Suomi tukee Kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä sotarikollisten saamiseksi vastuuseen

Oikeusministeri Henriksson on osallistunut etäyhteyden välityksellä Ison-Britannian varapääministerin ja oikeusministerin Dominic Raabin koolle kutsumaan tapaamiseen, jonne otti osaa laaja joukko samanmielisten maiden oikeus- ja ulkoministereitä ympäri maailman. Kokoukseen osallistui myös Ukrainan oikeusministeri Denis Maliuska.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus. Suomi on sitoutunut tukemaan Kansainvälisen rikostuomioistuimen työtä Ukrainassa tehtyjen kansainvälisten rikosten tutkimiseksi, jotta tekijät saadaan rikosoikeudelliseen vastuuseen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti tänään kansainvälisessä ministeritapaamisessa.

Kokouksessa ministerit osoittivat tukensa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n toiminnalle sekä sille, että varmistetaan oikeudellinen vastuu Ukrainassa tapahtuneista kansainvälisistä rikoksista. Lisäksi ministerit keskustelivat, millä keinoin Kansainvälisen rikostuomioistuimen Ukraina-tutkintaa voitaisiin tukea. Euroopan unionin rikosoikeudellisen yhteistyön virasto (Eurojust) on keskeinen toimija tutkinnan koordinoinnissa EU:n jäsenvaltioissa.

– Ukrainan sota korostaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen merkitystä ainoana kansainvälisenä tuomioistuimena, jossa julmien rikosten tekijät voidaan saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen. Sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan on tutkittava ja jos syytökset osoitetaan oikeiksi, niiden on johdettava syytteisiin ja tuomioihin. Myös Eurojustilla on keskeinen rooli EU:n rikosoikeudellisen yhteistyön virastona, Henriksson sanoi.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen syyttäjä Karim Khan ilmoitti helmikuun lopussa avaavansa tutkinnan Ukrainan tilanteesta. Khanin mukaan on syytä epäillä, että Ukrainassa on tapahtunut sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Suomi ja 40 muuta maata ovat saattaneet Ukrainan tilanteen Kansainvälisen rikostuomioistuimen käsiteltäväksi. Henriksson kertoi kokouksessa, että Suomi on täysin sitoutunut tukemaan Kansainvälisen rikostuomioistuinta sen toiminnassa ja riippumattomuudessa.

Katso myös

Sisäministeriö valmistelee itärajalle rajavartiolain mukaisia rajoitustoimia

Hallituspuolueiden kesken on sovittu, että sisäministeriö valmistelee rajavartiolain 16 §:n mukaisista rajoitustoimista esityksen valtioneuvoston istuntoon. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x