Uusi Ford Galaxy – tilaa seitsemälle hengelle

Galaxyssä on käytännöllisiä teknologioita ja materiaaleja. Sisätiloja hallitsevat veistoksellinen keskikonsoli, joka jatkuu suoraan kojelaudasta, sekä massiivinen kojelauta. Yksityiskohtiin ja viimeistelyyn on käytetty alumiinia, hiilenmustaa metallia,  sekä kiiltävää tai silkkistä mustaa. Avoimessa ja tilavassa matkustamossa on laajat ikkunat, sekä valinnaisvarusteena saatava avattava panorama-lasikatto. Tuulilasissa ja sivuikkunoissa käytetty akustinen lasi vähentää tuulen aiheuttaman melun pääsyä sisätiloihin.

Perinteisen mittariston lisäksi on mahdollista saada 10 tuuman digitaalinäyttö, jossa on animoitu analogistyylinen nopeus- ja kierroslukumittari. Digitaalisen näytön näyttöasetuksia ja 3D-grafiikkaa voi muokata itselleen sopiviksi. Näyttö himmenee automaattisesti vallitsevan valon mukaisesti.

Itsenäisesti mukautuva takajousitus tekee ajosta mukavampaa, mutta samaan aikaan säilyttää ohjautuvuuden ja käsiteltävyyden vaatiman sivuttaisjäykkyyden. Sen ansiosta pyörät liikkuvat taaemmas töyssyihin ajettaessa, jolloin ajo on tasaisempaa ja auto on hiljaisempi. Mukautuva takajousitus ylläpitää ihanteellista ajokorkeutta ja tuo siten ajoon mukavuutta ja parantaa käsiteltävyyttä.

Mukautuva ohjaus säätää ohjauksen välityksen auton nopeuden mukaan, mikä tekee ohjauksesta tarkemman ja autosta helpommin käsiteltävän. Alhaisemmilla nopeuksilla ajettaessa, kuten pysäköitäessä, järjestelmä tekee autosta ketterämmän ja se kääntyy helpommin.

Fordin Multi-Contour-istuimet hierontatoiminnolla on suunniteltu vähentämään lihasten väsymistä pitkillä matkoilla. Niitä voidaan säätää sähkötoimisesti kahdeksaan suuntaan, ja ne ovat sekä lämmitettävät että ilmastoidut. Istumissa on 11 ilmalla täyttyvää tyynyä, jotka hierovat reisiä, istumalihaksia ja alaselkää. Ilma poistuu istuinten tyynyistä, kun auton ovet avataan, jolloin autosta on helpompi poistua. Kuljettajan istuimessa on muistitoiminto. Etuistuinten pääntukia voidaan säätää ylös, alas, eteen ja taakse. Galaxyssa on ensimmäistä kertaa sähkötoimisesti säätyvä ohjauspylväs sekä lämmitettävä ohjauspyörä.

FordGalaxy tavaratilaJoustavuutta perheille

Galaxyn sisätilojen muunneltavuus on nyt helpompaa kuin koskaan. Tavaratilan hallintapaneelissa on painike, jota painamalla kaikki viisi toisen ja kolmannen istuinrivin istuinta taittuvat tasaiseksi alustaksi, jolloin tavaratilan vetoisuus on 2339 litraa. Ensimmäistä kertaa tämän segmentin autossa kolmannen istuinrivin istuimet voidaan myös nostaa automaattisesti.

Tasaiselle lattialle on helpompi lastata suuria esineitä. Toisen ja kolmannen istuinrivin istuimia voi liu’uttaa ja taittaa myös yksittäin, mikä tarkoittaa, että istuinjärjestystä ja tavaratilan kokoa voi muuttaa haluamakseen. Takaluukun lattian alla on uusi, piilossa oleva ja vetoisuudeltaan 20 litran kokoinen tavaratila, mikä helpottaa korkeiden esineiden kuljettamista.

Kolmannen rivin istuimille pääsyä helpottaa se, että toisen rivin istuimet voidaan taittaa ja liu’uttaa eteenpäin yhdellä napin painalluksella. Lattian suunnittelu tekee autoon nousemisen ja sieltä poistumisen helpommaksi. Tuplatiivisteiden ansiosta matkustaja ei sotke vaatteitaan auton kylkiin sisään tultaessa tai autosta poistuttaessa.

Teknologia auttaa kuljettajaa

Älykäs nopeudenrajoitin seuraa liikennemerkkejä ja säätää kaasua auttaakseen kuljettajaa pysymään haluamassaan nopeudessa. Törmäyksenestoavustin jalankulkijan tunnistuksella lieventää nokkakolareiden vakavuutta, tapahtui törmäys sitten toisen ajoneuvon tai jalankulkijan kanssa, tai voi auttaa kuljettajaa välttämään törmäyksiä kokonaan. LED-ajovaloteknologian kanssa saatavilla ovat häikäisemättömät ajovalot, jotka häivyttävät muita kuljettajia häiritsevän valon, mutta säilyttävät maksimaalisen valaistuksen muihin suuntiin. Kamera taas laajentaa kuljettajan näkökenttää parkkipaikalta tai liittymästä poistuttaessa. Auton etuosaan asennetulla 180 asteen kamerajärjestelmän ottama kuva näkyy korkearesoluutioisella 8-tuumaisella kosketusnäytöllä keskikonsolissa.

