Henkilöauton renkaisiin on tulossa siru

Michelin varustaa vuodesta 2023 alkaen kaikki henkilöautonrenkaansa RFID-sirulla. Auton tietokone liittää renkaiden tiedot auton ajo-ominaisuuksiin. Samalla RFID-sirulla varustetut renkaat avaavat rengashuollolle uusia palvelumuotoja, kun niiden kuntoa pystytään seuraamaan ja ennakoimaan. Siru vulkanoidaan renkaaseen valmistusvaiheessa.

Michelin uskoo, että mahdollisuus RFID-tekniikkaan perustuvaan renkaiden kunnon seurantaan on olennainen tekijä tulevaisuuden robottiautojen turvallisuudessa. Michelin käytännössä liittää renkaat tietoverkkoon, mikä merkitsee, että renkaat ovat jatkuvassa yhteydessä auton aktiiviseen turvajärjestelmään.

– Teemme määrätietoista yhteistyötä autonvalmistajien kanssa ja kehitämme yhteistyössä algoritmeja, jotka muuntavat RFID-sirun välittämät tiedot autoilijalle personoiduksi informaatioksi jokaisen renkaan kunnosta. Kun lähitulevaisuudessa varustamme kaikki renkaamme RFID-sirulla, kuljettaja saa auton jokaisesta renkaasta tärkeät tiedot kojelaudan näyttöön samaan tapaan, kuin tiedot polttoaineen määrästä  ja ulkolämpötilasta, sanoo VP Global Sales Original Equipment Michael Ewert.

– Siinä vaiheessa, kun auton tietokone voi olla suorassa yhteydessä rengashuoltoon, avautuu RFID-sirullisten renkaidemme kautta tie uuteen maailmaan. Huolto näkee omasta tietokoneestaan kunkin renkaan tilanteen,  ja voi algoritmien perusteella ennakoida, milloin renkaiden kunto on syytä tarkastaa. Huolto voi tarvittaessa varautua renkaanvaihtoon asiakkaan seuraavan käynnin yhteydessä, sanoo Anders Svensson, Senior Commercial Manager OE, Michelin Nordicilta.

RFID-tekniikka renkaissa tarjoaa tulevaisuudessa alustan uudenlaiselle liiketoiminnalle. Vielä tärkeämpää on, että tekniikan ansiosta liikenneturvallisuus paranee. Autojen luistonestojärjestelmä ESP toimii tulevaisuudessa RFID-sirun kanssa, jolloin se pystyy sovittamaan toimintansa renkaiden kunnon mukaiseksi. Järjestelmä tietää, onko autossa uudet vai kuluneet kesä- tai talvirenkaat.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun luistonestojärjestelmä aktivoituu hätäjarrutuksissa tai kun on olemassa luiston riski, se huomioi renkaiden kunnon ja toimii sen mukaisesti. Kuljettajan on tällöin helpompi hallita autonsa käytöstä. Tulevaisuudessa robottiautojen kehittyessä niiden RFID-tekniikalla varustetut renkaat yhdistetään auton turvajärjestelmään, joka säädetään huomioimaan tiedot renkaista.

RFID-sirun käyttö henkilöautonrenkaissa perustuu kuljetusalalla tapahtuneeseen kehitykseen. Logistiikkatoiminnoissa RFID-tekniikka on osoittautunut erinomaiseksi työkaluksi tavaravirtojen hallinnoinnissa sekä renkaiden käsittelyssä. Jo nyt 90 prosenttia Michelinin toimittamista raskaan kaluston renkaista on varustettu transpondereilla, ja vuoteen 2023 mennessä kaikki raskaan kaluston renkaat varustetaan RFID-sirulla.

Yksi mainittava etu RFID-tekniikasta rengashuollossa on asennusvirheiden ennaltaehkäisy. Koska renkaan RFID-siru on taltioinut täsmällisen sijaintinsa suhteessa pyörän akseliin, pystyy mekaanikko heti skannatessaan sirun tiedot arvioimaan, onko rengas asennettu oikein. RFID-tekniikka estää myös renkaiden vaihtumisen keskenään asennuksessa, sillä jokaisessa sirussa on oma tunnistenumeronsa. Kaikki oleellinen tieto renkaasta on luettavissa ja aikaa säästyy, kun rengasta ei tarvitse tarkastaa silmämääräisesti ja käsin tunnustelemalla. Myös renkaiden varastoinnissa RFID-sirusta on hyötyä, sillä sen avulla varastomäärät voidaan optimoida.

Katso myös

Suomen ja Viron välisen merirahdin vienti kasvoi viime vuonna

Viron merkitys Suomen viennille on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin muun muassa Venäjä-kaupan vähentymisen ja pohjois-etelä-suunnan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x