Elintarvikkeiden myynti polkupyörästä tai kärrystä

Uusien yrittäjien kannattaa muistaa, että säännöllisen elintarvikkeiden ulkomyynnin aloittamisesta pitää tehdä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaan. Ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta voi toimia ainoastaan 12 päivänä kalenterivuoden aikana, kun kyseessä on yksityinen henkilö ja toiminta ei ole elinkeinon harjoittamista.

Toiminta ja myytävät elintarvikkeet on hyvä suunnitella tarkasti jo ennen myyntipyörän tai -kärryn hankintaa. Pyörän tai kärryn hankinta ja varustelu on helppo mitoittaa vastaamaan myytävän elintarvikkeen vaatimuksia esimerkiksi kylmäsäilytystilan osalta, kun myytävät elintarvikkeet ja niihin liittyvät riskit tiedetään.

Polkupyörästä tai kärrystä myytävä elintarvikevalikoima kannattaa pitää suppeana ja yksinkertaisena. Tilaa on vain vähän, joten laajan tuotevalikoiman hallinta on hankalaa. Suppea tuotevalikoima helpottaa järjestelyitä. Kannattaa suunnitella realistisesti, millaista toimintaa ja miten laajasti sitä voi pyörästä tai kärrystä harjoittaa. Valmiiksi pakattujen ja vähäriskisten elintarvikkeiden, kuten pullan ja kahvin, myynti on yksinkertaisinta järjestää.

Päätä, mitä elintarvikkeita myyt ja hanki kalusto sen mukaan

Pidä valikoima suppeana ja keskity muutamiin tuotteisiin. Muista kylmä kylmänä! Paras ratkaisu kylmänä säilytettäville elintarvikkeille on kylmälaite, jota varten tarvitset sähköä tai kaasua.

Varo, etteivät kuumat ruoat jäähdy. Järjestä pyörään tarvittaessa esimerkiksi kuumahaude.

Pidä kädet puhtaana. Jos käsittelet pakkaamattomia kylmiä tai kuumia elintarvikkeita,
järjestä käsienpesupiste pyörään. Varaa mukaasi riittävästi lämmintä vettä.

Suojaa pyörä esimerkiksi päivänvarjolla pölyltä, sateelta ja linnuilta. Suojaa pakkaamattomat elintarvikkeet huolellisesti erilaisten kansien, kupujen ja pleksien avulla.

Järjestä huolto- ja tukitilat

Mieti, missä voit pestä toiminnassa tarvittavat työvälineet ja varaa riittävästi välineitä mukaasi. Tarvitset erillisen keittiötilan elintarvikkeiden esikäsittelylle, kuten kasvisten pilkkomiselle ja lihan kypsentämiselle.

Järjestä työntekijälle WC-tila. Yleisten käymälöiden käyttöä ei suositella. Työntekijöiden käymälöiden yhteiskäytöstä voi tehdä sopimuksen esimerkiksi läheisten elintarvikehuoneistojen kanssa.

Ilmoita toiminnan aloittamisesta ja laadi omavalvontasuunnitelma

Säännöllisen elintarvikkeiden ulkomyynnin aloittamisesta pitää ilmoittaa oman kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.

Katso myös

Suositus hoiva-avustajan työstä on uudistettu

Hoiva-avustajan koulutusta, osaamisvaatimuksia ja tehtävänkuvaa koskeva suositus on päivitetty. Hoiva-avustajan koulutus kiinnostaa opiskelijoita, ja sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x