Särkylääke voi olla koiralle vaarallinen

Ihmisille tarkoitetut kipua lievittävät lääkkeet, joiden vaikuttava aine on ibuprofeiini tai parasetamoli voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen, joka voi pahimmillaan johtaa koiran menehtymiseen. Älä anna koiran kivunlievitykseen ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä.

Koiran elimistössä lääkeaineet hajoavat eri tavoin kuin ihmisen elimistössä. Lääkeaine voi hajota huomattavasti hitaammin kuin ihmisen elimistössä, tai ei hajoa lainkaan. Lisäksi lääkeaine voi koiran maksassa muuttua hengenvaaralliseksi yhdisteeksi.

Koiran kipuihin ei saisi antaa ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä, ellei eläinlääkäri ole niin määrännyt. Eläinlääkärin määräämää annosteluohjetta tulee myös aina noudattaa todella tarkasti. Tavallisimpia koiralle myrkytyksen aiheuttavia lääkeaineita ovat ibuprofeiini ja parasetamoli.

Särkylääkkeet tulee säilyttää lemmikin ulottumattomissa. Koirille on myös makuainetta sisältäviä särkylääkkeitä, jotka koira voi popsia herkullisen aromin takia koko lääkepaketin sisällön kerralla suihinsa, varoittaa Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies.

Ibuprofeiini on vaikuttava aine muun muassa Buranassa ja Ibumaxissa. Sen yliannostus aiheuttaa koiralle tavallisimmin ruuansulatuskanavan oireita kuten oksentelua, ripulia, ulosteen verisyyttä, vatsakipua ja mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumia.

Myrkyllinen annos: suuri kerta-annos ibuprofeenia ( >100 mg painokiloa kohden) voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan oireita. Eli esimerkiksi 8-kiloiselle koiralle kaksi 400mg-vahvuista Buranaa. Mikäli koira syö ibuprofeenia yli 175 mg painokiloa kohden ovat myös munuaisvauriot mahdollisia ja annoksen ollessa yli 400mg painokiloa kohden seuraavat keskushermosto-oireet ja kooma.

Parasetamoli on vaikuttava aine muun muassa Panadolissa. Se voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa koiralle myrkytysoireita ja maksavaurion. Tyypillisiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu, vatsakipu, apaattisuus ja maksavaurion yhteydessä ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävä väri.

Myrkyllinen annos: 75-100 mg painokiloa kohden. Eli esimerkiksi 10-kiloiselle koiralle 1,5-2 tablettia 500mg vahvuista Panadolia.

Myrkytyksen oireet

Tavallisia myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli, tärinä, hengitysvaikeudet ja kuolaaminen. Oireet ja niiden voimakkuus riippuu lääkeaineesta sekä syötyjen lääkkeiden määrästä.

Suurin osa myrkytyksen aiheuttamista oireista näkyy heti, mutta esimerkiksi munuais- tai maksavaurion oireet voivat ilmetä myöhemmin, jopa vasta viikkojen kuluttua. Jos tiedät tai epäilet koirasi syöneen ihmisille tarkoitettuja särkylääkkeitä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Milloin eläinlääkäriin?

Jos tiedät, että koirasi on syönyt jotain lääkkeitä tai koiralla on myrkytyksen oireita, soita heti eläinlääkärille toimintaohjeet saadaksesi. Yritä selvittää mitä lääkettä ja kuinka paljon koira on syönyt, ja kuinka kauan aikaa lääkkeen syömisestä on kulunut. Ota lääkepakkaus tarvittaessa mukaan eläinlääkäriin.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …