Suun terveydenhuollon asiakasmäärät romahtaneet

Suun terveydenhuollon kiireettömät käynnit romahtivat tänä keväänä koronakriisin vuoksi. Sekä terveyskeskuksissa että yksityisellä sektorilla käynnit vähenivät ainakin puolella. Suun terveydestä huolehtimista ei kannata lykätä. Seurauksena voi olla ongelmia myös yleisterveydelle suun terveydentilan heikkenemisen lisäksi.

Osa yksityisistä toimijoista ja kunnista sulki kiireettömän suun terveydenhuollon toiminnan ja peruutti varattuja aikoja. Suun terveydenhuollon tarve ei kuitenkaan ole vähentynyt.

– Hammashoidossa on ollut pitkään käytössä hyvät ja turvalliset suojautumiskäytännöt ja suojavälineet. Henkilökunnan ja potilaan välillä ei ole todettu ainuttakaan koronavirustapausta suun terveydenhuollossa, sanoo asiantuntija Eveliina Vigelius.

Suun terveydestä on erityisen tärkeää huolehtia ennakoivasti. Ongelmat voivat kehittyä vakaviksi vähäoireisina tai oireettominakin.

– Hoitamattomat suun sairaudet voivat altistaa muille terveysongelmille. Suun tulehdukset voivat levitä muualle kehoon. Tulehdukset kohottavat valtimonkovettumataudin ja sydän- ja aivoinfarktien riskiä, sekä saattavat heikentää pitkäaikaissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman, hoitotasapainoa. Lisäksi suun ongelmien hoitamisen lykkääminen usein mutkistaa hoitoja tai heikentää ennustetta, muistuttaa lääketieteellinen johtaja Petra Kari.

Viranomaisten ja kuntien kannattaa ohjeistaa, tiedottaa ja kannustaa suun terveyden palveluihin palaamisesta, sekä varata uudet ajat asiakkaille peruuttamiensa tilalle.

Katso myös

Masennuksesta annetaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa

Ihmisille tarjotaan yleisesti harhaanjohtavaa tietoa masennuksesta, kertoo Turun yliopiston ja Taideyliopiston tuore tutkimus. Tutkijoiden mukaan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x