Rinnakkaispysäköintiavustin auttaa löytämään pysäköintitilaa muiden autojen vierestä sekä pysäköimään. Aktiivinen pysäköintiavustin helpottaa taskupysäköintiä. Parkkiruudusta poistumisavustin puolestaan auttaa kuljettajaa poistumaan kahden rinnakkain pysäköidyn auton välistä; järjestelmä ohjaa autoa, kun kuljettaja käyttää kaasua ja jarrua. Sivupysäköintiavustin antaa varoitusäänen ja esittää näytöllä etäisyyden auton ympärillä oleviin esteisiin. Risteävän liikenteen varoitin varoittaa pysäköintipaikalta pois peruuttavaa kuljettajaa mahdollisista takana kulkevista autoista.

Muita Galaxyn kuljettajaa avustavia teknologioita ovat kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, liikennemerkkitunnistin, kaistavahti, kaistanpitoavustin ja kuljettajan vireystilaa valvova toiminto.

Ford SYNC 2:n avulla kuljettaja voi englanninkielisten äänikomentojen avulla käyttää matkapuhelinta sekä viihde-, ilmastointi- ja navigaatiojärjestelmiä käyttämällä yksinkertaisia puhekielen ilmauksia. Siinä on myös hätäaputoiminto, joka yhdistää automaattisesti järjestelmään liitetyn puhelimen paikalliseen hätäkeskukseen onnettomuustilanteessa.

Galaxyssa on ensimmäistä kertaa Hands-Free-takaluukku, mikä helpottaa lastaamista. Takaluukku avataan heilauttamalla jalkaa puskurin alla. Lämmitettävät sivupeilit ja elektroninen käsijarru mäkilähtöavustimella tuovat lisämukavuutta.

Viiden litran kulutuksella

Galaxyn henkilöautomaiset ajo-ominaisuudet ovat vahvemmat ja niissä yhdistyvät Fordin globaali CD-segmentin alusta ja uudet teknologiat. Itsenäinen integral link -takajousitus on valmistettu osittain alumiinista. Alumiiniset olka-akselit yhdessä pyörän laakereiden kanssa parantavat jäykkyyttä.

Vaimentimet ja jouset on säädetty Galaxya varten, ja autossa on jatkuvatoiminen iskunvaimennuksen säätö kolmella asetuksella: comfort, normal ja sport. Elektroninen ohjaustehostin huomioi iskunvaimennuksen säädöt ja mahdollistaa myös ohjausvoiman kompensoinnin ja aktiivisen värinän vaimennuksen, joka poistaa epämiellyttävät vasteet ja värinät.

Fordin 2.0 litran TDCi-dieselmoottori muuttuvalla geometrisella turboahtimella kuluttaa polttoainetta 5,0 litraa sadalla ja tuottaa CO2-päästöjä 129 g/km kaikilla hevosvoimaversioilla (120, 150 ja 180 hv).  2.0 litran TDCi-moottorissa on uusi moottorilohko, sylinterin kansi ja polttoaineruiskut.

Saatavana on älykäs neliveto, kun moottorina on joko manuaalivaihteinen 150 hevosvoiman 2.0 TDCi tai automaattivaihteistolla varustettu 180 hevosvoiman 2.0 TDCi. Älykäs neliveto jakaa vedon neljälle pyörälle vain tarvittaessa. Järjestelmä tarkkailee auton renkaiden pitoa 16 millisekunnin välein – 20 kertaa silmänräpäystä nopeammin – ja voi säätää voimanjaon täysin joko eteen tai taakse 100 millisekunnissa.

Bensiinimoottorien valikoimaan kuuluvat 1.5 litran 160-hevosvoimainen ja 2.0 litran 240-hevosvoimainen EcoBoost. 1.5 litran moottorin polttoaineen kulutus on 6,5 litraa sadalla kilometrillä ja CO2-päästöt ovat 149 g/km.

Paranneltu turvallisuus

Galaxyssa on sivuturvatyynyt myös toisella istuinrivillä. Autossa on myös kuljettajan ja etupenkin matkustajan turvatyynyt, kuljettajan polviturvatyyny sekä ensimmäisen, toisen ja kolmannen rivin sivuturvaverhot. Toisen rivin turvavöiden esikiristimet kuormanrajoittimilla parantavat takamatkustajien turvallisuutta. Kaikilla kolmella istuinrivillä on turvavyövahti.

MyKey -toiminto mahdollistaa avaimen ohjelmoinnin, ja sillä voidaan estää tulevat puhelut, tai kuljettajaa avustavien teknologioiden ja turvallisuusominaisuuksien poiskytkentä sekä rajoittaa huippunopeutta ja äänentoistojärjestelmän äänenvoimakkuutta. Toiminto voi myös sulkea äänentoistojärjestelmän kokonaan, jos kuljettaja ja matkustajat eivät käytä turvavöitä.

Vakautta on parannettu kääntymisen hallintajärjestelmällä ja kaatumisen estojärjestelmällä, jotka säätävät moottorin vääntövoimaa ja jarruja siten, että kuljettajan on helpompi pitää auto hallinnassa.

FordGalaxy sisältä
Perinteisen mittariston lisäksi on mahdollista saada 10 tuuman digitaalinäyttö, jossa on animoitu analogistyylinen nopeus- ja kierroslukumittari.

Katso myös

Suomen ja Viron välisen merirahdin vienti kasvoi viime vuonna

Viron merkitys Suomen viennille on kasvanut ja kasvaa tulevaisuudessakin muun muassa Venäjä-kaupan vähentymisen ja pohjois-etelä-suunnan …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
1 Kommentti
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä saaneet
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
Kari
Kari
8 years ago

Auto on rakennettu samalle pohjalevylle Mondeon ja S-Maxisin kanssa. Tuohan on sama auto monikäyttöisempänä.

1
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x