Antenni-tv-verkko siirtyy uuteen lähetystekniikkaan

Vuonna 2020 maaliskuussa siirrytään teräväpiirtolähetyksiin. Televisiolähetykset siirtyvät uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan, jolloin antennitalouksissa olevien televisioiden on oltava varustettu T2-virittimellä.

Tv:n katsojalle siirtymä tuo monia etuja, mutta mahdollisesti edessä on uuden television tai digiboksin hankinta. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa HD- eli teräväpiirtolähetykset antennitalouksissa sekä nykyistä enemmän perustasoisia kanavia. Näin antennitaloudet saatetaan samalle viivalle kaapeliverkkotalouksien kanssa, joissa on HD-lähetyksiä katseltu jo pitkään. Katsojalle muutos tuo huomattavasti paremman teräväpiirtotasoinen kuvan.

Traficomin arvion mukaan antenniverkossa on edelleen noin 400 000 taloutta, joilta puuttuu uuden tekniikan mukainen vastaanotin. Tämän lisäksi on vielä kotitalouksien kakkostelevisiot sekä noin 600 000 kesämökkiä, joista suurin osa on antenniverkossa.

Kaikissa Suomessa myynnissä olevissa uusissa televisioissa on jo melkoisella varmuudella T2-viritin. Jos televisiosi on muutaman vuoden vanha, kannattaakin sen T2-kelpoisuus tarkistaa jo nyt.

Tarkkaa päivämäärää siirtymälle ei ole vielä

Tv-yhtiöt yhdessä päättävät, milloin siirtymä tapahtuu. Osalle tv-kanavista on suunniteltu rinnakkaislähetysvaihetta, jolloin sekä vanhan että uuden tekniikan mukaisia lähetyksiä lähetetään rinnakkain. Uuteen lähetystekniikkaan kannattaa varautua hyvissä ajoin. Kun vuonna 2007 siirryttiin digitaalisiin tv-lähetyksiin, monelle tuli silloin yllätyksenä, että vanha tv ei enää toimi.

Perinteinen televisio ei enää ole haluttava

Televisio ei ole enää pelkästään lähetysten vastaanotin, vaan hankinnassa otetaan huomioon suoratoistopalvelut ja pelikonsolit. Suoratoistopalvelut ja pelikonsolit käyttävät jo teräväpiirtotekniikan seuraavaa tasoa eli HDR:ää ja 4K:ta. HDR-tekniikka vaikuttaa siihen, kuinka hyvin televisio toistaa värejä. 4K:ssa on full-HD:tä eli teräväpiirtoa tuplasti tarkempi resoluutio. Erilaisista ominaisuuksista halutaan myös nauttia isommalta ruudulta.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x