Talotekniikan toimijat – huippusuhdanne on ohi

Odotukset ovat viime kevään suhdannekyselyn tuloksiin verrattuna pessimistisempiä kaikilla rakentamisen osa-alueilla, lukuunottamatta korjausrakentamista. Sen kasvuun jaksetaan edelleen uskoa.

Yleistunnelma on varsin vaisu. Rakentamisen toimeliaisuuden hiipuminen on vahvistunut syksyn mittaan.

– Kuluva vuosi näyttää vielä kohtuulliselta, mutta monet trendikehitystä osoittavat mittarit ovat kääntyneet entistä jyrkemmin kaakkoon, toteaa Sähköurakoitsijaliiton talousjohtaja Sami Pilkkikangas. – Tämän vuoden puolelle työkantaa vielä riittää, mutta tarjouskyselyiden määrät enteilevät tilanteen heikkenevän tulevana vuotena. Arviot tuotannon muutoksista merkinnevät tuotannon laskua kaikilla uudistuotannon osa-alueilla.

Varsinais-Suomen horisontissa nostureita näkyy

Uudistuotannon osalta sähköurakoitsijoiden ja -suunnittelijoiden odotukset ovat heikoimmat asuntotuotannossa, mutta myös toimisto- ja liikerakentamisen volyymien odotetaan laskevan selvästi.

Kokonaistuotannon muutos on miinusmerkkinen kautta Suomen. Selkeän ja ilahduttavan poikkeuksen tekee Varsinais-Suomi, jossa sähköisen talotekniikan yritykset odottavat rakennustuotannon volyymien pysyvän lähes ennallaan.

Kilpailun kiristyminen huolettaa

Tarjouskyselyiden määrä on pienentynyt verrattuna kesään erityisesti sähkösuunnittelussa, mutta myös urakoitsijoiden palveluiden kysyntä on vähentynyt. Todellinen kysynnän lasku saattaa olla jopa mitattua suurempi, sillä nykyiseen kauppatapaan kuuluu lähettää tarjouspyyntöjä aikaisempaa laajemmalle joukolle.

Suunnittelutöiden hintoja on hieman pystytty nostamaan, mutta urakoinnin hinnat ovat pysyneet ennallaan. Kilpailun uskotaan kiristyvän töiden vähetessä ja huoli kannattavuudesta nostaa päätään.

Töitä otetaan edelleen todella pienellä katteella, kommentoikin eräs vastaajista. Ja toinen esittää toiveen, ettei kilpailu polkisi sähköurakoinnin hintatasoa enää nykyistä alemmaksi.

Tulostason kehitystä koskevissa odotuksissa on aikaisempaa enemmän hajontaa. Joka neljäs vastaaja uskoo tuloksensa kohenevan ja joka neljäs puolestaan heikentyvän. Tämä vastaa toimialan kannattavuustutkimuksen tuloksia.

Kysely tehtiin lokakuussa STULin ja NSS:n jäsenistölle, joista 17 prosenttia vastasi.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x