Maidon kulutus vähentynyt – kauran lisääntynyt

Suomessa kului viime vuonna henkilöä kohden keskimäärin 148 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 80 lihaa, 81 viljaa ja 12 kiloa kananmunia. Hedelmiä kului 59 ja vihanneksia 66 kiloa henkilöä kohti.

Lihan kokonaiskulutus sisältää myös riistan ja syötävät elimet. Kulutusmäärät on ilmoitettu luullisena eli ruholihana, josta luutonta on 80 prosenttia. Lisäksi kypsennyshävikki vaihtelee 10–30 prosentin välillä tuotteesta riippuen, joten kypsänä syöty liha on noin 50 prosenttia luullisen lihan määrästä.

Siipikarjanlihan kulutus kasvoi ja on 26,6 kiloa henkeä kohti. Sianlihan kulutus on laskenut, mutta sitä kulutetaan edelleenkin enemmän kuin siipikarjanlihaa eli 30,8 kg. Naudanlihaa syötiin keskimäärin 18,8 kg.

Maidon juonti väheni edelleen

Maidon kulutus väheni jälleen noin viisi prosenttia edellisvuodesta. Samoin kävi vuonna 2018. Kaikkiaan maitoa juotiin henkeä kohden keskimäärin 102 litraa. Eri maitolaatujen käyttöosuudet pysyivät ennallaan. Kevytmaidon osuus oli 57 prosenttia, rasvattoman maidon noin 30 ja täysmaidon reilut kymmenen prosenttia.

Keskimäärin maitotuotteiden kulutus on laskenut tai pysynyt ennallaan. Piimän, jogurtin, viilin ja kerman kulutus väheni muutaman prosentin. Muiden maitopohjaisten tuoretuotteiden, kuten maustettujen rahkojen, kulutus kasvoi. Nestemäisiä maitotuotteita käytettiin kaikkiaan 148 kiloa henkeä kohti.

Kala, kananmunat, hedelmät ja vihannekset

Kalan kokonaiskulutus oli 14,9 kiloa henkeä kohti. Kulutuksessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia moneen vuoteen. Myöskään kananmunien kulutuksessa ei ole ollut vaihtelua ja se oli noin 12 kiloa.

Tuoreiden hedelmien kulutus oli noin 59 kiloa henkeä kohti, josta sitrushedelmien osuus oli 14,3 kiloa. Muiden tuoreiden hedelmien kulutus oli vähän alle 45 kiloa henkeä kohti. Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä syötiin yhteensä vajaa seitsemän kiloa. Tuoreita vihanneksia käytettiin arviolta 66 kiloa henkeä kohti. Määrä sisältää myös mahdollisen hävikin, ja vihannesten kulutusluvut ovat tällä tilastointimenetelmällä vain suuntaa antavia.

Kauran kulutus kasvanut

Kauran kulutus nousi edellisestä vuodesta noin kaksi kiloa eli lähes 30 prosenttia, ollen 9,5 kiloa henkeä kohti. Viljan kokonaiskulutus oli noin 81 kiloa. Riisin kulutus nousi puoli kiloa edellisestä vuodesta, vehnän kulutus laski hieman. Muiden viljalajien kulutus pysyi suunnilleen entisellään.

Kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta. Taseessa lasketaan yli 60 tuotteesta koti­mainen käyttö tuotannon, varaston muutoksen, viennin ja tuonnin perusteella. Kotimainen käyttö jakautuu edelleen eri käyttötarkoituksiin: eläinrehuksi, siemenkäyttöön, teollisuuden raaka-aineiksi sekä ruoka­käyttöön. Elintarvikkeiden kulutusluvut saadaan jakamalla ruokakäyttö vuoden keskimääräisellä väkiluvulla.

Katso myös

juoko kissa

Juoko kissasi tarpeeksi vettä

Nesteytys on tärkeää, myös kissoille. Kissa on alun perin aavikkoeläin, joka sai tarvitsemansa nesteen ruoasta. …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x