Hyundai IONIQ Electric -sähköautot tulevat muun muassa rikostutkijoiden käyttöön.

Poliisille 20 Hyundai täyssähköautoa

Poliisin noin 1 500 ajoneuvon kalustosta noin 60 kappaletta on tällä hetkellä hybridi- ja sähköautoja. Uusin lisäys sähköisiin ajoneuvoihin on 20 kappaleen erä Hyundai IONIQ Electric -täyssähköautoja. Suuren ajoneuvomäärän vuoksi poliisi haluaa olla omalta osaltaan edelläkävijänä pienentämässä hiilijalanjälkeään.

– Suurin osa poliisin hiilijalanjäljestä koostuu ajoneuvopäästöistä. Sähkö- ja hybridiautoja on kokeiltu poliisin käytössä jo pidempään. Niitä käytetään työtehtävissä, joihin ne parhaiten soveltuvat, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo.

Kokemuksia sähköautoista on kerrytetty aiemmin Helsingin poliisissa ja palaute on ollut hyvää. Nyt poliisin hankkimat täyssähköautot tulevat esimerkiksi rikostutkijoiden sekä hallinnollisissa tehtävissä työskentelevien käyttöön.

– Saatu palaute on ollut kannustavaa. Sähköautot ovatkin työntekijöiden keskuudessa haluttuja kulkuvälineitä. Etenkin kaupunkiliikenteeseen ne soveltuvat erinomaisesti, ja hiljaisuus sekä tehokkuus ovat miellyttäneet käyttäjiä, Wasastjerna sanoo.

Poliisin autohankinnat Hanselin puitesopimuksella

Wasastjerna kertoo poliisin autohankintojen olevan tiukasti Hanselin puitesopimuksen alaisia. Hansel Oy kuuluu valtiovarainministeriön hallinnonalaan, ja valtiovarainministeriö vastaa yhtiön omistajaohjauksesta. Yhtiön yhtiöomistusta koskevasta päätöksenteosta ja omistajaohjauksesta säädetään valtion yhtiöomistuksesta ja omistajaohjauksesta annetussa laissa. Yhtiön tarkoituksena ei ole voiton tuottaminen.

– Sähköautot on hankittu tarkasti valintakriteerien mukaisesti, tällä kertaa parhaiten menestyi Hyundain tarjoama vaihtoehto, hän kertoo.

Hanselille Hyundait toimittavan Autoverkkokauppa.fi:n yritysmyyntipäällikkö Hannu Kuisma uskoo IONIQin pärjänneen hyvillä tiloillaan sekä kokonaisvaltaisella laadullaan sekä hyvällä varustelulla.

– Hanselin järjestelmässä asiakas tekee laskelmat annettujen kriteerien perusteella, joita myyjä ei pääse näkemään. Ennen varsinaista tilausta ostajan kanssa käydään puhelin- ja sähköpostikeskusteluja, Kuisma kertoo.

Vaativaan ammattikäyttöön

Sähköautot on hankittu poliisille huoltoleasingsopimuksella ja erityisen mielenkiinnon kohteena on käyttökulujen vertaileminen perinteisiin polttoaineisiin, kunhan kokemuksia kertyy enemmän. Autoja tullaan sijoittamaan poliisien käyttöön suurempiin kaupunkeihin ympäri Suomea. Samalla poliisi on aloittanut latausverkoston rakentamisen toimipisteisiinsä.

– Poliisin näkökulmasta suurin haaste sähköautoissa liittyy toimintamatkaan ja lataukseen. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt nopeaa vauhtia. Autot tulevat kovaan ammattikäyttöön, mutta esimerkiksi tunnuksettomissa siviiliautoissa ero sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen välillä ei ole käytettävyydessä enää suuri, Wasastjerna sanoo.

Hankitut sähköautot eivät tule varsinaiseen partiointikäyttöön, mutta Wasastjernan mukaan on vain ajan kysymys, koska ensimmäiset tunnukselliset poliisisähköautot nähdään. Esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa ja Italiassa Hyundai Kona Electric -täyssähköautoja on jo käytössä poliisin partiointikäytössä.

Sähköautot ovat työntekijöiden keskuudessa haluttuja.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x