Hyvinvointialueet perimässä suurimman mahdollisen lääkärimaksun

Lähes kaikki hyvinvointialueet aikovat periä terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynnistä korkeimman mahdollisen maksun. Lain mukaan käynti lääkärin vastaanotolla terveyskeskuksessa voi maksaa enintään 20,90 euroa. Tämän hinnan lääkärikäynnistä perii alkavana vuonna 20 hyvinvointialuetta.

Lääkärin vastaanottokäynti hyvinvointialueen terveyskeskuksessa voi maksaa enintään 20,90 euroa. Maksu voidaan periä enintään kolme kertaa kalenterivuodessa.

Suomen 21 hyvinvointialueesta vain Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on perimässä käynnistä terveyskeskuslääkärillä korkeinta mahdollista maksua alemman hinnan eli 16,70 euroa. Helsingin kaupunki ei peri vuonna 2023 maksua lääkärikäynnistä terveyskeskuksessa.

SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n edunvalvontapäällikkö Anne Perälahti pitää hyvinvointialueiden asiakasmaksutilannetta huolestuttavana. Hän muistuttaa, että palveluja käyttävät eniten pienituloiset ja paljon sairastavat.

– Suomessa asiakasmaksut ovat lähtökohtaisesti korkeat ja estävät terveyskeskuspalveluihin pääsyn niillä, jotka palveluja eniten tarvitsevat. Jos terveyskeskuslääkärille pääsy estyy, se johtaa siihen, että sairauden pahentuessa joudutaan kääntymään kalliin erikoissairaanhoidon puoleen, Perälahti sanoo.

SOSTE katsoo, että terveyskeskuslääkärille olisi päästävä maksutta myös muualla kuin Helsingissä.

Hyvinvointialueiden on kerrottava maksuhuojennuksista alueensa asukkaille

Esimerkiksi alle 18-vuotiailta maksua terveyskeskuslääkärin käynnistä ei asiakasmaksulain mukaan peritä. Hyvinvointialueilla olisi mahdollisuus huojentaa myös muiden ihmisryhmien, kuten perusturvan varassa elävien tai pitkäaikaistyöttömien, asiakasmaksuja.

– On tärkeää, että asiakasmaksuja huojennetaan tai jätetään kokonaan perimättä ihmisiltä, joilla ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa palvelusta tai jotka maksut uhkaavat ajaa vararikkoon. Alueiden on varmistettava, etteivät maksut estä pääsyä palveluihin, Anne Perälahti sanoo.

Hyvinvointialueilla on lain mukaan velvollisuus tiedottaa alueensa asukkaille asiakasmaksujen huojennuksista. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista velvoittaa myös antamaan asiakkaille riittävää apua, ohjausta ja neuvontaa maksujen huojentamisessa.

– Tieto tulee antaa viimeistään silloin, kun maksu peritään. Tiedon tulee myös olla asiakkaan kokonaistila huomioiden ymmärrettävää ja selkeää, Perälahti painottaa.

Näin paljon käynti terveyskeskuslääkärillä maksaa eri hyvinvointialueilla ja Helsingissä vuonna 2023
Etelä-Karjala: 20,90 €
Etelä-Pohjanmaa: 20,90 €
Etelä-Savo: 20,90 €
Helsingin kaupunki: 0 €
Itä-Uusimaa: 20,90 €
Kainuu: 20,90 €
Kanta-Häme: 20,90 €
Keski-Pohjanmaa: 20,90 €
Keski-Suomi: 20,90 €
Keski-Uusimaa: 20,90 €
Kymenlaakso: 20,90 €
Lappi: 20,90 €
Länsi-Uusimaa: 20,90 €
Pirkanmaa: 20,90 €
Pohjanmaa: 20,90 €
Pohjois-Karjala: 20,90 €
Pohjois-Pohjanmaa: 20,90 €
Pohjois-Savo: 20,90 €
Päijät-Häme: 20,90 €
Satakunta: 20,90 €
Vantaa ja Kerava: 16,70 €
Varsinais-Suomi: 20,90 €

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x