin alueen maissa sekä monilla muilla kriisialueilla, joissa kouluruoka on monille lapsille päivän ainoa ateria. WFP:n kautta Suomi antaa myös ruoka-apua nälänhädän partaalla olevassa Jemenissä (yhteensä 5 miljoonaa €).

– Tiedämme omasta kokemuksesta, että kouluruokailulla on pelkkää ravitsemusta huomattavasti laajemmat vaikutukset. Se vahvistaa lasten terveyttä, parantaa oppimistuloksia ja edistää tasa-arvoa. Tästä syystä pyrin WFP:n kouluruokalähettiläänä vahvistamaan poliittista ja taloudellista tukea kouluruokailulle kehittyvissä maissa ja humanitaarisissa kriiseissä, sanoo ministeri Skinnari.

Suomi edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia muun muassa tukemalla YK:n väestörahasto UNFPA:n humanitaarista työtä Syyriassa sekä maailman muilla kriisialueilla (3 miljoonaa €). UNFPA tarjoaa äitiys- ja neuvolapalveluita, parantaa mahdollisuuksia turvalliseen synnytykseen, ehkäisee sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja tarjoaa väkivallan uhreille psykososiaalista tukea.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta Suomi rahoittaa sukupuoleen perustuvan väkivallan ehkäisyä rohinga-pakolaisten keskuudessa Myanmarissa ja Bangladeshissa (2 miljoonaa €). UNHCR:n työssä painottuvat myös lastensuojelu, koulutus, hätämajoitus ja suojelu.

Suomi on jo pitkään tukenut katastrofiriskien ennaltaehkäisyä YK:n kautta. Lisärahoituksella Suomi auttaa erityisesti kaikkein köyhimpiä maita varautumaan niin luonnonkatastrofeihin kuin muihin kriisitilanteisiin (1 miljoona €).

Loppuvuonna myönnettävällä lisärahoituksella Suomi tukee myös Unicefin humanitaarista työtä Etiopiassa (2 miljoonaa €) ja ohjaa tukea Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälisen liikkeen kautta Etiopiaan, Somaliaan ja Nigeriin, missä työn keskiössä ovat terveys, vesi ja sanitaatio ja suojelu (yhteensä 3 miljoonaa €). Suomi antaa lisärahoitusta myös UNHCR:n työlle Venezuelassa (0,5 miljoonaa €) sekä YK:n keskitetylle hätäapurahasto Cerfille (5,4 miljoonaa €), jonka kautta voidaan nopeasti reagoida äkillisiin katastrofeihin ja pitkittyneisiin alirahoitettuihin kriiseihin eri puolilla maailmaa.

Aiemmin tänä syksynä Suomi on myöntänyt 3,1 miljoonaa euroa suomalaisten kansalaisjärjestöjen hankkeisiin, joiden avulla vastataan koronaviruspandemian aiheuttamiin humanitaarisiin tarpeisiin Jemenissä, Ugandassa, Keniassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Zimbabwessa.

Katso myös

EU-vaalien ennakkoäänestys alkaa 29.5.2024

Europarlamenttivaalien eli EU-vaalien ennakkoäänestys toimitetaan kotimaassa 29.5.−4.6.2024 ja ulkomailla 29.5.−1.6.2024, mutta monien ulkomailla sijaitsevien ennakkoäänestyspaikkojen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x