Maailman hepatiittipäivää vietetään B-hepatiittiviruksen löytäneen ja rokotteen kehittäneen Nobel-palkinnon saaneen tohtori Baruch Blumbergin syntymäpäivänä 28.7. Maailman hepatiittipäivä on yksi neljästä WHO:n virallisesta tautitietoisuuspäivästä.
Virushepatiitti koskettaa yli 300 miljoonaa ihmistä maailmassa. Moni kantaa virusta tietämättään, sillä tartunta on usein oireeton. Virushepatiitit tarttuvat suun kautta tai veriteitse. Omilla tavoillaan voi useimmiten estää tartunnan. Suurin osa uusista tartunnoista on nuorilla. Yleisintä se on suonensisäisten huumeiden käyttäjillä. C-hepatiitin voi saada myös steriloimattomilla välineillä tehdystä tatuoinnista, lävistyksestä, akupunktiosta, korvakoruista, sekä mistä tahansa likaisesta esineestä, joka on ollut verikontaktissa. Tartunnan saaminen suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä on mahdollista, mutta harvinaista.
C-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksasairaus, johon ei ole rokotetta. C-hepatiitti voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Viruksen saaneista valtaosalle kehittyy krooninen C-hepatiitti, mikä voi johtaa maksakirroosiin ja altistaa maksasolusyövälle vuosikymmenien kuluessa.
– Tartunnan saaneet ovat myös viruksen kantajia. Moni ei edes tiedä, että on saanut viruksen, sillä C-hepatiitti on yleensä oireeton. Sen huomaa voinnissa vasta, kun maksa on jo vaurioitunut, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.
Suomessa hoidettiin vuonna 2018 noin 1500 C-hepatiittitartunnan saanutta. WHO:n julkaiseman strategian mukaan tartuntoja vähennetään maailmanlaajuisesti 90 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. C-hepatiitin hoito mahdollisimman varhaisessa vaiheessa estää tartunnan leviämisen sekä vähentää siihen liittyvää sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Hoito poistaa viruksen elimistöstä kokonaan, mutta ei tee immuuniksi uudelle tartunnalle. Mikäli tartunnan saaneelle on jo kehittynyt maksakirroosi, ei onnistunutkaan hoito poista maksasyövän riskiä kokonaan. Muualla Euroopassa C-hepatiitti on yleisin syy maksansiirtoon, mutta sen osuus on nopeasti vähenemässä.
– C-hepatiitin hoidon laajentaminen myös oireettomiin kantajiin uusien tartuntojen vähentämiseksi on otettava huomioon terveydenhuoltomenojen suunnittelussa ja päättäjien on ymmärrettävä, että tartunnan saaneiden hoito on edullisempaa kuin hoitamatta jättäminen, Inomaa sanoo.
– Maksasairauden eston lisäksi on merkittävää, että voimme helpottaa tartunnan saaneiden psyykkistä kuormaa, jonka tiedossa oleva hoitamaton tartunta on aiheuttanut. Tautitaakan vähentäminen vaatii ennaltaehkäisyn ja tietoisuuden lisäämistä erityisesti nuorille.
C-hepatiitin kantajia arvioidaan olevan maassamme tällä hetkellä 22 000. THL:n Tartuntatirekisterin mukaan tänä vuonna on todettu jo 597 C-hepatiittitartuntaa. Vuosittain todetaan keskimäärin reilut 1100 uutta tartuntaa, joista suuri osa on 20–29-vuotiailla nuorilla.
A- ja B-hepatiitit ovat Suomessa harvinaisia, maailmalla ne ovat yleisiä
A-hepatiitti leviää ulosteiden ja likaisten käsien kautta. B- ja C-hepatiitti tarttuvat veren välityksellä. A- ja B-hepatiittia voi ehkäistä helposti ja tehokkaasti rokotteella.
A-hepatiittitartunnan voi saada muun muassa huonosti kypsennetyistä äyriäisistä tai likaisesta juomavedestä ja jääpaloista. Myös hedelmistä, vihanneksista ja marjoista, joita ei voi itse pestä pullovedellä tai kylmistä leikkeleistä ja majoneesisalaateista voi saada tartunnan. A-hepatiitti yleinen monessa huonon hygienian maassa. Suomessa todetut tartunnat ovat peräisin suurelta osin ulkomaanmatkoilta tai kuumentamatta syödyistä ulkomaisista pakastemarjoista.
Matkalla kannattaa juoda pullovettä. Katukeittiöiden herkuista kannattaa nauttia vain ottamalla niistä kuvia matkamuistoiksi. On tärkeää myös huolehtia omasta käsihygieniasta.
B-hepatiitti tarttuu ihmiseltä toiselle veren välityksellä. Se voi tarttua suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä, steriloimattomilla välineillä tehdyssä lävistyksessä tai tatuoinnissa sekä likaisesta neulasta tai ruiskusta. Tartunnan voi saada myös jopa sairaalahoidosta maissa, joiden hygieniatasossa on toivomisen varaa.
Baarikadulla hetken mielijohteesta otettu tatuointi ei välttämättä ole hyvä idea, jos ei ole varma välineiden steriloinnista – eikä kuvakaan ehkä innosta enää seuraavana aamuna. Jos lomaromanssin kanssa antautuu intiimimpään kanssakäymiseen, kannattaa käyttää kondomia, sillä se suojaa muultakin kuin vain B-hepatiitilta.
Vaikka A- ja B-hepatiitit ovat lähes kadonneet Suomesta hyvän rokotuskattavuuden ansiosta, ne ovat maailmalla vielä yleisiä. Euroopassa tartuntavaara on suurempi Turkissa ja Itä-Euroopan maissa, myös Baltiassa ja Balkanilla.