Koronatodistus EU:n koronarokotustodistuksesta.

Koronatodistus myös yhden rokotuksen saaneille koronan sairastaneille

EU:n koronatodistuksen saavat nyt myös koronan sairastaneet, joilla on yksi rokotus. He saavat koronapassina toimivan EU:n rokotustodistuksen Omakannasta. Myös Koronatodistuksen lukija -sovellus hyväksyy tämän todistuksen. Matkustettaessa todistuksen kelpoisuus tulee tarkistaa kohdemaasta.

Koronapassin saavat henkilöt, jotka ovat sairastaneet koronan ja saaneet lisäksi yhden koronarokotuksen. Tällaisessa tapauksessa heille tulee rokotustodistukseen merkintä 1/1 kohtaan ”saadut rokoteannokset”.

Rokotustodistusta voi käyttää koronapassina Suomessa, kun rokotuksesta on kulunut seitsemän päivää. Myös Koronatodistuksen lukija -sovellus hyväksyy tämän koronarokotustodistuksen seitsemän päivän kuluttua rokotuksesta.

Lääketieteellisten tutkimusten mukaan koronavirustaudin sairastanut henkilö saa yhdestä koronarokotteesta vähintään yhtä hyvän suojan tautia vastaan kuin mitä muut saavat kahdesta rokotteesta. Siksi THL ja Euroopan neuvosto suosittavat ja STM katsoo, että koronataudin sairastaneilla ja yhden rokotteen saaneilla henkilöillä pitää olla samanlaiset oikeudet hyödyntää EU:n koronatodistusta ja koronapassia kuin täyden rokotesarjan saaneilla.

Myös sairastamistodistus käy koronapassina

Koronan sairastaneet henkilöt, jotka ovat ottaneet yhden rokotuksen, voivat edelleen käyttää koronatodistuksena ja -passina myös EU:n koronatodistusta sairastetusta koronavirustaudista. Tämä todistus on voimassa 180 päivää positiivisesta koronavirustestistä.

EU:n koronatodistus kannattaa hakea Omakannasta (www.kanta.fi) etukäteen, ja tallentaa se puhelimeen pdf-tiedostona tai tulostaa paperille, jotta se on valmiina käytettäväksi koronapassina. Henkilöt jotka eivät käytä Omakantaa, saavat koronatodistuksen terveydenhuollosta.

Matkustajan selvitettävä kohdemaan käytännöt

Matkustettaessa on selvitettävä, mikä koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen ja miten koronatodistuksia voi käyttää kohdemaassa muihin tarkoituksiin. Eri maiden vaatimukset voivat vaihdella myös EU:n sisärajoilla. Ennen matkalle lähtöä on hyvä lisäksi tarkistaa kohdemaan koronatilanne. Suomeen palatessa on hyvä muistaa, että matkustajan tulee osallistua pakolliseen koronatestiin, ellei hänellä ole koronatodistusta. Ennakkotestissä tai testissä maahan tullessa käyneiden sekä henkilöiden, jotka ovat saaneet vain osittaisen rokotesarjan, tulee lisäksi osallistua testiin 3–5 vuorokautta maahan saapumisen jälkeen. Suomeen saapuville testit ovat maksuttomia. Todistus- ja testivelvoite ei koske alle 16-vuotiaita eikä matalan riskin maista saapuvia.

EU-maiden matkustusohjeet ja -rajoitukset ovat Re-open EU -verkkosivustolla (reopen.europa.eu).

Maat päättävät itse, mitä todistuksia edellyttävät maahan saapuvilta ja edellyttävätkö ne esimerkiksi yhtä tai kahta rokoteannosta. Jotkut maat voivat vaatia myös niin sanottua sairastamistodistusta koronavirustaudista. EU-asetuksen mukaan jäsenmaiden on hyväksyttävä EU:n yhteinen koronatodistus, jos jäsenmaa hyväksyy myös muita vastaavia todistuksia.

Katso myös

Onko koirasi ilmoitettu rekisteriin?

Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia tammikuusta 2023 alkaen. Jos koiran haltija ei ole …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x