Inflaatio 6,3 % kesäkuussa 2023

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 6,3 %. Toukokuussa inflaatio oli 6,8 %.

Inflaation hidastuminen toukokuusta kesäkuulle johtui muun muassa bensiinin hinnan laskusta sekä sähkön hinnan lievemmästä noususta.

Euroalueen inflaatio oli kesäkuussa 5,5 %

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatio oli kesäkuussa 5,5 %. Toukokuussa se oli 6,1 %. Suomen vastaava inflaatio oli kesäkuussa 4,1 %.

Yhdenmukaistetussa kuluttajahintaindeksissä ei ole mukana omistusasumista, rahapelejä, kulutus- ja muiden luottojen korkoja, omakotitalon palovakuutusta, ajoneuvoveroa eikä kalastus- ja metsästysmaksuja. Yhdenmukaistettuun kuluttajahintaindeksiin kuuluvat kulutuserät ja laadintasäännöt on määritelty EU-asetuksin.

Eurostatin arvio euroalueen inflaatiosta perustuu jäsenmaiden ennakkotietoihin ja energian hinnankehitykseen. Eurostat julkaisee kesäkuun lopulliset yhdenmukaistetut kuluttajahintaindeksit 19. heinäkuuta.

Kiinteäveroisen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin vuosimuutos 4,1 % kesäkuussa 2023

Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI) vuosimuutos oli kesäkuussa 4,1 % ja kiinteäveroisen yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin (YKHI-KiVe) vuosimuutos oli myös 4,1 %. Viimeisen kahdentoista kuukauden jälkeen tehtyjen hyödykeveromuutosten yhteisvaikutus kuluttajahintoihin oli siis 0,0 prosenttiyksikköä. Kesäkuussa yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin kuukausimuutos oli -0,1 % ja kiinteäveroisen kuluttajahintaindeksin -0,1 %.

Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kiintein veroin mittaa markkinainflaatiota eli hintojen muutosta, joka johtuu muista syistä kuin hyödykeverojen muutoksista. Veromuutosten hintavaikutus saadaan vertaamalla yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin ja kiinteäveroisen indeksin kehitystä.

Katso myös

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden saamiseen lieviä tiukennuksia

Hallitus esittää Suomen kansalaisuuden edellytyksenä olevan asumisajan pidentämistä nykyisestä viidestä vuodesta kahdeksaan vuoteen. Jatkossa asumisajaksi …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x