Elinaikakerroin pienentää alkavia eläkkeitä

Elinaikakerroin leikkaa kuukausieläkkeitä sen mukaan, miten keskimääräinen elinikä jatkaa kasvuaan. Elinaikakertoimen tarkoituksena on pienentää alkavien työeläkkeiden kuukausitasoa ja eläkemenoja.

Nyt vahvistettu elinaikakerroin pienentää vuonna 1959 syntyneiden vuonna 2021 tai sen jälkeen alkavia työeläkelain mukaisia vanhuuseläkkeitä 5,016 prosenttia. Elinaikakerroin pienentää myös vuonna 2021 alkavan työkyvyttömyyden perusteella myönnettäviä työeläkelakien mukaisia työkyvyttömyyseläkkeitä lukuun ottamatta niihin sisältyvää tulevan ajan eläkkeen osuutta, johon elinaikakerrointa ei sovelleta.

Lisäksi elinaikakerroin vaikuttaa ensi vuonna myönnettäviin työeläkelakien mukaisiin perhe-eläkkeisiin, osittaisiin varhennettuihin vanhuuseläkkeisiin ja työuraeläkkeisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön vahvistama elinaikakerroin vuodelle 2021 on 0,94984. Elinajanodotteen vertailutasona on vuoden 2009 odote, jolloin elinaikakerroin sai arvon yksi (1,00000). Elinaikakerrointa sovellettiin ensimmäisen kerran vuonna 2010. Keskimääräisen eliniän noustessa, elinaikakerroin pienentää kuukausieläkkeitä.

Elinaikakerroin lasketaan kaikille ikäluokille erikseen ja se koskee vuoden 1948 jälkeen syntyneitä. Kerroin lasketaan ikäluokille 62 vuoden iässä. Elinaikakerroin lasketaan viiden edellisen vuoden kuolleisuustilastojen perusteella.

Katso myös

Arvonlisävero nousee syyskuussa

Hallituksen eduskunnalle jättämän esityksen mukaan yleinen arvonlisäverokanta nousee 25,5 prosenttiin 1.9. lähtien. Arvonlisäveroprosentti määräytyy sen …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x