Testatuista silmälasikehyksistä vapautui vaarallista nikkeliä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) testauttamista silmälasikehyksistä vapautui herkistävää nikkeliä pitoisuuksina, jotka saattavat aiheuttaa nikkeliallergiaa ja allergista kosketusihottumaa. Tukes on ollut yhteydessä kehyksiä myyneisiin yrityksiin ja velvoittanut heitä poistamaan lainsäädännön vastaiset   silmälasikehykset myynnistä ja pyytämään ne pois myös kuluttajilta.

Tukes testautti yhteensä 21 kehysmallia Euroopan standardointikomitean hyväksymällä testausmenetelmällä. Testeihin valitut tuotteet ostettiin useilta suomalaisilta optikkoliikkeiltä.

– Testausten perusteella yhdeksästä kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anneli Pärnänen.

Tukes määräsi markkinoilta poistettavaksi viisi Instru Optiikka Oy:n ja kolme Specsavers Finland Oy:n kehysmallia. Yrityksiä velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta. Markkinoilta poistetut tuotteet löytyvät Tukesin Markkinavalvontarekisteristä.

Nikkelin vapautumista testattiin kahdella eri menetelmällä: pinnoitetestillä ja migraatiotestillä.  Kehykset esikäsiteltiin ennen testaamista normaalissa käytössä tapahtuvan kulumisen jäljittelemiseksi. Pinnoitetestin tarkoituksena on osoittaa, että kehyksen pinnoite on riittävä estämään nikkelin vapautuminen metallista.  Migraatiotestissä mitataan nikkelin määrä, joka vapautuu näytteestä keinotekoisen hien vaikutuksesta. Vapautuminen mitataan niiltä kehyksen alueilta, joiden on tarkoitus olla suorassa ja pitkäaikaisessa kosketuksessa ihon kanssa.

EU-lainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä

Nikkeli on yleisin allergisen kosketusihottuman aiheuttaja, minkä vuoksi EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa nikkelin käyttöä ihon kanssa kosketukseen tarkoitetuissa esineissä, kuten silmälasikehyksissä.

– Silmälasikehyksestä vapautuva nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa pysyvän herkistymisen nikkelille, eli nikkeliallergian. Nikkeli voi aiheuttaa jo pieninä määrinä nikkeliallergiselle kosketusihottumaa, ylitarkastaja Petteri Talasniemi Tukesista kertoo.

Nikkeliallergisen on vältettävä ihokosketusta sellaisiin metalleihin, joista vapautuu nikkeliä. Nikkelin liukenemista on rajoitettu silmälasinkehysten lisäksi mm. koruissa, vaatetuksen napeissa ja vetoketjuissa. Allerginen kosketusihottuma on ikävä terveyshaitta, joka voi heikentää elämänlaatua ja työkykyä.

Myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely

Jos tuote on sitä koskevien vaatimusten vastainen, Tukes voi antaa yritykselle tuotetta koskevan kieltopäätöksen. Tyypillisimpiä kieltoja ovat myyntikielto, markkinoilta poisto ja palautusmenettely. Myyntikielto tarkoittaa, että kyseisen tuotteen myynti täytyy lopettaa. Markkinoilta poisto tarkoittaa sitä, että yrityksen täytyy lopettaa tuotteen myynti sekä kerätä tuotteet pois myös omilta jälleenmyyjiltä. Palautusmenettely (takaisinveto), tarkoittaa puolestaan sitä, että yrityksen täytyy markkinoilta poistamisen lisäksi ryhtyä toimenpiteisiin tuotteiden pyytämiseksi takaisin myös loppukäyttäjiltä ja tiedottaa tuotteen aiheuttamasta vaarasta.

Katso myös

Lääkkeiden säilyvyys heikentyy kuumassa

Valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli vähintään alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei …

Tilaa vastaukset kommenttiisi
Lähetä muistutus
guest
0 Kommenttia
Inline Feedbacks
Näytä kaikki kommentit
0
Mitä mieltä olet? Kirjoita kommentti !x