Uuden auton hankinta ei kiinnosta

Autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista 60 prosenttia ei usko ikinä ostavansa itselleen aivan uutta autoa. Melkein kolmannes ei aina käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Lähes joka kolmas ei valitse välttämättä edellistä uudempaa menopeliä.

Autoilijoista yli 70 prosentti ei luota autojen uuteen teknologiaan. Yli kaksi kolmasosaa sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä, ja lähes puolet ei mieti autokaupoilla ympäristöystävällisyyttä.

– Liki kolmannes autonomistajista tai auton hankkimista harkitsevista ei käytetynkään auton kohdalla osta edellistä uudempaa menopeliä. Ei siis ihme, että Suomen autokanta vain vanhenee. Siihen on selkeästi keskeisin syy kotimainen ajoneuvoverotus, Tori.fi:n autoliiketoiminnasta vastaava johtaja Jenni Tuomisto kertoo.

Melkein puolet sanoo, ettei heillä ole varaa ihka uuteen autoon, ja yli puolet ei halua kuluttaa niin paljon rahaa autoon. Siksi he valitsevat käytetyn vaihtoehdon.

Bensa-autojen asema säilyy

Autoilusta kiinnostuneista 23 prosentille tärkein syy olla hankkimatta täyssähköautoa on, etteivät he usko sähköautojen olevan sen ympäristöystävällisempiä kuin bensiini- tai dieselautojen. Se on hinnan jälkeen toiseksi yleisin syy kiertää sähköautot.

– 71 prosenttia suomalaisista autoilijoista kokee epäluottamusta autoilun uutta teknologiaa kohtaan. Viime vuoden lopussa yli 70 prosenttia Suomen autokannasta oli bensiinikoneita ja 28 prosenttia dieseliä. Tänä vuonna tammikuussa–elokuussa rekisteröidyistä autoista 66 prosenttia kulkee bensiinillä. Yli kaksi kolmasosaa autonomistajista ja auton ostamista harkitsevista sanoo, että heidän seuraava autonsa kulkee bensiinillä tai dieselillä. – Autoilijoista vain 23 prosenttia haluaa seuraavaksi sähköhybridin ja 5 prosenttia täyssähköauton. Suomessa siis autokanta vanhenee ja bensiinin asema säilyy ylivoimaisena, Tuomisto sanoo.

Neljännes autoista on valittu hinnan perusteella, joka on yleisin syy autovalinnalle. Toiseksi yleisin syy on käyttövoimakustannukset.

Autokanta vanhenee

Läntisestä Euroopasta vain Kreikassa, Espanjassa ja Portugalissa autokanta on ikääntyneempää kuin Suomessa. Suomalaisten henkilöautojen keski-ikä on 12,2 vuotta ja pakettiautojen 12,8 vuotta. Esimerkiksi Ruotsissa henkilöautojen keski-ikä oli viime vuonna 9,9 vuotta. Suomessa kanta on vanhentunut tasaisesti koko kuluvan vuosituhannen. Vuonna 2002 henkilöautojen keski-ikä oli 10,5 vuotta. Vuonna 2010 10,6 vuotta. Suunta siis jyrkkeni 2010-luvulla.

Yksityisautoilun asema Suomessa näyttää vakaalta tulevaisuudessakin, sillä edellisten 12 kuukauden aikana autoilun lopettamista on harkinnutkaan vain kuusi prosenttia suomalaisista.

Tiedot selviävät Tori.fi:n tekemästä kyselytutkimuksesta.

Katso myös

Vuonna 2030 lähes joka viides auto on täyssähköauto

Autoalan ennusteiden mukaan nykykehityksellä autokannassa on vuonna 2030 hieman alle 800 000 ladattavaa henkilöautoa. Näistä …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x