Omenan satokausi on parhaimmillaan

Syksyn omenatarjonta on lämpimän kesän ja vaihtelevien syyssäiden jälkeen monipuolisimmillaan. Kulunut kesä oli omenantuotannon kannalta onnistunut.

Kotimaiset omenalajikkeet jaotellaan kolmeen eri ryhmään niiden kypsymisajankohdan mukaan. Kesä-, syys- ja talviomenat rytmittävät syksyn ja talven omenakautta. Tällä hetkellä vuorossa ovat syysomenat, kuten esimerkiksi Jaspi, Discovery, Summerred ja Raike. Tunnettujen talviomenoiden Lobon ja Aroman vuoro on myöhemmin.

Syys- ja talvilajikkeet ovat saaneet riittävästi kosteutta. Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä sekä sateista ja maku omenoissa on tänä vuonna erinomainen. Sateinen heinä- ja elokuu ovat taanneet sen, että omenat ovat kasvaneet kookkaiksi, kun kosteutta on ollut maassa riittämiin. Myös laatu on hyvää, kun omenarupi ja pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä.

Omena on monikäyttöinen

Kotimainen omena sopii moneen eri käyttötarkoitukseen. Leivontaan, säilöntään, mehuksi tai välipalaksi koululaisen reppuun. Lajikevalikoima luo suurta vaihtelevuutta omenoiden väriin, makuun ja kokoon. Vain maistamalla eri lajikkeita, voi löytää oman suosikkinsa.

Kotimaisen omenan kysyntä on jatkunut hyvänä viime vuodet. Kuluttajat Suomessa arvostavat lähituotantoa ja se on antanut viljelijöille uskoa panostaa kotimaiseen tuotantoon. Vuonna 2019 Suomessa viljeltiin omenaa 316 omenatilalla ja viljelyksessä oli yhteensä 687 hehtaaria. Keskimääräinen hehtaarisato Suomessa v. 2019 oli 11 638 kg/ha.

Katso myös

Hyvinvointialueille ei uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025

Yksikään hyvinvointialue ei saa uutta lainanottovaltuutta vuodelle 2025. Hyvinvointialueet voivat kuitenkin jatkaa aiempia investointihankkeita normaalisti, …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x