Henkilöautojen romutuspalkkio käynnistyy

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen joulukuun alussa käynnistyvästä romutuspalkkiosta. Romutuspalkkio sekä jo aiemmin valmistellut työsuhdesähköautojen ja kaasukuorma-autojen hankintakannusteet tähtäävät liikenteen päästöjen vähentämiseen ja vaihtoehtoisten käyttövoimien yleistymiseen.

Vuosina 2015 ja 2018 toteutettu romutuspalkkio saa jatkoa joulukuun alussa. Romutuspalkkio uudistaa autokantaa, sillä sen avulla vanhoja liikennekäytössä olevia autoja korvautuu uusilla autoilla. Suurin osa romutuspalkkiota hyödyntäneistä ei aiempien ei olisi romuttanut vanhaa autoaan ja hankkinut uutta autoa ilman palkkiota.

Elinkaarensa päässä olevan auton kierrättävä saa uuden vähäpäästöisen bensiini- tai dieselauton hankintaan 1 000 euron romutuspalkkion, jos uuden auton hiilidioksidipäästöt ovat enintään 120 g/km (WLTP). Päästörajaa on nostettu luonnosvaiheessa ehdotetusta rajasta, mutta se on edelleen kunnianhimoinen, sillä vanhalla NEDC-mittaustavalla se tarkoittaisi noin 90 grammaa kilometrille. Raja on alempi kuin autonvalmistajille tälle vuodelle asetettu 95 gramman raja (NEDC), jota uusien autojen keskipäästöt eivät saa ylittää.

Täyssähköauton, ladattavan hybridin ja kaasuauton hankintaan romutuspalkkion määrä on 2 000 euroa. Kaasuautoille ei ole asetettu päästörajaa, mutta ladattaville hybrideille päästöraja on 95 g/km (WLTP). Täyssähköauton hankkiva voi yhdistää romutuspalkkioon myös 2 000 euron suuruisen täyssähköauton hankintatuen.

Romutuspalkkiossa ehtona on, että palkkion saaja on omistanut romutettavan auton vähintään vuoden ajan. Lisäksi edellytetään, että romutettava auto on ollut liikennekäytössä viimeksi kuluneen vuoden aikana. Romutuspalkkioon on budjetoitu yhteensä 8 miljoonaa euroa. Romutuspalkkio on voimassa vuoden 2021 loppuun tai siihen asti kunnes koko budjetti on käytetty.

Työsuhdekäyttöön tuleville sähköautoille veroetuja

Eduskunta käsittelee parhaillaan myös työsuhdesähköautojen veroetuuksia vuosille 2021–2025. Työsuhdeautokannan sähköistyminen nopeuttaa merkittävästi koko autokannan käyttövoimamurrosta, sillä työsuhdeautot vapautuvat markkinoille edullisina vaihtoautoina 3–4 vuoden iässä.

Työsuhdekäytössä olevien täyssähköautojen verotusarvoa alennetaan ensi vuoden alusta alkaen 170 eurolla kuukaudessa. Kotilatauslaite lasketaan jatkossa osaksi auton lisävarusteita, mikä helpottaa latauslaitteen verotusarvon laskentaa. Lisäksi työnantajan kustantama lataussähkö työpaikalla tai julkisissa latauspisteissä on ilmeisesti jatkossa verovapaata.

Katso myös

Autoilun mukavuuteen vaikuttavat myös rengasäänet

Sähköautojen myötä muun muassa rengasäänet kiinnostavat yhä useampia autoilijoita. Ohiajomelu ja auton sisällä kuuluva ääni …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x