Suomen korkein asuinrakennus Majakka sai asukkaansa

Helsingin Kalasatamaan valmistunut tornitalo Majakka on 134 metriä korkea. Se on osa kahdeksan tornitalon kokonaisuutta, jota rakennetaan Helsingin uudistuvalle asuinalueelle Kalasatamaan.

– Kalasataman tornit on historiamme suurin rakennushanke. Emme rakenna Kalasatamaan pelkästään taloja vaan toimivia elinympäristöjä, jotka rakentuvat hyvän sijainnin, upeiden maisemien, monipuolisten liikenneyhteyksien sekä helposti saatavilla olevien asumisen palveluiden varaan, kertoo SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen.

Kerroksia 35 ja yhteensä 282 asuntoa

Asuntojen koot vaihtelevat 36 neliömetristä 196 neliömetriin. Keskihinta on reilut 7 000 euroa neliöltä. Lähes kaikki asunnoista on jo myyty, vain muutama ylimpien kerroksen huoneisto on vielä vapaana. Parhaillaan Majakan viereen rakentuu aikataulussaan toinen asuintorni, 124-metrinen Loisto, jonka arvioitu valmistuminen on vuoden 2021 lopussa. Kauppakeskus REDIn päälle rakennetaan yhteensä seitsemän tornitaloa asuinkäyttöön ja yksi toimitiloille.

Asumisen palvelut torniasumisen keskiössä

Majakassa on tarjolla ainutlaatuinen palveluiden kokonaisuus, jota tulevat asukkaat ovat olleet vahvasti alusta lähtien mukana määrittelemässä. Talossa on hotellimainen aulapalvelu ja monipuoliset yhteistilat, sekä oma kuntosali asukkaille, pyörähuoltotila, yhteiskäyttöauto ja -sähköpyörä. 33. kerroksessa on iso juhlatila, saunaosasto kylpyammeella ja paljulla, sekä koko talon levyinen ulkoterassi ja kesäkeittiö huikeilla näköaloilla. Yhteistyökumppaneiden kautta voi tilata esimerkiksi kotisiivousta, handyman-palvelua, lemmikkien ulkoilutuspalvelua, pesulapalveluita, kauppakassitoimituksia sekä catering-palveluita.

– Tornirakentaminen kaupunkikeskuksiin luo mahdollisuuden ennen näkemättömille palvelukokonaisuuksille, joiden avulla ihmisten aikaa voidaan vapauttaa arjen ikävistä rutiineista itselle mieluisaan tekemiseen, kertoo asumisen palveluiden kehityspäällikkö Lotta Toivonen.

Satama- ja teollisuusalueita asuinkäyttöön

Entinen satama- ja teollisuusalue Kalasatama on jo nyt 3 000 ihmisen kaupunginosa ja alueen valmistuessa vuoteen 2040 mennessä arvioidaan asukkaiden määrän olevan noin 25 000.

Kansainvälisesti vanhojen satamien muokkaaminen asuinalueiksi on trendi, joka on nähtävissä esimerkiksi Lontoossa, Hampurissa ja Amsterdamissa. Kalasataman kaltaisia entisiä satamakaupunginosia löytyy pohjoismaista mm. Tukholman Hammarby Sjöstadista, Göteborgin Norra Älvstrandenistä ja Oslon Aker-Brygge-Björnvikasta.

Katso myös

Vuonna 2026 vastuu toimivista palovaroittimista on taloyhtiöillä

Pelastuslain uudistus tuo muutoksen, joka koskettaa myös vanhoja rakennuksia. Aiemmin palovaroittimet ovat olleet taloyhtiön vastuulla …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x