Täyssähkökuorma-autot tulivat jakelukäyttöön

Sähkökuorma-autot kuljettavat rakennustarvikkeita työmaille ja elintarvikkeita. Toinen on päivittäistavarakaupan käytössä ja toinen rakentamisen ja talotekniikan ketjujen K-Raudan ja teknisen tukkukaupan Onnisen käytössä. Molemmat liikennöivät pääkaupunkiseudulla.

MAN:n ensimmäisen eTGM-täyssähkökuorma-auton sähkömoottorissa on tehoa 264 Kw (360 hv) ja se tuottaa vääntöä 3 100 Nm:ä. Täyssähköisen kuorma-auton suurin koripituus on noin 7,7 metriä ja suurin kokonaismassa 26 000 kg. Li-ion NMC -ajoakkujen kapasiteetti on 185 kWh. Apujärjestelmiä kuten ohjaustehostinta, ilmakompressoria ja ilmastointia operoidaan ja hallitaan sähköisesti energiahallintajärjestelmän avulla.

K-ryhmän käyttöön otettujen täyssähkökuorma-autojen pituus on 10 013 mm ja leveys 2 600 mm. Rakentamisen ja talotekniikan MAN eTGM on korkeudeltaan 4 200 mm ja oma massa 14 150 kg. Päivittäistavarakaupan käyttöön tulleen täyssähkökuorma-auton korkeus on 3 910 mm ja oma massa 14 200kg. Siinä on myös FCR-luokiteltu kylmäkori.

Jarrutusenergian talteenottojärjestelmä muuntaa auton liike-energiaa sähköenergiaksi rullatessa ja jarrutettaessa, ja palauttaa sen akustoon. Toiminto kasvattaa merkittävästi toimintamatkaa. Ohjaamon mittaristo näyttää kuljettajalle akusta kulloinkin otettavan tai sinne palautettavan tehon määrän sekä jäljellä olevan toimintamatkan.

Volkswagen Groupin valmistama litiumioniakusto sijaitsee ohjaamon alapuolella, etuakselin yläpuolella – tilassa, johon perinteisesti sijoitetaan dieselmoottori. Lisäakustot sijaitsevat sähkökuorma-auton sivulla. Toimintamatka on jopa 200 km, riippuen olosuhteista, ulkolämpötilasta ja lisälaitteiden käyttöasteesta. Akkua voidaan ladata vaihtovirralla joko 22 tai 44 kW:n teholla tai pikalatausasemalla tasavirralla 150 kW:n teholla.

K-ryhmä on viime vuosien aikana uudistanut kalustoaan muun muassa ottamalla käyttöön erikoispitkiä yhdistelmäajoneuvoja ja LNG-yhdistelmäajoneuvon.

– Logistiikan osuus kokonaispäästöistämme on noin 30 prosenttia, joten on selvää, että logistiikalla on merkittävä rooli erityisesti hiilineutraalin tulevaisuuden rakentamisessa. Haluamme rohkeasti kokeilla erilaisia tapoja logistiikan päästöjen pienentämiseksi ja siksi pilotoimme nyt täyssähkökuorma-autoja, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan logistiikkajohtaja Jyrki Tomminen.

Katso myös

Suomen ja Viron välisen merirahdin vienti kasvoi viime vuonna

Viron merkitys Suomen viennille on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin muun muassa Venäjä-kaupan vähentymisen ja pohjois-etelä-suunnan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x