Jokainen on elinluovuttaja – ilman kieltoa

Elinluovutukseen suhtaudutaan myönteisesti, mutta sitä ei kerrota läheisille. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Moni uskoo, että omat elimet eivät kelpaa luovutettavaksi. Vastoin yleistä luuloa, elinluovutuksella ei ole yläikärajaa.

Suomalaisista 85 prosenttia on valmis luovuttamaan elimensä kuolemansa jälkeen. Ainoastaan 8 prosenttia kieltäisi luovutuksen. Siirtoelimen ottaisi vastaan 91 prosenttia, jos oman sairauden hoito sitä vaatisi, selviää Munuais- ja maksaliiton teettämässä tuoreessa kyselytutkimuksessa.

Kyselyssä selvitettiin, miksi elinluovutus halutaan kieltää. Ikääntyneet suhtautuvat varauksellisemmin elinluovutukseen. 17 prosenttia pelkää, että elimet annettaisiin jollekin, joka ei ansaitse niitä. Suurin osa kieltäneistä eli 37 % kuitenkin ajattelee, että heidän elimensä eivät kelpaa luovutettavaksi.

– Omia elintapojaan tai elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida. Elinluovutukselle ei ole ikärajaa, jopa 80-vuotiaan elimet voivat pelastaa jonkun hengen, sanoo viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään kieltänyt. Tahto pyritään aina selvittämään, yleensä keskustelemalla omaisten kanssa. Vain 28 prosenttia kertoi tietävänsä läheisensä elinluovutustahdon. Silti 46 prosenttia arveli, että läheinen tietäisi hänen tahtonsa.

– Jos asiasta puhuminen perheen kesken tuntuu vaikealta, vanha kunnon elinluovutuskortti tulee apuun. Sen voi vaikka ”unohtaa” täytettynä pöydän kulmalle. Kun kortti löytyy lompakosta, viimeistään se kertoo mahdollisen luovuttajan tahdon tositilanteessa myös omaisille, Inomaa vinkkaa.

– Oman tahdon kertominen läheisille voi pelastaa ihmishenkiä, mutta se myös helpottaa läheisten taakkaa tositilanteessa. Jos toisen tahdosta ei ole varma, asia voi jäädä kaivamaan mieltä vuosikausiksi.

Elinluovutus lyhyesti

  • Jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole kieltänyt sitä. Tahto pyritään selvittämään ja siitä keskustellaan omaisten kanssa.
  • Myös iäkäs voi olla elinluovuttaja. Elintensä kuntoa ei tarvitse itse arvioida.
  • Jopa kuusi ihmistä voi saada uuden elimen samalta luovuttajalta.
  • Vuonna 2018 tehtiin 393 elinsiirtoa. Eniten oli munuaisensiirtoja.
  • Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti noin 570 ihmistä.
  • Tahdon elinluovutuksesta voi kirjata Omakantaan.
  • Elinluovutuskortti on edelleen tärkeä. Sen voi tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x