Tiedätkö milloin auton takavalot palavat?

Moni kuljettaja ajaa tietämättään auton perävalot pimeänä. Kannattaa tarkistaa, missä valokytkimen asennossa sekä ajo- että takavalot palavat jatkuvasti.

Takavalojen palamattomuus aiheuttaa joka syksy keskustelua. Iltojen hämärtyessä ja sateiden heikentäessä näkyvyyttä myös päiväsaikaan, takavaloton auto on todella vaikea havaita, joten se voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Automaattisten valojärjestelmien yleistyminen on aiheuttanut sen, ettei läheskään kaikki autoilijat tiedä, miten oman auton valot eri olosuhteissa toimivat. Kuskin paikalta on myös vaikea havaita, palavatko takavalot vai eivät. Moni asettaa valokatkaisijan automaattiasentoon, eikä tämän jälkeen mieti enää asiaa.

Tieliikennelaki määrää, että moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on aina ajettaessa käytettävä ajovaloja tai huomiovaloja eli niin kutsuttuja päiväajovaloja. Huomiovaloilla ajettaessa läheskään kaikissa autoissa eivät pala takavalot. Pimeässä, hämärässä, sateella tai näkyvyyden ollessa muuten huono, huomiovalot eivät riitä vaan on käytettävä ajovaloja sekä takavaloja. Mutta milloin mitkäkin valot palavat?

– Samankin automallin eri yksilöissä valojen toimintaperiaatteessa voi olla eroja siitä riippuen, miten järjestelmä on ohjelmoitu esimerkiksi luovutushuollon yhteydessä. Siksi oman auton valojen toimintaperiaatteeseen pitää tutustua, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

– Parasta olisi pitää aina valokatkaisijan ajovalot päällä -asento kytkettynä. Tällöin autossa palavat sekä ajo- että takavalot.

Mitkä valot palavat?

Valokatkaisijan ollessa 0-asennossa autossa joko ei ole valoja ollenkaan tai siinä palavat huomiovalot moottorin käydessä. Takavalot eivät monesti pala, vaikka huomiovalot palaisivat.

Valokatkaisijan ollessa automaattiasennossa autossa palavat keliolosuhteista, asetusvalinnoista ja tunnistimien herkkyydestä riippuen pääsääntöisesti joko huomiovalot tai ajovalot. Huomiovalojen palaessa takavalot eivät useinkaan ole päällä, mutta ajovalojen kanssa ovat.

Monesti esimerkiksi sadekelillä tai heti sateen jälkeen on niin valoisaa, ettei hämärätunnistin vaihda huomiovaloilta ajovaloille. Koska auto kuitenkin nostattaa märästä tien pinnasta vettä ja kuraa ilmaan, tulisi takavalojen ehdottomasti palaa.

Joissakin autoissa on asetusvalikosta valittavissa, että tuulilasinpyyhkijöiden päälle kytkeminen sytyttää aina ajo- ja takavalot. Tämä toiminto kannattaa pitää valittuna. Tosin tällöinkin on mahdollista, että sateen jälkeen, kun pyyhkijöitä ei enää tarvita, auto nostattaa vesisumua ja takavaloille olisi tarvetta.

Valokatkaisijan asennolla on merkitystä myös mahdollisen perävaunun valoihin. Vaikka auton takavalot olisivat ohjelmoitu palamaan myös päiväajovaloilla ajettaessa, eivät perävaunun valot silti välttämättä pala ennen kuin autoon on kytketty ajovalot päälle.

Katso myös

Pyöräilijä – opettele väistämissäännöt

Kevään eteneminen tuo koko ajan lisää pyöräilijöitä liikenteeseen. Turvallisen liikkumisen varmistamiseksi sekä autoilijoiden että pyöräilijöiden …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x